Tweede jaar

Het tweede jaar van de Avond/Dagdeelopleiding is geheel gewijd aan de tweede fase van de opleiding.

In beide jaarhelften krijg je te maken met keuzeblokken van standaardopdrachten waarmee je, door jouw keuzes, je opleiding naar je toe kan trekken en gaat werken aan de basis voor jouw specifieke stijl. Op technisch gebied krijg je les in fotografie met groot- en middenformaat camera’s, studioflitsers en verdere verdieping in audiovisuele technieken.

Gedurende het jaar zijn er niet alleen bijeenkomsten onder leiding van de hoofddocent. Naast de bijeenkomsten met de hoofddocent wordt in de eerste helft een workshop aangeboden, te kiezen uit documentair, landschap/locatie, studio of mode.

In de tweede helft kun je kiezen uit Technische Camera (uitgebreid), kunstgeschiedenis, autonome fotografie of styling-enscenering.

In de tweede helft van deze fase moet je tevens een zogenaamde ‘Proeve van Bekwaamheid’ inleveren. Het doel van deze proeve is dat je laat zien dat je in staat bent een in de praktijk toepasbaar portret en stilleven te maken.

Verder krijg je in beide jaarhelften een project en vrij werk te maken. Met name het project is een belangrijk onderdeel want daarmee laat je zien of en hoe je binnen zelf gestelde kaders werkt.

Derde jaar

In dit jaar ga je werken aan de specialisatieopdrachten. Hiermee leg je de basis voor jouw verdere carrière als fotograaf. Gedurende het jaar zijn er ongeveer om de week bijeenkomsten onder leiding van de hoofddocent. De opdrachten zijn in twee rondes opgedeeld, elk half jaar een, waarbij je twee keer dezelfde specialisatie kan kiezen (bijvoorbeeld portret) of twee verschillende (bijvoorbeeld portret en documentair). Naast de bijeenkomsten met de hoofddocent krijg je te maken met een aantal vaststaande workshops, waarbij de workshop ‘portfolio’ in de tweede helft van het jaar je voorbereidt op een belangrijk onderdeel van de beoordelingen die leiden tot toelating tot het laatste jaar. Naast de reguliere lessen wordt een drietal bijeenkomsten aangeboden waarbij je informatie gegeven wordt over zaken als het opstarten van een bedrijf, auteursrecht en agencies.

Verder krijg je in beide jaarhelften een project en vrij werk te maken.