© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen

'Ik ben Sophie Vermeulen, 28 jaar. Een paar jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ Arnhem richting Fine Arts. Sindsdien ben ik werkzaam als kunstenares en fotografe in Arnhem.'  

 

Je hebt deelgenomen aan de workshop Conceptuele portretfotografie onder leiding van René Bosch. Waarom heb je voor deze workshop gekozen, waar wilde je aan werken?

Ik heb besloten om aan deze workshop mee te doen omdat ik meer belichtingstechnieken wilde leren voor het werken in de studio. Ik wilde kennismaken met de verschillende soorten apparatuur en kijken hoe je die kunt inzetten om het concept en het beeld dat je in je hoofd hebt beter uit te kunnen werken.

 

​Wat zou je willen vertellen over het beeld dat je hier laat zien?


Mensen intrigeren mij. Het verrast mij vaak hoe mensen zo hetzelfde kunnen zijn en tegelijkertijd zo verschillend. Binnen diverse culturen en geloven maar ook tussen jou en je directe Nederlandse buurman met dezelfde culturele achtergrond.

Met de kunstportretten die ik maak zoom ik hierop in. Mijn kunstportretten zijn geïnspireerd op de modellen zelf. Ik kijk naar mijn model en maak een analyse van wat mij opvalt aan het karakter van de persoon, uit de verhalen die diegene mij verteld en uit hoe iemand zich uit. Vervolgens koppel ik verschillende materialen, structuren en kleuren aan mijn model. Met deze materialen ga ik bouwen in de studio. Zo kom ik tot beelden die je kunt zien als “dubbel” portretten. Ik Photoshop nooit objecten erbij. Juist het speelse bouwen van het werk in de studio met het model is een leuke en verassende ervaring. De beelden die ik op de Fotoacademie heb gemaakt zijn zo ook ontstaan. Alleen had ik hier bij elke shoot een opdracht.

 

Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?

Het meest uitdagend vond ik om alle aspecten van de studiofotografie aandacht geven. Dat is multitasking. Daarmee bedoel ik zowel het technische aspect van het goed belichten en het werken met de camera, als het bouwen van een mooi, gek kunstobject en tegelijkertijd het contact met het model leuk en interessant houden.

 

Op welke manier heeft deelname aan de workshop bijgedragen aan jouw ontwikkeling als beeldmaker?

Ik heb meer geleerd op het gebied van belichten in de studio. Ik heb geleerd op welke manier ik kan belichten om het concept te versterken. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik met mijn camera kan checken of mijn beelden juist belicht zijn of niet. 

 

In welke richting zou je je verder willen ontwikkelen als beeldmaker? Toekomstplannen?

In de toekomst wil ik mijn werk met kunstportretten verder uitbreiden. Je kunt op dit moment bij mij ook een shoot boeken dan maak ik een echt kunstportret van je gebaseerd op jouw persoonlijkheid. Ik vind het ontzettend leuk om meer mensen te leren kennen door samen dit avontuur aan te gaan, door jou tot kunstportret te “decoreren”.

Daarnaast houd ik ontzettend van reizen en samenwerkingen aangaan met andere creatieven zoals modeontwerpers, dansers en theatermakers uit verschillende culturen. Het liefst zou ik dan ook rondreizen en samenwerkingsprojecten doen met creatieve mensen. Op dit moment ben ik een expositie aan het voorbereiden in Lagos, Nigeria in samenwerking met een Nigeriaanse modeontwerper. Superleuk en interessant hoe dit soort contacten opgebouwd worden en hoe je samen met anderen iets moois kunt neerzetten.

Voor meer informatie en voor het boeken van een kunstportret: 

Contact - Website, InstagramFacebook 

 

© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen

© Sophie Vermeulen