Logo Fotoacademie
ENGKeuzehulp nodig?
Direct inschrijven

Over de workshop

De rol en positie van de documentaire fotografie is in ontwikkeling. Het medium verandert, de markt verandert, fotografen veranderen, er ontstaan nieuwe manieren en strategieën om verhalen te vertellen. We zien steeds meer voorbeelden van documentaire fotografie waarin de verhaalstructuur niet meer dienend is naar de gebeurtenis, maar een meer zelfstandige, innerlijke logica volgt. (“Storytelling”)

De werkelijkheid is nog steeds het uitgangspunt maar de handtekening en visie van de fotograaf zijn in hoge mate medebepalend.

In deze workshop Documentaire fotografie ontwikkel en maak je in een aantal maanden een samenhangende fotoserie die vanuit jouw eigen visie een veelzeggend beeld geeft van een zelfgekozen onderwerp. Je krijgt daarin begeleiding van docent en fotograaf Herman Wouters.

De lessen zijn deels klassikaal. Er is ook veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Een belangrijk en steeds terugkerend onderdeel in de lessen is het selecteren en redigeren van foto’s van de individuele deelnemers, om de documentaire een specifieke vorm te geven. Daarbij krijg je aan de hand van fotoboeken en ander beeldmateriaal elke les inzicht in de verscheidenheid van de documentaire fotografie.

Herman Wouters werkt als freelance fotograaf voor The New York Times, vooral in opdracht van de buitenland- kunst- of reisredactie, over onderwerpen in Nederland. Hij werkte ook jarenlang als fotojournalist voor dagblad Trouw en weekblad HP/DeTijd en daarvoor een aantal jaren als ad hoc fotoredacteur bij de Volkskrant. Hij wordt vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte.

Workshop informatie

Niveau: 1, voor fotografen met aantoonbare solide basiskennis

Docent: Herman Wouters

Studieduur: 3 maanden

Lesdagen: 5 lessen van 13:30 tot 16:00 uur

Studiekosten: €495,-

Betaling: eenmalig

Toelatingsprocedure: ja, op basis van een digitaal portfolio

Voertaal: Nederlands

 

Startmomenten

Startdatum: 15 april 2020

Opvolgende lesdata: 13 en 27 mei, 10 en 24 juni 2020

 

Startdatum: 9 september 2020

Opvolgende lesdata: 23 september, 7 oktober, 4 en 25 november 2020

 

Startdatum: 19 november 2020

Opvolgende lesdata: 3 en 17 december 2020 en 14 en 28 januari 2021