Algemene informatie

Waar moet je nog meer aan denken voordat je start met een hbo opleiding aan de Fotoacademie? 

Benodigde apparatuur

Basisopleiding Fotografie

Zodra je gaat starten met de Basisopleiding Fotografie kun je volstaan met een digitale (spiegelreflex)camera met groothoek-, standaard- en kort teleobjectief (omgerekend naar fullframe: 28/35 mm, 50 mm en 85/105 mm) of een zoomlens met overeenkomstig bereik.De camera moet geheel handmatig ingesteld kunnen worden, minimaal 12 miljoen pixels hebben en bestanden kunnen opslaan als RAW en JPEG.

Om thuis de opdrachten uit te werken is een computer met daarop een beeldbewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop verplicht. De prints kun je zelf afdrukken maar kun je ook uitbesteden. 

 

Opleiding tot Fotograaf 

Voor de Opleiding tot Fotograaf ben je in het bezit van een (digitale) spiegelreflexcamera of systeemcamera met groothoek-, standaard- en kort teleobjectief (omgerekend naar fullframe: 28/35 mm, 50 mm en 85/105 mm) of een zoomlens met overeenkomstig bereik en een degelijk statief. De camera moet geheel handmatig ingesteld kunnen worden, minimaal 12 miljoen pixels hebben en bestanden kunnen opslaan als RAW en JPEG. Tevens beschik je over een reportageflitser met neigkop en een richtgetal van minimaal 28 (bij ISO 100). Daarnaast heb je een computer nodig waarmee de meest recente versie van Photoshop en/of Lightroom gebruikt kan worden. 

In het eerste semester van het eerste jaar zul je een (flits)belichtingsmeter moeten aanschaffen. Daarnaast moet je tijdens de opleiding nog apparatuur van geringere waarde (zoals een grijskaart, flitssynchronisatiekabel enz.) aanschaffen. In de digitale werkplaatsen van de Fotoacademie zijn diverse computers en scanners aanwezig.

Voor thuisgebruik gelden de volgende minimale specificaties: computer (laptop of desktop) met een goed te kalibreren beeldscherm en voldoende snelheid en RAM geheugen om de meest recente versies Photoshop en/of Lightroom te kunnen gebruiken. Voor het uitwerken van de opdrachten heb je een fotoprinter nodig, deze moet minimaal 6 inktcartridges hebben voor een goede weergave van kleuren en grijstinten.

 

Apparatuur in bruikleen 

Als je start met de Opleiding tot Fotograaf, kun je vrij gebruik maken van de faciliteiten en werkplaatsen van de Fotoacademie. Kortom vrij gebruik van studio’s met lampen, digitale werkplaatsen met computers, scanners etc. Er zijn veel speciale uitleensets in bruikleen beschikbaar voor onze studenten van de Opleiding tot Fotograaf.

Via KLIK, de digitale leeromgeving van de Fotoacademie, kan iedere student van de Opleiding tot Fotograaf een online reservering indienen voor het gebruik van apparatuur of werkplaatsen.

Beroepsperspectief

Iedere dag zie je honderden foto's. In de krant, op het internet, op posters, in bladen, op televisie, in boeken en tijdens exposities. Reken maar dat er veel foto's tussen zitten van (oud-)Fotoacademie studenten.

Wij leren je niet alleen om aansprekende foto's te maken, maar ook hoe de wereld van een zelfstandig fotograaf eruit ziet en hoe jij daar succesvol in kan zijn zodat jouw werk gepubliceerd en gezien wordt.

De opleidingen van de Fotoacademie zijn gericht op de dagelijkse praktijk van het fotografische werkveld. Fotografie waarin techniek, creativiteit, visie en ondernemerschap hand in hand gaan.
Het maakt niet uit op welk gebied je verder wilt, de academie biedt een praktische, technische basis (digitaal en traditioneel) en stimuleert je om een eigen fotografische visie te ontwikkelen op het gebied dat jou aanspreekt, bijvoorbeeld: mode, sport, journalistiek, reclame. De Fotoacademie biedt je de vrijheid om de fotograaf te worden die je wilt zijn.

De meeste afgestudeerde Fotoacademie studenten (meer dan 95%) werken als zelfstandig (freelance) fotograaf. Jouw portfolio is dan van groot belang, want je werk moet zichzelf verkopen om nieuwe opdrachten binnen te halen. Op de academie wordt dan ook vroeg de basis gelegd voor het belangrijke netwerk van opdrachtgevers tijdens lessen en opdrachten.

