Tweede jaar

In het tweede jaar van de Dagopleiding 1x per twee weken rond je enerzijds de eerste fase af en vangt tevens de tweede fase van de opleiding aan.

In beide jaarhelften krijg je te maken met keuzeblokken van standaardopdrachten waarmee je, door jouw keuzes, de opleiding naar je toe kan trekken en gaat werken aan de basis voor jouw specifieke stijl. Dit deel van de opleiding staat onder begeleiding van de hoofddocent. In de eerste jaarhelft werk je aan een eigen vormgegeven project en dit is een belangrijk onderdeel, want daarmee laat je zien of en hoe je binnen zelf gestelde kaders werkt.

In de tweede helft van het jaar begeleidt de hoofddocent een portfolioproject, welk gegroepeerd is rond een zestal thematische kleine opdrachten. Verder krijg je in beide jaarhelften vrij werk te maken.

Van de tweede docent krijg je op technisch gebied les in fotograferen met grootformaat camera’s en studioflitsers en in de tweede jaarhelft begeleidt deze ook enkele inhoudelijke opdrachten.

Verder staat het jaar in het teken van een tweetal door jouzelf gekozen inhoudelijke workshops, een per jaarhelft. De respectievelijke keuzes zijn tussen mode en documentair en tussen landschap/locatie en studio.

Derde jaar

In het derde jaar van de Dagopleiding 1x per twee weken rond je de tweede fase van je opleiding aan de Fotoacademie af.

Gedurende het jaar zijn er om de week bijeenkomsten onder leiding van de hoofddocent. Deze begeleidt onder andere een ruime keuze aan standaardopdrachten, waarmee je zowel je beheersing van je techniek kan laten zien als je inhoudelijke benadering kunt uitdiepen. In de tweede helft van het jaar moet je tevens een zogenaamde ‘Proeve van Bekwaamheid’ inleveren. Het doel van deze proeve is dat je laat zien dat je in staat bent een in de praktijk toepasbaar portret en stilleven te maken.

Naast de bijeenkomsten met de hoofddocent wordt een aantal keuzeworkshops aangeboden op zowel technisch als inhoudelijk vlak, bijvoorbeeld InDesign, autonome fotografie en styling-enscenering.

Verder krijg je in beide jaarhelften een project en vrij werk te maken.

Vierde jaar

In dit jaar ga je werken aan de specialisatieopdrachten. Hiermee leg je de basis voor jouw verdere carrière als fotograaf. Gedurende het jaar zijn er om de week bijeenkomsten onder leiding van de hoofddocent. De opdrachten zijn in twee rondes opgedeeld, elk half jaar een, waarbij je twee keer dezelfde specialisatie kan kiezen (bijvoorbeeld portret) of twee verschillende (bijvoorbeeld portret en documentair). In dit jaar krijg je, naast de bijeenkomsten met de hoofddocent, te maken met een aantal vaststaande workshops, waarbij de workshop ‘portfolio’ in de tweede helft van het jaar je voorbereidt op een belangrijk onderdeel van de beoordelingen die leiden tot toelating tot het laatste jaar. Naast de reguliere lessen wordt een drietal bijeenkomsten aangeboden waarbij je informatie gegeven wordt over zaken als het opstarten van een bedrijf, auteursrecht en agencies.

Verder krijg je in beide jaarhelften een project en vrij werk te maken.