Logo Fotoacademie

Onderdeel van

Onderdeel van

© Jeanine Molenaar

© Jeanine Molenaar

De tweejarige fotografie deeltijdopleiding op mbo-niveau

De fotografie deeltijdopleiding van Fotoschool duurt twee jaar en leidt je op tot vakfotograaf. Deze deeltijdopleiding op mbo-niveau is goed te combineren met je huidige baan of andere dagelijkse bezigheden: je kunt de studietijd naar eigen wensen indelen, naast de tweewekelijkse lesdag en weekendseminars.

Het lesprogramma van Fotoschool

De fotografie opleiding op mbo-niveau start met een Basismodule waarin je de basistechnieken van fotografie en beeldbewerking aangereikt krijgt. Gedurende de rest van de fotografie opleiding focussen ze op de hoofdthema’s: Portret, Product/Stills en Reportage.

De basis van video en montage komt ook in beide leerjaren aan bod. Na het volledig afronden van de fotografie opleiding beheerst de student alle technische kennis om de meest voorkomende opdrachten aan te kunnen nemen: of je nu kiest voor een specialisatie in portret-, product- of reportagefotografie. Ook leer je jezelf als fotograaf goed in de markt te zetten met een professioneel en representatief portfolio.

Starten met Fotoschool?

Om te starten met de fotografie opleiding van Fotoschool heb je geen voorkennis nodig. Ze beginnen de opleiding met een Basismodule, waarin alle basiskennis aangereikt wordt. Er gelden dan ook geen toelatingseisen om te kunnen starten. Ook is er geen specifieke vooropleiding nodig: je kunt zowel met een vwo-, havo- als een vmbo-achtergrond beginnen met de opleiding. 

Voor starters is dit een unieke gelegenheid, maar het biedt ook voor studenten die al wat meer weten de ruimte om alle technische kennis nog even goed op een rij te zetten. Fotoschool zorgt er met deze module voor dat iedereen de opleiding begint met hetzelfde kennisniveau.

De opleiding start in februari en september en wordt afgesloten met een CRKBO-erkend diploma. Als je je verder wilt ontwikkelen als beeldmaker, dan geeft dit diploma na toelating ook de mogelijkheid om in te stromen in de opleiding Conceptueel Beeld van de Fotoacademie.

© Jeanine Molenaar

© Jeanine Molenaar

Benodigde apparatuur en studiekosten

Om te kunnen starten met de beroepsgerichte fotografie opleiding van Fotoschool, heb je uiteraard fotografische apparatuur nodig. Zo dien je bijvoorbeeld in het bezit te zijn van een digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera, een statief, een reportageflitser en de nodige software voor beeldbewerking. Uiteraard adviseren wij je graag over een mogelijke nieuwe aanschaf tijdens de lessen.

De studiekosten voor de opleiding van Fotoschool (start najaar 2021) bedragen €2990,- per schooljaar. Dit is inclusief een uitgebreid pakket met digitaal lesmateriaal en video’s die speciaal voor de Fotoschool zijn samengesteld.  Verder is het belangrlijk om rekening te houden met bijkomende materiaalkosten (printen van foto’s voor beoordelingen, eindexamenexpositie etc). Deze komen uit op circa €400,- per leerjaar.

© Audrey Buerman

© Audrey Buerman

Kies je voor Fotoschool of een andere opleiding op mbo-niveau?

Belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een passende mbo fotografie opleiding, is dat Fotoschool een particulier onderwijsinstituut is en dus geen geaccrediteerde onderwijsinstelling. Dit betekent onder andere dat je als student geen recht hebt op studiefinanciering of de Wet studievoorschot. Fotoschool is wel een een CRKBO geregistreerde Instelling, de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. 

Dit geeft ons ook de mogelijkheid om een eigen koers te varen en onze studenten kwalitatief hoogwaardig en praktijkgericht onderwijs te bieden, waarbij er wordt ingespeeld op de ontwikkelingen in het werkveld. Tevens is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Tot slot wordt Fotoschool vaak gewaardeerd vanwege de centrale ligging in het centrum van Amsterdam en daarmee midden in het bruisende stadsleven.

© Charis Buchinhoren

© Charis Buchinhoren

Aan de slag na de opleiding

Heb je de tweejarige opleiding van Fotoschool afgerond? Dan kun je de meest voorkomende fotografie opdrachten aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld als (freelance) portret- of productfotograaf voor commerciële en particuliere opdrachtgevers, maar ook evenementfotografie, foodfotografie en (binnenhuis)architectuurfotografie zijn veelvoorkomende werkvelden. 

Nog lang niet uitgeleerd? Stroom dan door naar de opleiding Conceptueel Beeld van de Fotoacademie als je je verder wilt ontwikkelen als conceptueel beeldmaker, of volg één van de vele workshops om je kennis te verbreden of verdiepen.