Eerste helft van het tweede jaar

In de eerste helft van het tweede jaar van de dagopleiding rond je de tweede fase van je opleiding aan de Fotoacademie af, in de tweede helft -fase 3- ga je enerzijds uitzoeken wat voor soort fotograaf je bent en anderzijds ga je de fotografie die bij jou hoort verder uitdiepen.

Gedurende het jaar zijn er vrijwel wekelijks bijeenkomsten onder leiding van de hoofddocent. In de eerste helft begeleidt deze onder andere een ruime keuze aan standaardopdrachten, waarmee je zowel je beheersing van je techniek kan laten zien als je inhoudelijke benadering kunt uitdiepen. In dit deel van de opleiding moet je tevens een zogenaamde ‘Proeve van Bekwaamheid’ inleveren. Het doel van deze proeve is dat je laat zien dat je in staat bent een in de praktijk toepasbaar portret en stilleven te maken.

Naast de bijeenkomsten met de hoofddocent wordt een aantal keuzeworkshops aangeboden op zowel technisch als inhoudelijk vlak, bijvoorbeeld InDesign, autonome fotografie en styling-enscenering.

In de tweede helft van het jaar ga je werken aan de specialisatieopdrachten. Hiermee leg je de basis voor jouw verdere carrière als fotograaf. De opdrachten zijn in twee rondes opgedeeld waarbij je twee keer dezelfde specialisatie kan kiezen (bijvoorbeeld portret) of twee verschillende (bijvoorbeeld portret en documentair). In dit deel krijg je, naast de bijeenkomsten met de hoofddocent, te maken met een aantal vaststaande workshops, waarbij de workshop ‘portfolio’ je voorbereidt op een belangrijk onderdeel van de beoordelingen die leiden tot toelating tot het laatste jaar. Naast de reguliere lessen wordt een drietal bijeenkomsten aangeboden waarbij je informatie gegeven wordt over zaken als het opstarten van een bedrijf, auteursrecht en agencies.

Verder krijg je in beide jaarhelften een project en vrij werk te maken.