© Vincent den Boer

© Vincent den Boer

Mijn naam is Vincent den Boer. Ik ben met fotograferen begonnen in het analoge tijdperk en heb toen twee basismodules bij Fotogram gevolgd. Dat heeft me enorm geholpen bij het verbeteren van mijn fotografie.
Na een relatief lange periode zonder fotografie heb ik rond 2001 fotografie weer opgepakt en de overstap gemaakt naar digitale fotografie. Sinds 2017 houd ik me vrijwel uitsluitend nog bezig met model- en portretfotografie. Voornamelijk op locatie maar soms ook in de studio.

Je hebt deelgenomen aan de workshop Portretfotografie – studio & locatie onder leiding van Duco de Vries.  Waarom en met welk leerdoel ben je deze workshop gaan volgen?

Ik ben eigenlijk vanzelf de richting opgegaan van de beauty- en modelfotografie. Mensen, met name vrouwen, op beeld zetten in al hun schoonheid. Ik wilde een andere richting onderzoeken. Die van de pure portretfotografie waarbij niet de uiterlijke schoonheid centraal staat maar de andere kant van het spectrum, het karakter en de emotie.
Duco leert je op zoek te gaan naar die kant, hij daagt de deelnemers uit en vraagt door. Hierdoor kom je op een hoger plan en tot de kern.

Wat wil je vertellen over het werk dat je hebt gemaakt tijdens de workshop?

Arie (de geportretteerde kende ik vaag) is een stoere man. Hij heeft als figurant in een paar films meegedaan. Over zijn achtergrond en dagelijkse leven wist ik niets. Het doel was om 2 kanten van Arie te laten zien; de geportretteerde in zijn rol als stoere man en de geportretteerde in zijn dagelijkse huiselijke leven.

Welk element uit de workshop heeft jou het meest gebracht en op welke manier?

Het meest uitdagende element vond ik de opdracht waarin ik werd uitgedaagd om verschillende kanten van iemand te laten zien en de uiterlijke schoonheid, die normaal gesproken voorop staat in mijn werk, geen enkele rol te laten spelen. Voor deze foto werd gevraagd om een plan vooraf te bedenken en over bijvoorbeeld het soort belichting na te denken.

Ik heb gekozen voor twee foto’s van Jo, en vriendin van mijn moeder. Jo is 90 jaar. Ze staat altijd voor iedereen klaar, is vrolijk en gezond. Maar Jo heeft geen gemakkelijk leven gehad. Een leven van heel hard werken en veel verdriet. Door haar hoge leeftijd komt ze in een steeds groter wordende eenzaamheid terecht en raakt ze meer geïsoleerd. Beide kanten van Jo wilde ik vastleggen.


Wat is jouw volgende stap in de fotografie, bijvoorbeeld een opdracht in de nabije toekomst of vrij werk idee?

Mijn streven is om moeiteloos te kunnen switchen tussen beide kanten van het spectrum: uiterlijke schoonheid versus karakter en emotie. Het ultieme ideaal is om beide kanten in één foto te kunnen combineren.

© Vincent den Boer

© Vincent den Boer

© Vincent den Boer

© Vincent den Boer

© Vincent den Boer

© Vincent den Boer