Expert Programma: 'Exposeren en publiceren: van statement naar publiek'

Voor de professionele fotograaf

Je hebt sterke projecten in je portfolio, werkt misschien op dit moment aan een nieuwe serie en je vindt het belangrijk om jouw werk naar buiten te brengen. Je wilt een expositie of (boek) publicatie realiseren, in gesprek gaan met een curator van een museum of met een nieuwe galerie.

Maar hoe ga je dit benaderen? Met wie ga je in gesprek en hoe presenteer je jezelf? Vormen jouw portfolio, artist statement en het publiek dat je voor ogen hebt een logisch geheel? Hoe zorg je dat jouw project zichtbaar wordt en dat jouw werk en jouw boodschap het juiste publiek optimaal bereikt? 

Fleurie Kloostra is programmeur van Melkweg Expo en freelance art curator en fungeert daarin altijd als mediator tussen een fotograaf en een publiek.  Haar expertise en brede blik op fotografie en op het werkveld, stellen haar in staat mee te denken met een fotograaf en kunstenaar en daarbij te denken vanuit een publiek. Logische aannames stelt zij ter discussie, zodat boodschappen en verwachtingen beter op elkaar inspelen en afgestemd zijn.

Doel van het programma

Tijdens dit programma begeleid Fleurie een kleine groep fotografen en kijken jullie samen wat de kansen zijn om jouw werk/project naar een publiek te brengen en op welke manier je die kansen kan benutten op het gebied van exposeren, publiceren of bijvoorbeeld de zoektocht naar een galerie. Zij zet haar expertise, betrokkenheid en netwerk in om jou te begeleiden in het behalen van jouw doelstellingen.

Denk daarin buiten de gebaande paden. En wat voor jou logische aannames zijn over je werk is niet altijd even duidelijk voor een publiek. Leer afstand te nemen en kritisch te kijken hoe jouw werk communiceert.

Je ontwikkelt daarnaast binnen dit programma een aantal basics:

 • Artist statement: Wat is jouw visie en wat wil je vertellen als fotograaf en met dit project?
 • Een projectvoorstel - het formuleren van doelstellingen: waarom, waar en hoe wil je je werk naar buiten brengen?
 • Wie is je publiek? Binnen welke markt liggen jouw kansen?
 • Een sterke edit van je portfolio

Deelnemers

Projecten en ervaringen van deelnemende fotografen voorgaande edities:

Wat komt er nog meer aan bod?

 • Wil je exposeren of publiceren en waarom?
 • Zijn er andere expositie vormen te bedenken dan op ‘klassieke wijze’ prints aan de muur?
 • Is het project volledig of wil je werk bijschieten?
 • Wat kun je doen om een curator te overtuigen? Een goede serie is vaak niet genoeg. Werk aan een sterk projectvoorstel!
 • Hoe bereik je een publiek en verhoog je de kans dat ze betrokken raken bij jouw thema’s en werk?
 • Raak wegwijs in de artscene en leer kansen te benutten.

Programma informatie

Studieduur: vijf maanden

Lesdagen: vijf lessen van 19:00 tot 22:00 uur + individueel advies op verzoek

Studiekosten: € 850,-

 • geen inschrijfkosten
 • inclusief vrij gebruik van studio’s (tijdens de duur van het programma // max 1 dagdeel per week - max 2 studio blokken // indien relevant voor de programma opdrachten)
 • betalen in twee termijnen mogelijk. Let op! Dit brengt extra kosten met zich mee welke verwerkt zijn in de termijnen. Voor deze termijnbetaling moet een incassomachtiging worden verstrekt. De termijntoeslag bij twee termijnen bedraagt € 50,-.

Toelatingseisen: een afgeronde studie fotografie (hbo-niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf

Selectie procedure: geschiedt op basis van digitaal portfolio of vooropleiding
 

Expert: Fleurie Kloostra

Taal: Nederlands

 

Startdatum: 14 maart 2019

Opvolgende lesdata: 4 april, 9 mei, 13 juni en 11 juli 2019