© Rubén Dario Kleimeer

‘Chongming Island’ © Rubén Dario Kleimeer

Rubén Dario Kleimeer http://www.rubendariokleimeer.com/

 

Zou je jezelf willen voorstellen?

Goedendag, ik heet Rubén, Dario Kleimeer voor de volledigheid. Inmiddels sta ik ongeveer veertien jaar achter de camera, nadat ik architectuur, beeldende kunst en fotografie heb gestudeerd aan de Willem De Kooning Academie en St. Joost in Breda.

In het bijzonder ben ik bedreven in het fotograferen en bevragen van gebouwen, straten, pleinen, openbare ruimten en stedelijke landschappen.

 

Wat was jouw motivatie om je in te schrijven voor dit expert programma? Met welke doelstellingen ben je begonnen?

In het componeren van fotobeelden raak ik steeds meer bedreven, je in woorden helder uitdrukken over wat je maakt vind ik beslist moeilijker. Daar wilde ik graag verandering in aanbrengen.

 

Je hebt tijdens het programma van Merel Bem gewerkt aan het verbeteren van teksten over jouw werk. Bijvoorbeeld het artist statement of een specifiek project. Zou je de tekst over dat project en het beeld, of een andere tekst en beeld willen delen?

....emoji met rode wangen.... Eigenlijk moet ik aan de laatste alinea van de text nog bijschaven. Het doel was om deze op mijn nieuwe website te plaatsen. Geen van beide projecten is daadwerkelijk zo ver....

 

Ben je door het schrijven ook op een andere manier naar je werk gaan kijken? En zo ja, wat leverde dat op?

In mijn geval stond de tekst in dienst van een nieuwe website. Via de tekst heb ik wel degelijk een manier gevonden om onderscheid te maken tussen werken in opdracht, projecten op eigen initiatief en publicaties in samenwerkend verband.

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste learnings, waar heb je het meeste aan gehad?

Merel heeft mij bijgebracht om met heldere taal te schrijven over wat je denkt, doet en maakt. Zij is goed in staat om met je mee te denken in lopende projecten en moedigt je aan daar op een begrijpbare toon over te schrijven. Schrijven is een vak, waarin je je met een combinatie van geduld, oefening en toewijding op een verfijnde manier kunt uitdrukken.

 

Waar werk je op dit moment aan, bijvoorbeeld een nieuw project?

Tezamen met bevriende fotograaf Christian van der Kooi, onderzoeken wij de oevers van de Rotterdamse Schie en de Vliet in Den Haag. Daarbij reflecteren wij op elkaars werk en schrijft filosoof Pieter Hoexum beschouwingen over de fotobeelden en de gebieden waarin deze tot stand zijn gekomen.