Logo Fotoacademie

Onderdeel van

Onderdeel van

Over de workshop Documentaire fotografie

De rol en positie van de documentaire fotografie is in ontwikkeling. Het medium verandert, de markt verandert, fotografen veranderen, er ontstaan nieuwe manieren en strategieën om verhalen te vertellen. We zien steeds meer voorbeelden van documentaire fotografie waarin de verhaalstructuur niet meer dienend is naar de gebeurtenis, maar een meer zelfstandige, innerlijke logica volgt. (“Storytelling”)

De werkelijkheid is nog steeds het uitgangspunt maar de handtekening en visie van de fotograaf zijn in hoge mate medebepalend.

 

Het doel van de workshop Documentaire fotografie

In de workshop Documentaire fotografie ontwikkel en maak je in een aantal maanden een samenhangende fotoserie die vanuit jouw eigen visie een veelzeggend beeld geeft van een zelfgekozen onderwerp. Je krijgt daarin begeleiding van docent en fotograaf Herman Wouters.

De lessen zijn deels klassikaal. Er is ook veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Een belangrijk en steeds terugkerend onderdeel in de lessen is het selecteren en redigeren van foto’s van de individuele deelnemers, om de documentaire een specifieke vorm te geven. Daarbij krijg je aan de hand van fotoboeken en ander beeldmateriaal elke les inzicht in de verscheidenheid van de documentaire fotografie.

Herman Wouters werkt als freelance fotograaf voor The New York Times, vooral in opdracht van de buitenland- kunst- of reisredactie, over onderwerpen in Nederland. Hij werkte ook jarenlang als fotojournalist voor dagblad Trouw en weekblad HP/DeTijd en daarvoor een aantal jaren als ad hoc fotoredacteur bij de Volkskrant. Hij wordt vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte.

 

Twee varianten

In tegenstelling tot veel andere documentaire fotografie cursussen en opleidingen, is deze workshop zowel online als op locatie te volgen: aan jou de keus welke variant het beste past bij jouw ontwikkeling als documentaire fotograaf. Onderaan deze pagina vind je de beschikbare startdata voor beide varianten.

Deelnemers van de workshop Documentaire fotografie

Maak kennis met deelnemers van voorgaande edities en lees over hun ervaringen t.a.v. deze workshop.

  • Cindy van Campen

Lees hier de Q&A met Cindy over haar deelname aan de workshop

  • Eva Meylink

Lees hier de Q&A met Eva over haar deelname aan de workshop

  • Bas Verwoerd

Lees hier de Q&A met Bas over zijn deelname aan de workshop

  • Eveline Gerritsen

Lees hier de Q&A met Eveline over haar deelname aande workshop

  • Jane Chin A Fo

Lees hier de Q&A met Jane over haar deelname aan de workshop

  • Nadine van Asbeck

Lees hier de Q&A met Nadine over haar deelname aan de workshop

  • San van Nieuwburg

Lees hier de Q&A met San over haar deelname aan de workshop

Workshop informatie - op locatie of online

In geval van veranderende corona maatregelen, zal deze workshop mogelijk online worden gestart of gecontinueerd.

Docent: Herman Wouters

Lesmethoden: online of op locatie

Studieduur: 3 maanden

Lesdagen: 5 lessen van 2,5 uur

Studiekosten: €495,-

Betaling: eenmalig

Toelatingseisen: solide kennis opname techniek & digitale beeldbewerking, ervaring met seriematig werken en professionele vakbenadering

Toelatingsprocedure: ja, op basis van digitaal portfolio & ervaring. Naar aanleiding van je inschrijving nemen wij contact met je op.

Voertaal: Nederlands

 

Startmomenten - op locatie

Startdatum: 2 februari 2022 van 13:30 - 16:00 uur

Opvolgende lesdata: 16 februari, 9 en 23 maart, 13 april 2022 van 13:30 - 16:00 uur

 

Startmomenten - online

Er zijn op dit moment nog geen startdata beschikbaar. Wel kun je alvast een reservering plaatsen. Een reservering plaatsen is vrijblijvend.

Benodigde apparatuur documentaire fotografie

Om te kunnen starten met de workshop Documentaire Fotografie heb je als deelnemer de volgende apparatuur nodig: camera, objectieven en een computer of laptop. Deze apparatuur is niet te huur bij de Fotoacademie en dien je zelf aan te schaffen.