Algemene informatie

Waar moet je nog meer aan denken voordat je start met een fotografie opleiding aan de Fotoacademie? 

Inschrijven

 

Wil jij je inschrijven voor de Basisopleiding Fotografie of de Opleiding tot Fotograaf? Geweldig! Je bent van harte welkom bij de Fotoacademie. Welke opleidingsvariant je ook kiest, je kiest altijd voor een kwaliteitsopleiding op hbo-niveau.

Inschrijven voor een opleiding aan de Fotoacademie kan online en in twee simpele stappen.

Naar aanleiding van jouw inschrijving ontvang je een automatisch gegenereerde bevestiging per mail. Tevens zal er een controle plaatsvinden om te zien of jij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden die al dan niet gesteld worden.

Je ontvangt binnen een week een officiële bevestiging van je inschrijving inclusief factuur per post.

 

Aftrek van de studiekosten als beroepskosten

Let op! De Fotoacademie is een particulier opleidingsinstituut. Dit betekent dat je geen studiefinanciering kunt aanvragen voor onze opleidingen, maar dat je wél bij de Belastingdienst kunt nagaan of je recht hebt op aftrek van de studiekosten als beroepskosten. Download hier het formulier.

 

Vervolgjaren Opleiding tot Fotograaf

Voor elk volgend opleidingsjaar binnen de Opleiding tot Fotograaf schrijf je jezelf opnieuw in via de studieportal KLIK. Je schrijft je steeds in voor één nieuw opleidingsjaar. Vanuit de studentenadministratie ontvang je tijdig een e-mailbericht dat je jezelf kunt aanmelden. Voor de inschrijving voor de vervolgjaren worden geen inschrijfkosten gehanteerd.

 

Jaarrooster 2017/2018

 

Het opleidingsjaar voor de Opleiding tot Fotograaf bij de Fotoacademie is onderverdeeld in twee fases met onderwijsactiviteiten. In het jaarrooster 2017/2018 zijn de onderwijsperiodes, de onderwijsvrije periodes, de beoordelingsperiodes en wanneer het gebouw geheel gesloten opgenomen. Zie onderstaand overzicht. 

 

Onderwijsperiodes

 • 25 september t/m 24 december 2017
 • 6 januari t/m 24 februari 2018
 • 3 maart t/m 29 april 2018
 • 5 mei t/m 21 juli 2018

 

Beoordelingsperiodes

 • 20 januari t/m 16 februari 2018

 

Onderwijsvrije periodes 

Let op! Voor de beschikbaarheid van mentoren en studio's bekijk het rooster via studieportal KLIK.

 • 23 t/m 27 oktober 2017 (herfstvakantie)
 • 25 december 2017 t/m 5 januari 2018 (kerstvakantie)
 • 25 februari t/m 2 maart 2018 (voorjaarsvakantie)
 • 30 april t/m 4 mei 2018 (mei vakantie)
 • 22 juli t/m 23 september 2018 ( zomervakantie)

 

Fotoacademie gesloten

 • 25 december 2017 t/m 5 januari 2018
 • nationale feestdagen geldend voor heel Nederland

 

Beroepsperspectief

 

Iedere dag zie je honderden foto's. In de krant, op het internet, op posters, in bladen, op televisie, in boeken en tijdens exposities. Reken maar dat er veel foto's tussen zitten van (oud-)Fotoacademie studenten.

Wij leren je niet alleen om aansprekende foto's te maken, maar ook hoe de wereld van een zelfstandig fotograaf eruit ziet en hoe jij daar succesvol in kan zijn zodat jouw werk gepubliceerd en gezien wordt.

De opleidingen van de Fotoacademie zijn gericht op de dagelijkse praktijk van het fotografische werkveld. Fotografie waarin techniek, creativiteit, visie en ondernemerschap hand in hand gaan.
Het maakt niet uit op welk gebied je verder wilt, de academie biedt een praktische, technische basis (digitaal en traditioneel) en stimuleert je om een eigen fotografische visie te ontwikkelen op het gebied dat jou aanspreekt, bijvoorbeeld: mode, sport, journalistiek, reclame. De Fotoacademie biedt je de vrijheid om de fotograaf te worden die je wilt zijn.

De meeste afgestudeerde Fotoacademie studenten (meer dan 95%) werken als zelfstandig (freelance) fotograaf. Jouw portfolio is dan van groot belang, want je werk moet zichzelf verkopen om nieuwe opdrachten binnen te halen. Op de academie wordt dan ook vroeg de basis gelegd voor het belangrijke netwerk van opdrachtgevers tijdens lessen en opdrachten.

 

Nominaties en prijswinnaars

Werk van (oud-)Fotoacademie studenten kom je onder andere tegen in: de Volkskrant, NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, AD, Vogue, LINDA en Cosmopolitan. Maar er worden ook opdrachten gemaakt voor: Heineken, Coca Cola, Gucci, Nike, Philips, ABN AMRO en vele vooraanstaande reclamebureaus. Ieder jaar worden er meerdere (oud-)Fotoacademie studenten genomineerd en/of vallen in de prijzen voor nationale en internationale toonaangevende competities zoals:

 

Kwaliteitsbepaling

 

De Fotoacademie is een door het CRKBO erkende onderwijsinstelling. Dit wil zeggen dat wij voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Beroepsonderwijs. Dit kwaliteitskeurmerk is zowel van toepassing op de Basisopleiding Fotografie als de Opleiding tot Fotograaf.

