© Christa Romp
© Christa Romp

Opleidingsprogramma

Voor een toegepast fotograaf is gedegen technische basiskennis van groot belang: zo kun je immers de meest voorkomende opdrachten (portret-, stills- en reportagefotografie) aannemen en professionele kwaliteit leveren. Het opleidingsprogramma van deze tweejarige deeltijd vakopleiding op mbo-niveau bestaat dan ook uit gedegen praktijkonderwijs.

 

Het vaste opleidingsprogramma

Het vaste opleidingsprogramma doorloop je in 2 jaar. Bekijk per jaar waaruit het curriculum is opgebouwd:

Jaar 1: opleidingsprogramma Toegepaste Fotografie

Jaar 2: opleidingsprogramma Toegepaste Fotografie

 

Inspirerende (weekend)seminars

In de (weekend)seminars verkennen we de oneindige mogelijkheden die je hebt als je de techniek van de camera eenmaal onder de knie hebt. De seminars worden begeleid door bekende fotografen zoals Richard Terborg (studioportret), John van Hamond, Olivier Middendorp, Carla Kogelman (reportage), Eduard de Kam (printtechniek), Ronald Koster en Bas Losekoot (reportageflitsers).

Opleidingsvarianten

Bekijk door middel van de onderstaande pijltjes de verschillende opleidingsvarianten.

Dag 1x per twee weken

In geval van veranderende corona-maatregelen zal deze opleiding mogelijk online worden gestart of gecontinueerd (m.u.v. praktijklessen).

Studieduur

2 jaar

Studietempo (jaar 1 en 2)

1 dag per twee weken les

Lesmethode

op locatie (en eventueel online)

Lesdagen

10:00 tot 16:00 uur

Zelfstudie

7 uur per week gemiddeld

Extra onderwijs

één extra (weekend)seminar (vast onderdeel curriculum)

Studiekosten 2023

€3850,- (bij een eenmalige betaling)

Lesdata

Bekijk alle opvolgende lesdata

Startdata

10 februari 2023
Bekijk alle startdata

Inschrijven

Startdata

Dag 1x per twee weken
vrijdag
10 februari 2023
10:00 - 16:00
© Eva Swager
© Eva Swager

“Bij iedereen dat ‘wauw-effect’ bij de eerste videomontage-les, doet denken aan de eerste keer in de donkere kamer.”

- Ad van Son (docent audiovisueel)

“Het Expert Programma was de spreekwoordelijke schop, om nu eindelijk de stap te zetten om duizend ideeën om te zetten in daden.”

- Map de Maar (alumna)

“De Fotoacademie is een fijne en warme plek. Ze weten je daar tot het uiterste uit te dagen en halen het beste bij je naar boven. ”

- Anoniem (Student)

“De studenten van de Fotoacademie zijn zeer gemotiveerde, geïnteresseerde studenten en dat maakt het lesgeven bijzonder.”

- Judith Jockel (docent)

“Op de Fotoacademie heb ik geleerd anders naar de wereld te kijken, om uit mijn comfortzone te stappen en mijn passie te volgen. ”

- Sabine van Wechem (alumna)

“Als programmamaker vind ik het belangrijk om samen af te stemmen waar jij aan wilt gaan werken en welke doelen je nastreeft. Ik neem dan ook graag de tijd voor een persoonlijk gesprek en een passend advies. ”

- Clarels van Zwetselaar (programmamaker workshops & postacademisch)

“Ik heb van Herman geleerd om verhalen dicht bij jezelf te houden. Maar ook dat er niet één manier van vertellen is.”

- Nadine van Asbeck (deelnemer workshop Documentaire fotografie)
© Monique Baan
© Monique Baan

“Het mooiste is als je samen met de student op zoek gaat naar zijn of haar eigenheid, het kwartje gaat vallen en er grote stappen gemaakt gaan worden. Dat maakt voor mij het werk aan de Fotoacademie heel inspirerend. ”

- Monique Baan (docent en mentor)

“Fleurie is zeer ingevoerd in de art scene en begeleid je in het uitwerken van het concept en een passende presentatie van het werk voor de juiste doelgroep of publiek.”

- Eva van Ooijen (mentor en deelnemer deelnemer Expert Programma 'Exposeren en publiceren: van statement naar publiek')

“Ik heb niet alleen veel over fotografie geleerd, maar ook heel veel over mijzelf. De opleiding heeft mijn leven op een hele goede manier veranderd.”

