Alumna Marianne Ingleby (1980, Cambridge, Groot-Brittannië) studeerde in 2017 af met haar lange termijn project 'Operation Detachment'.

In dit project onderzoekt Marianne het unieke oorlogsarchief dat ze erfde van haar grootvader Bruce Elkus, militair fotograaf voor het Amerikaanse leger tijdens een van de bloedigste confrontaties van de Tweede Oorlog: de slag op Iwo Jima, Japan. 

Het archief van haar grootvader blijkt een unieke collectie te zijn die historici het 'antibeeld van de oorlog' noemen. Een archief vol contrasten, dat laat zien hoe het dagelijks leven doorging onder oorlogstijd.

Operation Detachment is een gelaagd project, waarin Marianne op zoek gaat naar de geschiedenis van haar opa en naar wat hij in Japan vastlegde. Daarbij stelt zij de vraag centraal wat dit archief vandaag voor ons betekent.

Dit hoofdstuk van de geschiedenis kende Marianne, net als velen van ons, alleen van het iconische beeld van Joe Rosenthal's Raising of the Flag. Een heldhaftig beeld van de overwinning. Het archief van haar grootvader laat echter een heel andere werkelijkheid zien. 'We hebben vooral een gecensureerd  beeld van de Tweede Wereldoorlog en dat besef je pas als je de ongecensureerde beelden te zien krijgt', vertelt Ingleby.

Met haar project probeert Marianne het verhaal van het archief te achterhalen. Ze onderzocht het ‘gecensureerde archief’ in de VS en praat met oa. oorlogsveteranen van zowel Amerikaanse als Japanse zijde om het ongecensureerde verhaal, het verhaal van haar grootvaders archief, te reconstrueren. Kan ze nog iemand vinden die op de foto's van haar opa staat?  Marianne maakt daarbij haar eigen visualisaties via film en fotografie.

Marianne is dit jaar een samenwerking aangegaan met Prospektor, een agentschap & productiebedrijf verantwoordelijk voor veel prijswinnende multimedia projecten. Daarbij heeft het NPO fonds in oktober 2019 een subsidie toegekend om het project verder te financieren. De samenwerking met Prospektor en de subsidie stellen haar in staat om nieuwe onderzoeksreizen te maken en samenwerkingen aan te gaan om zo het gelaagde verhaal over haar grootvader en de oorlog te verdiepen en aan een breder publiek te kunnen vertellen. In 2020 zendt VPRO's radioprogramma OVT een tweedelige radio docu uit over Marianne's zoektocht en publiceert Trouw een interactieve web documentaire.