 

Nominaties en prijswinnaars

Werk van (oud-)Fotoacademie studenten kom je onder andere tegen in: de Volkskrant, NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, AD, Vogue, LINDA en Cosmopolitan. Maar er worden ook opdrachten gemaakt voor: Heineken, Coca Cola, Gucci, Nike, Philips, ABN AMRO en vele vooraanstaande reclamebureaus. Ieder jaar worden er meerdere (oud-)Fotoacademie studenten genomineerd en/of vallen in de prijzen voor nationale en internationale toonaangevende competities zoals:

Kwaliteitsbepaling

De Fotoacademie is een door het CRKBO erkende onderwijsinstelling. Dit wil zeggen dat wij voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Beroepsonderwijs. Dit kwaliteitskeurmerk is zowel van toepassing op de Basisopleiding Fotografie als de Opleiding tot Fotograaf.

De CRKBO-certificering geeft onder andere aan dat wij uitsluitend met vakdocenten werken en dat er toezicht is op de kwaliteit van het onderwijsgevende team. Hiervoor werken wij met tevredenheidsonderzoeken en evaluaties. Elke vier jaar wordt een audit uitgevoerd om te zorgen dat de kwaliteit van onze opleidingen gewaarborgd blijft. Wij zien de CRKBO-certificering ook als een goede manier om onze opleidingen steeds weer naar een (nog) hoger niveau te brengen.

 

Aftrek van studiekosten

De Fotoacademie is een particuliere opleiding. Dit is een bewuste keuze die ons de mogelijkheid biedt om een eigen koers te varen en het lesprogramma naar eigen inzicht aan te passen. Dit betekent dat je geen studiefinanciering kunt aanvragen voor onze opleidingen, maar dat je wél bij de Belastingdienst kunt nagaan of je recht hebt op aftrek van de studiekosten als beroepskosten. Download hier het formulier.

 

Inschrijven

Wil jij je inschrijven voor de Basisopleiding Fotografie of de Opleiding tot Fotograaf? Geweldig! Je bent van harte welkom bij de Fotoacademie. Welke studievariant je ook kiest, je kiest altijd voor een kwaliteitsopleiding!

Wil je dit najaar 2017 starten? Let op dat we uiterlijk vóór 11 september 2017 je inschrijving ontvangen. Inschrijven voor een opleiding aan de Fotoacademie kan online en in twee simpele stappen.

Naar aanleiding van jouw inschrijving ontvang je een automatisch gegenereerde bevestiging per e-mail. Tevens zal er een controle plaats vinden om te zien of jij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan ontvang je binnen een week een officiële bevestiging van je inschrijving inclusief factuur per post.

Jaarrooster 2017

Het opleidingsjaar voor de Opleiding tot Fotograaf bij de Fotoacademie is onderverdeeld in twee fases met onderwijsactiviteiten. In het jaarrooster 2017 zijn de onderwijsperiodes, de onderwijsvrije periodes, de beoordelingsperiodes en wanneer het gebouw geheel gesloten opgenomen. Zie onderstaand overzicht. 

 

Onderwijsperiodes

 • 4 januari t/m 24 juni 2017
 • 25 september t/m 23 december 2017

 

Beoordelingsperiodes

 • 20 januari t/m 17 februari 2017
 • 27 juni t/m 21 juli 2017

 

Onderwijsvrije periodes

Let op! Tijdens deze onderwijsvrije periodes zijn mentoren en studio's gewoon beschikbaar.

 • 2 en 3 januari 2017 (kerstvakantie)
 • 20 t/m 26 februari 2017 (voorjaarsvakantie)
 • 24 t/m 30 april 2017 (mei vakantie)
 • 23 t/m 29 oktober 2017 (herfstvakantie)
 • 25 december t/m 1 januari 2018 (kerstvakantie)

 

Academie gesloten

 • 22 juli t/m 3 september 2017
 • 25 t/m 31 december 2017
 • nationale feestdagen geldend voor heel Nederland

Opleiding tot Fotograaf

De meerjarige opleiding voor een succesvolle carrière als fotograaf.

Meer informatie

Basisopleiding Fotografie

De (voor)opleiding om een een stevige fotografische basis te creëeren.

Meer informatie

Startdata

Wil je weten wanneer je kunt starten met een opleiding?

Bekijk het aanbod
Bezoek de Open Dag!