Expert Programma: 'Het spel van intuïtie en betekenis in analoge fotografie'

Voor de professionele fotograaf

Op zoek naar de betekenis en richting in jouw werk

Tijdens dit Expert Programma ga jij, samen met Machiel Botman en een kleine groep fotografen, op zoek naar de betekenis en richting in jouw werk. Dat kan binnen de context van een project(idee) maar Machiel zal je zeker inspireren om met een vrijere aanpak tot deze essentie te komen.

Het spel van intuïtie en betekenis

Wat kan er ontstaan uit een verzameling van intuïtief geschoten beelden? Wat gebeurt er wanneer losse beelden zich gaan verhouden tot elkaar? Met nieuw materiaal en een duik in je archief werk je toe naar een verzameling van beelden die afzonderlijk werken, maar ook met elkaar. Welke keuzes kun je maken om jouw beeldtaal helder en persoonlijk te maken? In een analoge opname, een selectie, de edit of in de doka?

Analoge fotografie is bij uitstek een medium waarbij je, naast het plannen en denken, juist meer op je gevoel kunt vertrouwen. De analoge afdruk is niet 100% voorspelbaar en bestaat uit een samenspel van je gedachten, je intuïtie en wat je met je handen voor elkaar kunt krijgen. Hoe kom je tot een afdruk die de essentie raakt van jouw werk?

Machiel helpt je te begrijpen hoe je negatieven kunt 'lezen' en welke keuzes je kunt maken bij het realiseren van een afdruk. Hij doet dit aan de hand van zijn eigen afdrukken en de negatieven en afdrukken die je zelf meeneemt. Door de stappen met de vergroters in zijn doka te laten zien en door teveel experiment te vermijden. Afdrukken is iets waar je goed in wordt door het kiezen van één werkwijze en jezelf daarin steeds opnieuw te verbeteren.

Programma informatie

Studieduur: zes maanden

Lesdagen: vijf lessen van 19:00 tot 22:00 uur

Studiekosten: € 895,- (early birds betalen € 850,-, geldig t/m 30 september 2018)

  • geen inschrijfkosten
  • betalen in twee termijnen mogelijk. Let op! Dit brengt extra kosten met zich mee welke verwerkt zijn in de termijnen. Voor deze termijnbetaling moet een incassomachtiging worden verstrekt. De termijntoeslag bij twee termijnen bedraagt € 50,-.

Toelatingseisen: een afgeronde studie fotografie (hbo-niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf op technisch/conceptueel niveau

Selectie procedure: geschiedt op basis van digitaal portfolio of vooropleiding
 

Expert: Machiel Botman

Taal: Nederlands

Startdata: 6 november 2018

Opvolgende lesdata: 11 december 2018 en 12 februari, 5 maart en 2 april 2019