Onderdeel van

Logo Fotoacademie

Onderdeel van

ENG (Online) events
Direct inschrijven
© Corine Bakker
© Corine Bakker

Opleidingsprogramma

De kwaliteit van een conceptueel beeldmaker staat of valt met zijn of haar inhoudelijke ontwikkeling. Het gehele opleidingsprogramma betreft dan ook een zorgvuldige balans tussen techniek en inhoud, een 3-jarige modulaire deeltijdopleiding op hbo-niveau waarbij geen theorie 'om de theorie' wordt gegeven, maar uitsluitend met het doel tot betere (stilstaande en bewegende) beelden te komen. Lees verder.

 

Het vaste opleidingsprogramma

Het vaste opleidingsprogramma doorloop je in 3 jaar. Bekijk per jaar waaruit het curriculum is opgebouwd.

Jaar 1: Verkenning en ontwikkeling

Jaar 2: Verdieping en specialisatie

Jaar 3: Signatuur en afstuderen

 

Modulair: extra keuzemodules (workshops en masterclasses)

Je kunt het vaste opleidingsprogramma uitbreiden door extra keuzemodules. Ieder halfjaar kun je kiezen uit een nieuwe reeks workshops en/of masterclasses waarmee je je opleiding naar eigen inzicht en voorkeur kunt verbreden, verdiepen en/of aanvullen. Lees verder.

Opleidingsvarianten

Bekijk door middel van de onderstaande pijltjes de verschillende opleidingsvarianten.

© Eddie Vervloet
© Eddie Vervloet
Dagdeel 1x per week

In geval van veranderende corona maatregelen, zal deze opleiding online worden gestart of gecontinueerd met uitzondering van studio lessen.

Studieduur

3 jaar

Studietempo (jaar 1 t/m 3)

1 dagdeel per week les

Lesmethode

op locatie (en online)

Lesdagen

10:00 tot 12:30 uur, 13:30 tot 16:00 uur of 19:00 tot 21:30 uur

Zelfstudie

12 uur per week gemiddeld

Modulair

extra keuzemodules: workshops en masterclasses

Lesdata

Bekijk alle opvolgende lesdata

Startdata

5 oktober 2020
Bekijk alle startdata

Inschrijven
© Eddie Vervloet
© Eddie Vervloet
Dag 1x per twee weken

In geval van veranderende corona maatregelen, zal deze opleiding online worden gestart of gecontinueerd met uitzondering van studio lessen.

Studieduur

3 jaar

Studietempo (jaar 1 en 2)

1 dag per twee weken les

Lesmethode

op locatie (en online)

Lesdagen

10:00 tot 16:00 uur of 15:00 tot 21:30 uur

Zelfstudie

12 uur per week gemiddeld

Modulair

extra keuzemodules: workshops en masterclasses

Lesdata

Bekijk alle opvolgende lesdata

Startdata

5 oktober 2020
Bekijk alle startdata

Inschrijven

Startdata

Dagdeel 1x per week
maandag
5 oktober 2020
10:00 - 12:30
dinsdag
6 oktober 2020
13:30 - 16:00
dinsdag
6 oktober 2020
19:00 - 21:30
Dag 1x per twee weken
maandag
5 oktober 2020
10:00 - 16:00
dinsdag
6 oktober 2020
10:00 - 16:00
woensdag
7 oktober 2020
10:00 - 16:00
vrijdag
9 oktober 2020
10:00 - 16:00
zaterdag
10 oktober 2020
10:00 - 16:00
© Andrea van Steensel
© Andrea van Steensel

“Het allerleukst aan lesgeven vind ik dat ik de hele dag kan/mag praten over iets waar ik nog steeds ‘vol’ van ben met mensen die er ook ‘vol’ van zijn.”

- Willeke Duyvekam (alumna en docent)
© Eline Dekker

“Te zien dat de studenten heel erg enthousiast worden van de audiovisuele opdrachten en geïnspireerd de klas uit lopen is geweldig.”

- Eline Dekker (docent audiovisueel)

“Geen dag is hetzelfde door alle leuke gesprekken met studenten. Door mijn jarenlange ervaring kan ik studenten goed begeleiden. Dat maakt mij heel blij!”

- Fleur Koning (alumna en studiebegeleider)

“De studenten van de Fotoacademie zijn zeer gemotiveerde, geïnteresseerde studenten en dat maakt het lesgeven bijzonder.”

- Judith Jockel (docent)

“Studeren aan de Fotoacademie is heerlijk! Door hier intensief en op hoog niveau met fotografie bezig te zijn, ontdek ik wie ik wil zijn als fotograaf.”

- Maartje ter Horst (eindexamen student)

“Op mijn wekelijkse lesdag spring ik juichend uit mijn bed om naar de Sarphatistraat af te reizen voor een heerlijke dag onder fotografen.”

- Charles Dumas (tweedejaars student)

Opleidingskosten

De kosten per leerjaar voor het najaar 2020 zijn:

  • leerjaar 1: 10 achtereenvolgende maandelijkse termijnen x €445,-
  • leerjaar 2: 10 achtereenvolgende maandelijkse termijnen x €445,-
  • leerjaar 3: 9 achtereenvolgende maandelijkse termijnen x €494,-

Bij een eenmalige betaling ontvang je €150,- korting per leerjaar en bedragen de kosten jaarlijks €4300,-.

Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij je online inschrijving. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand waarin je start met je opleiding.

 

Extra kosten

Naast het vaste lesprogramma kun je de opleiding modulair uitbreiden door extra keuzemodules te volgen in de vorm van workshops of masterclasses. De kosten bedragen:

  • een module van 3 lessen €275,-
  • een module van 4 lessen €335,-
  • een module van 5 lessen €400,-

Bij directe afname van 3 of meer keuzemodules per half jaar ontvang je 50% korting op de goedkoopste module.

De keuzemodules zullen tijdens het opleidingsjaar aangeboden worden via jouw persoonlijke Studieportal KLIK.

De geschatte materiaalkosten (denk aan het printen van foto’s) komen uit op circa € 900,- per jaar voor het vaste opleidingsprogramma (exclusief extra workshops).  

 

Aftrek van de opleidingskosten als beroepskosten

Let op! De Fotoacademie is een particulier opleidingsinstituut. Dit betekent dat je geen studiefinanciering kunt aanvragen voor onze opleidingen, maar dat je wèl bij de Belastingdienst kunt nagaan of je recht hebt op aftrek van de opleidingskosten van de Fotoacademie als beroepskosten. Lees verder

 

Facturatie

De factuur van deze opleiding wordt samen met de bevestiging van jouw inschrijving per post verstuurd. Word je factuur betaald door je werkgever, dan kun je dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw online inschrijving.

© Annemarie van Buuren

© Annemarie van Buuren

© Natasja Noordervliet

© Natasja Noordervliet

© Repko van Husen

© Repko van Husen

Opdrachten en beoordelingen

Gedurende de opleiding word je gevraagd diverse opdrachten en projecten uit te werken en te presenteren; daarnaast zijn er enkele theoretische toetsingen. Aan de hand van de resultaten van een geselecteerd deel van de opdrachten word je tevens op competentieniveau beoordeeld. Behaal je bij de beoordelingen en presentaties een voldoende resultaat en zijn daarnaast ook de overige werkzaamheden naar behoren uitgevoerd, dan kun je je opleiding vervolgen.

Overigens zal de beoordeling van een student niet uitsluitend afhangen van de beeldtechnische vorderingen. Werkhouding, enthousiasme en een brede interesse zijn ook belangrijke aspecten. 

© Desiree van den Boogaard

© Desiree van den Boogaard

Zelfstudie en mentorbegeleiding

Een deel van het vaste opleidingsprogramma zul je je door zelfstudie eigen moeten maken. Deze zelfstudie en het uitwerken van opdrachten kosten de nodige tijd, gemiddeld zo'n 12 uur per week. Deze zelfstudie uren zijn exclusief de extra keuzemodules. Overigens zul je deze tijd vooral besteden aan het fotograferen en/of filmen zelf en het uitwerken van de resultaten. Een goede planning en tijdsindeling zijn noodzakelijk.

 

Extra mentorbegeleiding naast de lessen

De Fotoacademie hanteert een uniek systeem van mentorbegeleiding. Deze persoonlijke begeleiding is onontbeerlijk voor een goede studievoortgang. Zes dagen per week zijn er gespecialiseerde mentoren aanwezig, die hulp bieden bij de uitwerking van opdrachten en vragen beantwoorden.

Toelatingsprocedure

Wil je starten met ‘Conceptueel Beeld: opleiding voor fotografie en video’? Je kunt je altijd direct inschrijven zodat je zeker bent van een opleidingsplek. Naar aanleiding van je inschrijving kijken wij of je voldoet aan de toelatingseisen die gesteld worden.

De toelatingsprocedure start met het maken van een afspraak voor een toelatingsgesprek. Tijdens het toelatingsgesprek worden talent en ervaring aan de hand van eerder gemaakte beelden (zowel stilstaand als bewegend) beoordeeld. Ook zullen twee toelatingstoetsen afgenomen worden.

© Marielle Uiterwijk Winkel

© Marielle Uiterwijk Winkel

Apparatuur en software

Om te kunnen starten met ‘Conceptueel Beeld: opleiding voor fotografie en video’ volstaat dezelfde apparatuur als voor de Basisopleiding.

 

Extra benodigde apparatuur

In de 1e helft van het eerste jaar zul je een (flits)belichtingsmeter moeten aanschaffen. Daarnaast moet je tijdens de opleiding nog apparatuur van geringere waarde zoals een grijskaart (verkrijgbaar bij de Fotoacademie) en flitssynchronisatiekabel aanschaffen.

Tevens beschik je ook over een reportageflitser met neigkop en een richtgetal van minimaal 28 (bij ISO 100).

Voor het uitwerken van de opdrachten heb je een fotoprinter nodig, deze moet minimaal 6 inktcartridges hebben voor een goede weergave van kleuren en grijstinten. We raden je aan om een A3-formaat printer aan te schaffen.

Vervolgmogelijkheden

Leg je het examen met goed gevolg af, dan ontvang je het felbegeerde Conceptueel Beeld diploma, dat kan rekenen op een breed gedragen erkenning in de branche. Dit diploma geeft direct toegang tot het Fotoacademie Alumni Netwerk.

Wil je je verder ontwikkelen? Het Postacademisch programma is er voor de professionele beeldmaker.

 

Voor vragen en advies

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? We helpen je graag. Neem gerust contact op met onze opleidingsadviseur Lotte Bronsgeest