© Sterre de Boer

© Sterre de Boer

Je hebt deelgenomen aan de workshop Portretfotografie – studio & locatie onder leiding van Duco de Vries. Waarom en met welk leerdoel ben je deze workshop gaan volgen?

Portretfotografie heb ik altijd fascinerend gevonden. Sommige portretten onthullen iemands persoonlijkheid, andere verbergen juist iets. Ik ben de workshop Portretfotografie aan de Fotoacademie gaan volgen omdat ik juist dat stukje fascinatie, iemands persoonlijkheid en verhaal, wil kunnen vastleggen in een foto. 

 

Wat wil je vertellen over het beeld dat je hier laat zien? 

Voordat ik begon aan de workshop, was er zeker al een begin van een eigen stijl. Ik gebruikte enkel natuurlijk licht en nam altijd een headshot. Juist door de eenvoud van het portret, kon ik mij concentreren op de blik en uitstraling van diegene die ik portretteerde. Tijdens mijn lessen op de Fotoacademie zag ik in dat, om eigenheid te creëren in een portret, je veel meer omhanden hebt als fotograaf. Door gebruik te maken van het licht, de achtergrond, de houding en de interactie met de geportretteerde, kon ik iets typerend van een persoon kaderen in een foto.

Als je naar het werk kijkt dat ik tijdens de workshop heb gemaakt, zie je dat ik probeer een nieuwe manier van portretteren te vinden. Later zie je dat ik mijn eigen stijl juist omarm en dat alles wat ik heb geleerd van docent Duco de Vries, probeer toe te passen in mijn werk.

De foto die je hier ziet is mijn oma. Ik vond dit de lastigste opdracht; hoe leg ik vast hoe ik mijn oma zie? Een onmogelijke taak. Maar juist bij deze opdracht besloot ik terug te gaan naar mijn eigen stijl, met dit portret als resultaat. 

 

Welk element uit de workshop heeft jou het meest gebracht en op welke manier?

De opdracht waarbij we enkel een locatie en tijdstip kregen doorgestuurd en binnen een half uur iemand moesten portretteren, de mysterie challenge, daagde mij uit om snel op zoek te gaan naar de eigenheid van iemand en dit vast te leggen in een korte tijd. 

 

Wat is jouw volgende stap in de fotografie, bijvoorbeeld een opdracht in de nabije toekomst of vrij werk idee?

Nu ik de workshop heb afgerond, ben ik gaan nadenken over wat ik graag verder zou willen doen met fotografie. De eerste stap is om alles wat ik heb geleerd te blijven toepassen en hopelijk mijn eigen stijl verder te ontwikkelen en te verbeteren.  Ook zou ik graag in de nabije toekomst een programma aan de Fotoacademie willen volgen wat hierop aansluit. Je bent nooit uitgeleerd!

Daarnaast zou ik zelf ook graag meer zelf in opdrachten willen denken en werken. De lessen en het werk van medecursisten vormen een bron van inspiratie dus de komende maanden hoop ik een aantal van de ideeën die ik heb (opgedaan), uit te kunnen werken.

Benieuwd naar het resultaat? Kijk dan op mijn Instagram account: @de_lens_van_ster_