Expert Programma: Fotoboek - van beeld tot publicatie

Startdatum: 2 november 2017

Voor professionele fotografen die het doel hebben een Fotoboek te ontwikkelen en te publiceren, start de Fotoacademie op 2 november 2017 met de tweede editie van het Expert Programma: “Fotoboek - van beeld tot publicatie“.

Met een stapel foto’s of ‘slechts’ een mooi idee: onder leiding van expert Niels Stomps krijg je gerichte en persoonlijke begeleiding in het bereiken van jouw doel. 

In 6 intensieve lessen van 3 uur, verspreid over 9 maanden, word je begeleid in het realiseren van een dummy en in het aanbrengen van focus: Waarom maak ik dit boek? Voor wie? En Hoe ga ik dat bereiken?

Door het programma te verspreiden over een langere periode is er ruimte om tijdens het traject nieuwe beelden bij te schieten, andere beeldkeuzes te maken of te starten vanuit de ideeën fase.

Wat komt er aan bod?

In de lessen worden concrete onderwerpen behandeld zoals het opstellen van een projectplan, productie (vormgeving en druk), financiering en distributie. Maar vooral krijg je persoonlijke begeleiding en advies op inhoudelijke en zakelijke keuzes in jouw project:

Wat is het recht van bestaan van jouw boek? Waarom kies je voor deze vorm om jouw fotografie te tonen? Hoe stel je een goed projectplan op? Welke beeldkeuzes maak je? Kies je voor drie beelden met een oplage van 5000 of een vuistdik boek in oplage van één? Kies je voor een multimediale aanpak en met welk motief? Met wie ga je samenwerken? Welke invloed heeft de boekvorm op je distributieplan en financiering?

Niels Stomps zet daarbij zijn ervaring als fotograaf maar ook zijn netwerk en kennis in om de deelnemers verder te brengen. De groepen zijn klein en het niveau is hoog, zoals je van de Fotoacademie gewend bent.

Niels Stomps

Niels Stomps (1974, Driebergen) studeerde aan de HKU in Utrecht, waar hij ook gastdocent is. Tevens volgde hij de Master Opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda. Sinds een aantal jaren heeft Niels Stomps zijn werkplek in Amsterdam bij 'Jongensvanhetdok', een collectief van 6 kunstenaars met uiteenlopende expertises.Stomps exposeerde o.a. in FOAM, UNSEEN, FotoFestival Naarden en in vele steden over de wereld. Hij won in 2009 met het project Mist de Kees Scherer prijs voor het beste fotoboek.

Niels is tevens succesvol als commercieel fotograaf en werkt voor opdrachtgevers zoals ABN AMRO, Aegon, Amnesty International, ANWB, Ben, C&A, Chrysler, CNN, Heineken, HEMA, Holland Casino, T-Mobile en de VPRO.Niels Stomps werkt in series waarbij een onderwerp centraal staat.

De manier van presenteren van een serie doet hij het liefst in boekvorm. Deze vorm vindt hij prettig omdat een boek het einde van een project betekent, anders zou Stomps maar niet stoppen met een project.

Opleidingsinformatie

 

Studieduur:

 • 9 maanden inclusifef zes groeps bijeenkomsten + coaching

 

Lesdagen:

 • zes lessen van 19:00 tot 22:00 uur

 

Studiekosten:

 • € 675,-. Let op, ontvang € 50,- Early Bird korting als je je inschrijft vóór 20 september 2017
 • inclusief vrij gebruik van studio’s (indien relevant voor de lessen)
 • geen inschrijfkosten

 

Toelatingseisen:

 • een afgeronde studie fotografie (HBO niveau)
 • of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf op technisch / conceptueel niveau

 

Selectie procedure:

 • toelating op basis van digitaal portfolio of vooropleiding

 

Expert:

 • Niels Stomps

 

Startdatum:

 • 2 november 2017

 

Lesdata:

 • 2 november 2017, 11 januari, 8 maart, 5 april, 3 mei en 12 juli 2018

 

Taal:

 • Nederlands

 

Inschrijven: