'Fotoboek: van beeld tot publicatie' met Niels Stomps

Voor professionele fotografen die het doel hebben een Fotoboek te ontwikkelen en te publiceren, start de Fotoacademie op 15 november 2018 met de vierde editie van het Expert Programma: “Fotoboek - van beeld tot publicatie“.

Met een stapel foto’s of ‘slechts’ een mooi idee: onder leiding van expert Niels Stomps krijg je gerichte en persoonlijke begeleiding in het bereiken van jouw doel. 

In 7 intensieve lessen van 3 uur, verspreid over 11 maanden, word je begeleid in het realiseren van een dummy en in het aanbrengen van focus: Waarom maak ik dit boek? Voor Wie? En Hoe ga ik dat bereiken? Deze focus wordt bereikt door middel van concrete opdrachten en door het gesprek in de groep. Het groepsproces is dus van belang en hierin hebben alle deelnemers een verantwoordelijkheid.

Door het programma te verspreiden over een langere periode is er ruimte om tijdens het traject nieuwe beelden bij te schieten, andere beeldkeuzes te maken of te starten vanuit de ideeën fase. Er zal, indien nodig dus ook in de bijeenkomsten aandacht worden besteed aan het fotografisch proces van het Fotoboek project, zoals nieuwe beelden of de edit.

Wat komt er aan bod?

In de lessen worden concrete onderwerpen behandeld en in opdracht meegegeven, zoals het verwoorden van je project, het zoeken van relevante partnerships, het maken van een plan, de productie (vormgeving en druk) planning, financiering en distributie. En daarnaast veel persoonlijke begeleiding en advies op inhoudelijke en zakelijke keuzes in jouw project.

Door het programma te verspreiden over een langere periode is er ruimte om tijdens het traject nieuwe beelden bij te schieten, andere beeldkeuzes te maken of te starten vanuit de ideeën fase. Er zal, indien nodig dus ook in de bijeenkomsten aandacht worden besteed aan het fotografisch proces van het Fotoboek project, zoals nieuwe beelden of de edit.

Niels Stomps zet zijn ervaring als fotograaf maar ook zijn netwerk en kennis in om de deelnemers verder te brengen. De groepen zijn klein en het niveau is hoog, zoals je van de Fotoacademie gewend bent.

Niels Stomps

Niels Stomps (1974, Driebergen) studeerde aan de HKU in Utrecht, waar hij ook gastdocent is. Tevens volgde hij de Master Opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda. Sinds een aantal jaren heeft Niels Stomps zijn werkplek in Amsterdam bij 'Jongensvanhetdok', een collectief van 6 kunstenaars met uiteenlopende expertises.Stomps exposeerde o.a. in FOAM, UNSEEN, FotoFestival Naarden en in vele steden over de wereld. Hij won in 2009 met het project Mist de Kees Scherer prijs voor het beste fotoboek.

Niels is tevens succesvol als commercieel fotograaf en werkt voor opdrachtgevers zoals ABN AMRO, Aegon, Amnesty International, ANWB, Ben, C&A, Chrysler, CNN, Heineken, HEMA, Holland Casino, T-Mobile en de VPRO.Niels Stomps werkt in series waarbij een onderwerp centraal staat.

De manier van presenteren van een serie doet hij het liefst in boekvorm. Deze vorm vindt hij prettig omdat een boek het einde van een project betekent, anders zou Stomps maar niet stoppen met een project.

Lees hier het interview met Niels op Kiekie.com naar aanleding van het Expert Programma. 

Programma informatie

 

Startdata:

 

Studieduur:

 • 11 maanden

 

Lesdagen:

 • 7 bijeenkomsten van 19:00 tot 22:00 uur

 

Studiekosten:

 • € 775,- 
 • inclusief vrij gebruik van studio’s (indien relevant voor de lessen)
 • geen inschrijfkosten
 • betalen in twee termijnen mogelijk. Let op! Dit brengt extra kosten met zich mee welke verwerkt zijn in de termijnen. Voor deze termijnbetaling moet een incassomachtiging worden verstrekt.
  De termijntoeslag bij twee termijnen bedraagt € 50,-.

  

Toelatingseisen:

 • een afgeronde studie fotografie (hbo niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf op technisch/conceptueel niveau

 

Selectie procedure:

 • toelating op basis van digitaal portfolio of vooropleiding

 

Expert:

 

Taal:

 • Nederlands