Willeke Duijvekam

Docent

Willeke Duijvekam (1968) is documentair fotograaf. Sinds haar afstuderen aan de Fotoacademie in Amsterdam werkt ze in opdracht, maar ook aan eigen langlopende projecten.

Haar aandacht gaat uit naar mensen van wie het leven een significant andere wending heeft genomen dan voor de meeste anderen. Ze portretteerde bijvoorbeeld mannelijke kloosterlingen, kinderen met overgewicht en jongeren met een visuele handicap. Door zich gedurende langere tijd aan een onderwerp te wijden, reikt haar blik ver voorbij het oppervlak. In haar ingetogen foto's vormen intimiteit en emotie de leidraad, waarbij ze laat zien hoe de geportretteerden invulling geven aan hun dagelijks leven. Haar werk in opdracht ligt vaak in het verlengde van haar vrije werk.

Met foto's uit haar reeks 'Mandy en Eva' (2007-2013), over twee genderdysfore tienermeisjes, won zij in 2011 een World Press Photo Award in de categorie Portraits stories en in 2014 een prijs bij de Zilveren Camera. Ook won zij meerdere PANL Awards, The Photo Academy Award en werd zij genomineerd voor de Portretprijs van de Zilveren Camera. Haar werk is o.a. gepubliceerd in Vrij Nederland, de Volkskrant, het Parool, NRC Weekblad, GUP, Pf, Credits, ELLE, Marie Claire, LINDA, en verschillende internationale bladen. In 2013 verscheen het fotoboek 'Mandy en Eva', vormgegeven door de bekroonde ontwerper Sybren Kuiper (SYB).

Willeke Duijvekam

Willeke Duijvekam
Willeke Duijvekam
Willeke Duijvekam