De CRKBO-certificering geeft onder andere aan dat wij uitsluitend met vakdocenten werken en dat er toezicht is op de kwaliteit van het onderwijsgevende team. Hiervoor werken wij met tevredenheidsonderzoeken en evaluaties. Elke vier jaar wordt een audit uitgevoerd om te zorgen dat de kwaliteit van onze opleidingen gewaarborgd blijft. Wij zien de CRKBO-certificering ook als een goede manier om onze opleidingen steeds weer naar een (nog) hoger niveau te brengen.

 

Aftrek van studiekosten

De Fotoacademie is een particuliere opleiding. Dit is een bewuste keuze die ons de mogelijkheid biedt om een eigen koers te varen en het lesprogramma naar eigen inzicht aan te passen. Dit betekent dat je geen studiefinanciering kunt aanvragen voor onze opleidingen, maar dat je wél bij de Belastingdienst kunt nagaan of je recht hebt op aftrek van de studiekosten als beroepskosten. Download hier het formulier.

 

Omscholen en bijscholen

 

Ben je in het bezit van een afgeronde hbo of mbo opleiding? Heb je besloten dat je een andere kant op wilt binnen of buiten je baan? Bij de Fotoacademie kun je je laten omscholen maar ook bijscholen. Een ding staat vast: je kunt jezelf een leven lang ontwikkelen.

 

Omscholen

Studenten van de Fotoacademie die zich omscholen hebben vaak al enige werkervaring achter de rug.

Het kan zijn dat je door deze werkervaring erachter bent gekomen wat je absoluut niet of juist wel in een baan of opleiding zoekt. Studenten die studeren aan de Fotoacademie zijn dan ook zeer gedreven studenten waarbij passie voor fotografie het allerbelangrijkste is. Alle leeftijden studeren bij de Fotoacademie. Binnen de Fotoacademie zijn er mogelijkheden om de Opleiding tot Fotograaf in verschillende studietempo’s volgen. Dus als je wilt, kun je werken en studeren tegelijk.

 

Bijscholen

Er zijn ook studenten van de Fotoacademie die meer uitdaging binnen hun huidige vakgebied willen of juist al voldoende kennis en ervaring hebben maar specifieke bijscholing zoeken.

Het is daarom belangrijk om te kijken wat het beste bij jou past. Stel jezelf de vragen: wat wil ik bereiken met een opleiding aan de Fotoacademie, hoeveel tijd kan ik per week aan de opleiding besteden en hoeveel kennis en ervaring bezit ik op dit moment? De Fotoacademie heeft twee testen ontwikkeld om er achter te komen wat je fotografisch kennisniveau is en welke opleiding het beste bij jouw ambitie aansluit.

 • Ben je benieuwd hoe het is gesteld met jouw fotografische kennis? Door middel van 14 vragen geven we je graag een eerste indruk. Start de Kennistest!
 • Ben je benieuwd welke opleiding het beste aansluit op jouw ambitie binnen de fotografie? Door middel van 9 vragen geven we je graag een eerste advies. Start de Adviestest!

 

Studiekeuze maken

 

Het maken van een studiekeuze is een belangrijk proces en kost tijd. De Fotoacademie vindt het daarom belangrijk om een goed contact te hebben met schooldecanen en vakdocenten van leerlingen die interesse hebben in een fotografie opleiding aan de Fotoacademie. Ook het verstrekken van informatie aan ouder(s) of begeleider(s) is hierbij essentieel: zij spelen in dit studiekeuze proces een belangrijke ondersteunende en vaak ook beslissende rol.

Speciaal voor aankomende studenten bieden wij diverse activiteiten die bijdragen aan het maken van een bewuste studiekeuze.
Voor deze studenten organiseren wij meerdere keren in het jaar Open Dagen voor uitleg over de Opleiding tot Fotograaf en Informatieavonden voor uitleg over de Basisopleiding Fotografie. Maar ook op je eigen school bestaan mogelijkheden: bijvoorbeeld een voorlichting van studenten van de Fotoacademie, een presentatie of college van onze opleidingsadviseur. Daarnaast is er een informatiepakket over de Fotoacademie beschikbaar voor schooldecanen en vakdocenten. 

> Aanvragen informatiepakket

Naast ons vernieuwde inspiratieboek en onze website is een persoonlijk adviesgesprek met een opleidingsadviseur vaak heel verhelderend. Dit gesprek kan ten alle tijden worden aangevraagd zowel door ouder(s) of begeleider(s) als door schooldecanen en vakdocenten. Tijdens een adviesgesprek nemen wij graag de tijd om uitleg te geven over de mogelijkheden binnen de Fotoacademie wat betreft de wensen van de leerling.

Opleiding tot Fotograaf

De meerjarige opleiding voor een succesvolle carrière als fotograaf.

Meer informatie

Basisopleiding Fotografie

De (voor)opleiding om een een stevige fotografische basis te creëeren.

Meer informatie

Startdata

Wil je weten wanneer je kunt starten met een opleiding?

Bekijk het aanbod