© Marjan van der Lingen

© Marjan van der Lingen

Speel met compositie

Als beginnend beeldmaker zul je vast volop gebruik maken van de autofocus waarbij meestal het grootste focuspunt in het midden staat en waardoor je het voorwerp ook precies in het midden plaatst. Zo lang je foto scherp is en de persoon of het voorwerp herkenbaar, dan is dit zeker niet fout maar er is nog zoveel meer mogelijk. Door te spelen met compositie kun je een foto interessanter, mooier of gebalanceerder maken.

Graag geven je een aantal tips om je alvast verder op weg te helpen.

© Marjory Haringa

© Marjory Haringa

Regel van derden

Een welbekende compositieregel in de fotografie: de regel van derden. Hoe uit te leggen? Je kent vast het boter, kaas en eieren spelletje van vroeger? Twee lijnen verticaal en twee lijnen horizontaal op gelijke afstand. Dat resulteert in vier snijpunten.

Als je kijkt naar de foto van Marjory Haringa dan zul je zien dat ze gebruik maakt van de regel van derden oftewel door een onderwerp op 1/3 of 2/3 te plaatsen. Dat is de regel van derden. De meeste camera's beschikken overigens over de functie die het grid zichtbaar maakt op je scherm.

Door het toepassen van de regel van derden ervaart het menselijk oog de foto op deze manier gebalanceerder en natuurlijker.

© A.J. van den Hooven

© A.J. van den Hooven

Leidende lijnen

Maak gebruik van leidende lijnen die het oog naar een persoon of voorwerp leiden. Door de lijnen te volgen kijk je dieper de foto in. Leidende lijnen zijn dan ook een van de belangrijkste elementen om een compositie mee te bepalen.

Bijna alle lijnen die in een foto zijn weergegeven kun je impliceren als leidende lijnen. Zie het effect van leidende lijnen in de foto van A.J. van den Hooven.

© Liny Mutsaers

© Liny Mutsaers

Verander je gezichtspunt

Ga door je knieën, klim op muurtjes… Kortom, verander je gezichtspunt en probeer de kijker te verrassen. Loop om je persoon of voorwerp heen, probeer nieuwe hoeken te vinden, dichter bij te komen, ander licht te zoeken, details uit te lichten, etc. Het effect van je gezichtspunt veranderen zie je goed in de foto van Liny Mutsaers.

 

Wil je meer tips? In onze Basisopleiding, de (voor)opleiding voor de beginnende beeldmaker, komt het onderwerp 'compositie' in het lesprogramma dan ook ruimschoots aan bod.