Basisopleiding Fotografie

Wil jij leren fotograferen? Ben je op zoek naar een stevige fotografische basis of heb je nog onvoldoende ervaring c.q. kennis om bijvoorbeeld direct te starten met de Opleiding tot Fotograaf? Dan is de Basisopleiding Fotografie de ideale voorbereiding.

De Basisopleiding Fotografie is te volgen in drie, zes of twaalf weken en betreft een intensieve kennismaking met drie belangrijke fotografie thema's: compositie & vormgeving, opnametechniek en digitale beeldbewerking.

Over deze opleiding:

Aaron Zwaal (alumnus 2017)

© Aaron Zwaal (alumnus 2017)

Lesprogramma

Techniek en visie staan centraal in deze korte (voor)opleiding op hbo-niveau. Je krijgt te maken met drie belangrijke thema's: compositie & vormgeving, opnametechniek en digitale beeldbewerking.

Uitgangspunt van de Basisopleiding Fotografie is de digitale spiegelreflex of systeem camera. Tijdens elke les komt er een nieuw fotografisch aspect aan bod. Behandeld worden o.a. de volgende technische onderwerpen:

  • sluitertijd en diafragma;
  • lichtmeting;
  • belichting en correcties;
  • scherpstelling en scherptediepte;
  • objectief en beeldhoek.

Daarnaast leer je beelden digitaal te bewerken, waarbij je je vooral concentreert op het traject van opname tot print (= de digitale workflow). De opdrachten worden in zwart-wit uitgewerkt omdat je dan directer en bewuster met het maken van goede composities en accenten daarin leert werken. Natuurlijk worden ook andere aspecten van de inhoudelijke kant niet vergeten: conceptontwikkeling en beeldcommunicatie zijn, naast compositie, belangrijke onderdelen van het lespakket.

Ons aanbod

Borre Diesbergen (alumnus 2017)

© Borre Diesbergen (alumnus 2017)

Intensief

Borre Diesbergen (alumnus 2017)

© Borre Diesbergen (alumnus 2017)

Dag 1x per twee weken

Borre Diesbergen (alumnus 2017)

© Borre Diesbergen (alumnus 2017)

Avond/dagdeel

Borre Diesbergen (alumnus 2017)

© Borre Diesbergen (alumnus 2017)

Dag 1x per week

Caro Bonink (alumna en docent Basisopleiding)

“De Fotoacademie heeft mijn wereld positief op zijn kop gezet en mijn blik op het leven verrijkt en verdiept.”

- Caro Bonink (alumna en Basisopleiding Fotografie docent)

Lessen en opdrachten

De lessen vinden plaats in de (computer)lokalen van de Fotoacademie. Voor het uitwerken van de opdrachten is het aan te raden dat je beschikt over een computer met fotoprinter, maar je kunt ook werken op de Apple computers in de digitale werkplaats van de Fotoacademie, waarna je het printen eventueel uitbesteedt. Alle opdrachten die je krijgt, worden gezamenlijk besproken. Juist bij die besprekingen blijkt het voordeel van mondelinge lessen. De foto's van je medestudenten vormen telkens weer een bron van inspiratie en verhogen jouw leeropbrengst.

Begeleiding door de docent en mentoren

Een goede planning is onontbeerlijk. Indien nodig kun je buiten de lessen hulp en begeleiding van de docent (beperkt) krijgen, maar met name van de mentoren, bij wie je terecht kunt voor werkbesprekingen, begeleiding en vragen over de theorie. Van maandag t/m vrijdag van 09:30 tot 22:30 uur en op zaterdag van 09:30 tot 17:30 uur kun je bij de mentoren terecht, zowel telefonisch als op afspraak. 

Opdrachten en toetsen

Gedurende de Basisopleiding Fotografie zul je een aantal technische opdrachten en een eigen fotoproject uitwerken (alles in zwart-wit) en maak je twee toetsen (theorie opnametechniek en praktijk digitale beeldbewerking in Photoshop).

Aaron Zwaal (alumnus 2017)

© Aaron Zwaal (alumnus 2017)

Len Land (alumna 2017)

© Len Land (alumna 2017)

Len Land (alumna 2017)

© Len Land (alumna 2017)

Len Land (alumna 2017)

© Len Land (alumna 2017)

Benodigde apparatuur

Zodra je gaat starten met de Basisopleiding Fotografie kun je volstaan met een digitale spiegelreflex- of systeemcamera met groothoek-, standaard- en kort teleobjectief (omgerekend naar fullframe: 28/35 mm, 50 mm en 85/105 mm) of een zoomlens met overeenkomstig bereik. De camera moet geheel handmatig ingesteld kunnen worden, minimaal 12 miljoen pixels hebben en bestanden kunnen opslaan als RAW en JPEG. 

Om thuis de opdrachten uit te werken is een computer met daarop een beeldbewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop verplicht. De prints kun je zelf afdrukken maar kun je ook uitbesteden. De docent zal tijdens de lessen ook hier verdere uitleg over geven. 

Na de Basisopleiding Fotografie verder studeren?

Tip! Wil je na de Basisopleiding Fotografie verder studeren? Bekijk dan alvast welke apparatuur je nog meer nodig hebt als je wilt starten met de meerjarige Opleiding tot Fotograaf.

Studiekosten

De studiekosten inclusief lesmateriaal bedragen voor de opleidingsvarianten van de Basisopleiding Fotografie voor het:

  • voorjaar 2019 € 1.420,-
  • najaar 2019 € 1.450,-

De geschatte materiaalkosten (denk aan het printen van foto's) komen voor alle opleidingsvarianten uit op circa € 100,-. 

Betalen in termijnen

Tijdens je online inschrijving voor de Basisopleiding Fotografie kun je op verzoek de studiekosten in drie termijnen voldoen.* Let op! Dit brengt extra kosten met zich mee welke verwerkt zijn in de termijnen. Voor deze termijnbetaling moet een incassomachtiging worden verstrekt.

De termijntoeslag bij drie termijnen bedraagt € 80,-. 

 

*Met uitzondering van de opleidingsvariant Intensief.

Vervolgmogelijkheden

Wie de lessen, opdrachten en toetsen met goed gevolg afsluit, ontvangt het certificaat Basisopleiding Fotografie. Dit certificaat geeft direct toegang tot de Opleiding tot Fotograaf, de meerjarige opleiding op hbo-niveau voor een succesvolle carrière als beeldmaker.

Tevens zijn er nog diverse andere vervolgmogelijkheden:

 

Voor vragen en advies

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? We helpen je graag. Neem gerust contact op met onze opleidingsadviseur Lotte Bronsgeest.