© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen

Sushilla Kouwen 

 

'Als fotograaf is het mijn doel om bij de kijker een emotie op te wekken. Al is het maar als trigger om een product of dienst te verkopen. Maar natuurlijk ook om mensen aan het denken te zetten over een bepaald onderwerp.' 

 

Je hebt het Expert Programma ‘Een sterker portfolio – Identiteit & Storytelling’ onder leiding van Morad Bouchakour gevolgd. Waarom heb je voor dit programma gekozen, waar wilde je aan werken?

Toen ik ooit voor mijzelf begon als professioneel fotograaf had ik mijzelf de belofte gedaan om te blijven ontwikkelen en veel eigen werk te maken. Voor mijn gevoel stond dit stil en miste ik hierin een richting. Ik heb mij laten adviseren door Clarels (van Zwetselaar) en ben zo bij het programma gekomen.

 

Je hebt tijdens het programma aan een specifiek project gewerkt. Wat laat je zien en hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Ik had al een begin gemaakt met een project, maar liep hierin vast. Perfecte timing voor het programma. Het idee spookte al een hele tijd door mijn hoofd.

Grappig woord, te bedenken dat het over de paranormale wereld gaat. Mijn opa was paragnost. Met die “titel” in mijn hoofd ben ik aan de slag gegaan. Aanvankelijk portretten. Toch voelde ik daar mijzelf niet in. Er ontbrak het stukje van mezelf waar ik naar op zoek was en nog steeds ben. Dankzij de medestudenten en de begeleiding van Morad werd ik getriggerd om meer gaan doen waar mijn hart het meeste bij ligt: zelf verhalen maken.

 

Wat zijn jouw plannen/volgende stappen? Is het project afgerond en op welke manier zou je het naar buiten willen brengen?

Het project is zeker nog niet af. Door de bizarre tijd vond ik het soms lastig om verder te gaan. Ik merk dat ik echt externe prikkels nodig heb. Ze voeden creativiteit. Gelukkig biedt die mogelijkheid zich weer aan, dus ik ben weer aan de slag! Ik ben nog wel zoekende naar hoe ik verder zal gaan met het project. Voor mijn gevoel ben ik pas bij de schil van het hele verhaal over mijn opa. Ik zou meer naar de kern toe willen. Het is net een spannende detectiveserie; hoe meer mensen ik over hem spreek, hoe meer verhalen er komen. Over zijn seances, healings, voorspellingen, experimenten en zijn way of living. Wellicht komt er dus nog een afgeleide variant van de serie. Het staat nog open.

Uiteindelijk hoop ik het tentoon te kunnen stellen. Misschien wel samen met de interviews van de mensen die hem hebben gekend.

 

Op welke manier heeft deelname aan het Expert Programma, bijgedragen aan de ontwikkeling van het project of als beeldmaker in het algemeen?

Ik ben zekerder van mijzelf geworden gek genoeg. Er is geen goed of fout. Hoe cliché ook. Dit is mijn verhaal. Soms vind ik dit lastig om vast te houden omdat ik door mijn dagelijks werk als fotograaf gewend ben naar de wens van anderen, wel met eigen signatuur, te werken. Maar nu is het geheel naar mijn eigen wens. Ik moet dus soms even een andere jas aantrekken. Het wordt zo persoonlijk dat je jezelf erg tegenkomt. Wat heel mooi is, maar soms ook wat scheurt.

 

Wat zijn verder jouw toekomstplannen als beeldmaker?

Door gaan en mijn dromen waar te maken ondanks tegenslagen. Het mooie aan beeld maken is dat je mensen kan raken, na kan laten denken en doen inspireren.

 

© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen

© Sushilla Kouwen