'Het spel van intuïtie en betekenis in analoge fotografie' onder begeleiding van Machiel Botman

Tijdens dit expert programma ga jij, samen met Machiel Botman en een kleine groep fotografen, op zoek naar de betekenis en richting in jouw werk. Dat kan binnen de context van een project(idee) maar Machiel zal je zeker inspireren om met een vrijere aanpak tot deze essentie te komen.

Het spel van intuïtie en betekenis

Wat kan er ontstaan uit een verzameling van intuïtief geschoten beelden? Wat gebeurt er wanneer losse beelden zich gaan verhouden tot elkaar? Met nieuw materiaal en een duik in je archief werk je toe naar een verzameling van beelden die afzonderlijk werken, maar ook met elkaar. Welke keuzes kun je maken om jouw beeldtaal helder en persoonlijker te maken? In een analoge opname, een selectie, de edit of in de doka?

Analoge fotografie is bij uitstek een medium waarbij je, naast het plannen en denken, juist meer op je gevoel kunt vertrouwen. De analoge afdruk is niet 100% voorspelbaar en bestaat uit een samenspel van je gedachten, je intuïtie en wat je met je handen voor elkaar kunt krijgen. Hoe kom je tot een afdruk die de essentie raakt van jouw werk?

Machiel helpt je te begrijpen hoe je negatieven kunt 'lezen' en welke keuzes je kunt maken bij het realiseren van een afdruk. Hij doet dit aan de hand van zijn eigen afdrukken en de negatieven en afdrukken die je zelf meeneemt. Door de stappen met de vergroters in zijn doka te laten zien en door teveel experiment te vermijden. Afdrukken is iets waar je goed in wordt door het kiezen van één werkwijze en jezelf daarin steeds opnieuw te verbeteren.

Machiel Botman

" In de internationale fotografiewereld neemt de Nederlandse fotograaf Machiel Botman (1955) al decennialang een unieke, ietwat ongrijpbare positie in. Langzaam en buitengewoon precies werkt hij aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke “fotografische taal” bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de werkelijkheid. Het zijn zwart-witfoto’s van alledaagse dingen die op zijn pad komen (een mens, een dier, een huis, een boom, een bloem). Door zijn merkwaardig verwrongen lens zien we een andere wereld, vol gevoel en van een onwerkelijke schoonheid. Eens in de tien jaar publiceert Botman een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen worden tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling.

Ondanks zijn krachtige bariet afdrukken heeft de fotografie van Machiel Botman een bescheiden uitstraling. Wars van trends in de fotografie is hij bovenal een fotograaf die zijn eigen weg is blijven gaan. Botman is autodidact en hij werkt hoofdzakelijk analoog. Inspiratiebronnen zijn onder andere fotografen Dave Heath en Masahisa Fukase, en beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Met name in het buitenland heeft hij een kring van verzamelaars en bewonderaars opgebouwd." (bron: Wim van Sinderen - Fotomuseum Den Haag)

Machiel Botman is als docent door de jaren heen verbonden geweest aan verschillende internationale instituten zoals de John Curtin University (Perth), The New School en NYU (New York) , TPW (Italië) , Museum of Modern Art (Sao Paolo) en gaf incidenteel les op verschillende plekken in Europa zoals Milaan, Rome, Berlijn, Grenoble en Uzes. In zijn workshops heeft hij fotografen begeleid in het fotografisch proces waaronder het afdrukken, en het maken van boek dummies.

© Machiel Botman

© Machiel Botman

© Machiel Botman

© Machiel Botman

Opleidingsinformatie

Studieduur:

  • 5 maanden

Lesdagen:

  • 5 avonden van 19:00 tot 22:00 uur

Studiekosten:

  • € 895,- (early birds betalen €850,- geldig tm 5 september 2018)

Toelatingseisen:

  • een afgeronde studie fotografie (hbo niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf op technisch/conceptueel niveau

Selectie procedure:

  • toelating op basis van digitaal portfolio of vooropleiding

Expert:

  • Machiel Botman

Startdatum:

Lesdata:

  • 11 dec 2018, 12 feb 2019, 5 mrt 2019 en 2 april 2019

Taal:

  • Nederlands

Locatie:

  • Fotoacademie & atelier Machiel Botman