Expositie van Patrick Rohr

Patrick Rohr

© Patrick Rohr

Vanaf woensdag 28 november 2018 hangen zes series met in totaal 33 portretten uit de hele wereld van alumnus (cum laude) Patrick Rohr in de Fotoacademie.

 

Fotojournalist Patrick Rohr is geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen. Hij wil weten hoe de dingen samenhangen en hoe de wereld in elkaar zit. Als fotograaf voor ngo’s en voor zijn eigen projecten reist hij over de hele wereld. Hij maakt, naast documentair werk en klassieke reportages, ook veel portretten. Een keuze van die portretten exposeert hij nu in de Fotoacademie.

 

Oekraïne

Oekraïne – een jong land, een land in oorlog. Voor dit project heeft Patrick Rohr in de Oekraïne mensen uit de meest uiteenlopende hoeken van de maatschappij ontmoet en gefotografeerd: de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, een homostel, rechtsextreem-nationalistische soldaten, binnenlandse vluchtelingen. Ze tonen het beeld van een verdeeld land op zoek naar een identiteit. De hier getoonde foto’s zijn onderdeel van het multimediaproject “Bloody Serious – The Difficult Search For A Ukrainian Identity” waar Patrick mee heeft afgestudeerd. 

 

Oeganda

Homoseksualiteit is in Oeganda – zoals in veel Afrikaanse landen – verboden. Maar in Oeganda is de wetgeving bijzonder hard: mannen en vrouwen die bij een “homoseksuele handeling” betrapt worden moeten 20 jaar de gevangenis in.
Nabestaanden en verhuurders die de overheid niet melden als ze van iemand weten dat hij of zij homoseksueel is moeten zeven jaar de cel in. Een paar jaar geleden wilden politici – aangestuurd door radicaal-christelijke Amerikanen – zelfs de doodsstraf voor homoseksualiteit invoeren. Daar is het na internationale druk niet van gekomen. Op verzoek van de stichting Rainbow Support Network is Patrick Rohr naar Oeganda gereisd en heeft daar, soms onder moeilijke omstandigheden, lgbt’ers gefotografeerd.

 

Tsjernobyl

Na de kernramp van Tsjernobyl van 1986 werden rond 230.000 mensen uit de stad Pripjat, waar de beruchte reactor 4 staat, en uit de dorpen rond Tsjernobyl geëvacueerd en naar anonieme wijken in de grote steden van Wit-Rusland en de Oekraïne verplaatst. Sommige mensen wilden dat niet accepteren. Ze gingen, ondanks een verbod, terug naar hun oude huizen. Er wonen nu nog zo’n 160 mensen in de “doodszone” genoemde straal van 30 kilometer rond de reactor.

 

Bosnië

Bijna 24 jaar na de oorlog is Bosnië-Herzegovina nog steeds een land met weinig hoop. De spanningen van vroeger zijn er nog steeds, de economie doet het slecht, voor de jongeren zijn er weinig perspectieven. Samen met een groep Nederlandse fotografen is Patrick Rohr in 2016 in Srebrenica en Sarajevo geweest. Hij heeft daar verschillende mensen geportretteerd – ook mensen van de naoorlogs-generatie.

 

Japan

Japan is een bijzonder land, niet echt toegankelijk voor buitenlanders. Het is een gesloten maatschappij, het ware gezicht van de Japanners mag niemand zien. Voor Patrick Rohr een uitdaging: Voor het project “Japan – weg van kersenbloesem en kimono’s” reisde hij meerdere weken door het land en portretteerde mensen in verrassende situaties en op plekken waar normaalgesproken niemand anders mag komen.

 

Over fotograaf Patrick Rohr

Patrick Rohr (geboren 1968 in Zwitserland) is van oorsprong journalist. Hij studeerde in 2015 cum laude af aan de Fotoacademie in Amsterdam met het multimedia project 'Bloody Serious – The Difficult Search For A Ukrainian Identity’. Sinds zijn afstuderen werkt hij als fotojournalist voornamelijk voor ngo’s (o.a. Artsen zonder Grenzen). Hij maakt ook vrij werk, zoals bijvoorbeeld in 2017 het in Zwitserland gepubliceerde boek ‘Japan – Abseits von Kirschblüten und Kimono’ (‘Japan – Weg van Kersenbloesem en Kimono’s’). Eind 2016 is Patrick geselecteerd als één van de New Dutch Photography Talents 2017.

 

Openingstijden

Je bent van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze prachtige locatie in hartje Amsterdam. Bezoek de expositie van Patrick Rohr tijdens kantooruren tussen 09:00 en 17:00 uur.