- Patrick Rohr (alumnus)

Opleidingskosten 2023

Je schrijft je ieder jaar opnieuw in voor het volgende opleidingsjaar. De kosten per leerjaar zijn:

  • leerjaar 1: 8 maandelijkse termijnen x €491,25
  • leerjaar 2: 8 maandelijkse termijnen x €491,25

 

Bij een eenmalige betaling ontvang je €80,- korting per leerjaar en bedragen de kosten jaarlijks €3850,-.

Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij je online inschrijving. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand waarin je start met je opleiding.

 

Extra kosten

De geschatte bijkomende materiaalkosten zijn voor eigen rekening en komen uit op circa €400,- per leerjaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het printen van foto’s voor beoordelingen en de eindexamen expositie. Deze expositie hoort bij de afsluiting van de opleiding en is onderdeel van het eindexamen.

 

Facturatie

De factuur van deze opleiding wordt samen met de bevestiging van jouw inschrijving per post verstuurd. Word je factuur betaald door je werkgever, dan kun je dit aangeven bij jouw online inschrijving.

© Ron Boeré

© Ron Boeré

© Saskia van den Boom

© Saskia van den Boom

© Fleur van Zwieten

© Fleur van Zwieten

Opdrachten en beoordelingen

Tijdens de beoordelingen toetsen we of je in de voorgaande periode voldoende bent ontwikkeld als fotograaf. Onder begeleiding van de docent en met hulp van de mentoren maak je de opdrachten uit het curriculum en bereid je de beoordelingen voor. Om de opleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen, moeten alle gemaakte opdrachten tenminste als voldoende worden beoordeeld.

Het eindexamen test of jij technisch en inhoudelijk klaar bent om als beroepsfotograaf aan het werk te kunnen. Daar horen natuurlijk ook zaken als presentatie, omgang met de klant en een goede financiële afhandeling van jouw opdrachten bij. De opleiding wordt afgesloten met een expositie en diploma.

© Michelle de Vos

© Michelle de Vos

Zelfstudie en mentorbegeleiding

De studiebelastingtijd, dus de tijd die je naast de lesdagen besteedt aan de opleiding, is ongeveer 7 uur per week. Tijdens beoordelingsperiodes en tijdens het begin van je opleiding zal dit wat meer zijn. Houd jouw lesdag zoveel mogelijk vrij: soms worden er extra activiteiten georganiseerd. In het rooster is het volledige lesprogramma terug te vinden.

 

Extra mentorbegeleiding naast de lessen

De Fotoacademie hanteert een uniek systeem van mentorbegeleiding. Deze persoonlijke begeleiding is onmisbaar voor een goede studievoortgang. Zes dagen per week zijn er gespecialiseerde mentoren (online) aanwezig die hulp bieden bij de uitwerking van opdrachten, het uitwerken van vrij werk en het beantwoorden van vragen.

Toelatingsprocedure

Om te starten met de opleiding Toegepaste Fotografie heb je geen voorkennis nodig. We beginnen de opleiding met een Basismodule, waarin alle basiskennis aangereikt wordt.  Dit is voor starters een unieke gelegenheid, maar biedt ook voor studenten die al wat meer ervaring hebben de ruimte om alle technische kennis nog even goed op een rij te zetten. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de opleiding begint met hetzelfde kennisniveau.

© Charis Buchinhoren

© Charis Buchinhoren

Apparatuur en software

Om te kunnen starten met de opleiding Toegepaste Fotografie heb je als student de volgende apparatuur nodig: camera, objectieven, computer of laptop en een reportageflitser met triggerset. Deze apparatuur is niet te huur bij de Fotoacademie en dien je zelf aan te schaffen.

 

Tevens dien je de volgende benodigde software aan te schaffen: Adobe Lightroom, Photoshop en videobewerkingssoftware zoals Premiere Pro of DaVinci (in overleg met je docent). Als student dien je tevens voor de online lessen en online mentorbegeleiding de (gratis) desktopapplicatie Microsoft Teams te installeren.

Bekijk hier alle alle specificaties over de benodigde apparatuur en software

Vervolgmogelijkheden

Leg je het examen met goed gevolg af, dan ontvang je een diploma ter bewijs van afronding van de opleiding.

Wil je je verder ontwikkelen als inhoudelijk en conceptueel beeldmaker? Dit certificaat geeft direct toegang tot de tweede helft (module 2) van het eerste jaar van de opleiding Conceptueel Beeld, de meerjarige opleiding op hbo-niveau voor een succesvolle carrière als conceptueel beeldmaker.

Tevens kun je ook kiezen voor de Workshops of het Postacademisch programma mits je voldoet aan de gestelde toelatingseisen. 

 

Voor vragen en advies

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? We helpen je graag. Neem gerust contact op met onze opleidingsadviseur Lotte Bronsgeest