Zouden jullie je eens willen voorstellen?

Nynke: "Mijn naam is Nynke Brandsma en ik ben december 2019 afgestudeerd aan de Fotoschool. Nog lang niet uitgeleerd en nieuwsgierig naar meer, ben ik in februari gestart met een documentaire cursus bij de Fotoacademie. Mijn werk- en interesseveld is breed. Ik maak conceptueel beeld, portret en documentair werk. Beelden ontstaan bij mij op speelse onderzoekende wijze en mijn nieuwsgierigheid is daarin een drijvende factor. Fotografie maakt me ontzettend blij en ik heb inmiddels heel veel ideeën waarmee ik aan de slag wil."

Nathalie: “Mijn naam is Nathalie en ik ben in mei 2018 cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie met mijn afstudeerserie Muurbloem en een portfolio. Conceptuele vertalingen van woorden en thema’s in één beeld is het overkoepelende thema van mijn werk. Als jong meisje was ik al creatief, ik voelde mij altijd erg aangetrokken tot beeldtaal. Na allerlei fotografiecursussen besloot ik op mijn 36e het roer om te gooien en een opleiding hierin te volgen. In eerste instantie werd dit Fotografisch Specialist bij Fotogram, een 3-jarige opleiding. Na het eerste jaar ben ik, op aanraden van docent Milan Gies, overgestapt naar de Fotoacademie. De beste beslissing ooit!”

 

Wat is jullie het meest bijgebleven aan opleiding?

Nynke: “Ik heb tijdens de opleiding vaak de studio gebruikt. Dat waren momenten van frustratie, worsteling, plezier, trots en hilariteit. Het meest bijgebleven is het bunkerhol van Ronnie (documentair project) tijdens mijn afstuderen. Dat was een fijn en trots moment. Maar FFN Naarden was ook zeker een hoogtepunt.”

Nathalie: “Tijdens mijn 3e jaar volgde ik een cursus Styling bij Academie Artemis. Ik wilde meer grip krijgen op vorm en kleurgebruik in beeld. Ik maakte vervolgens een beeld waarbij het model een emmer als rokje aanhad, mijn eerste conceptuele beeld, het was uitgedacht en het klopte helemaal. Cissie, mijn docent in het 3e jaar, vroeg toen letterlijk met positieve insteek ‘wàt is er gebeurd’? Sindsdien wist ik dat dit het was wat ik wilde maken, het woord ‘rokjesdag/voorjaarsschoonmaak’ vertaalt naar een conceptueel beeld met een knipoog.”

 

Hoe hebben jullie je na het afstuderen verder ontwikkeld op fotografisch vlak?

Nynke: “In januari kreeg ik te horen dat ik was toegelaten tot het &C Academy year. Supertof! Dat was een stimulans en stok achter de deur om, ook in coronatijden, te blijven fotograferen. Toen de lockdown begon heb ik mijn medetalenten een shoot op 1,5m afstand aangeboden in mijn home-made studio. Daardoor heb ik veel kunnen oefenen met zowel fotograferen, richting vinden, contact maken, nabewerken, hoe doe je dit en hoe doe je dat… Tussendoor bekijk ik veel werk van anderen, heb ik een online workshop bij Nienke Wind gedaan en was de afgelopen periode een mooie tijd om mijn website bij te werken.”

Nathalie: “Het is belangrijk om nieuw werk te blijven maken, dit deed ik door deels in opdracht te werken en deels vrij werk te maken. In de eerste maanden heb ik veel werk ingezonden, dit bracht erkenning in de vorm van een award en/of bijbehorende expositie. Een jaar later kreeg ik de kans om een solo-expositie te houden in Haarlem. Dan kun je pas echt toepassen wat je geleerd hebt tijdens opleiding. En dit jaar begon het &C talent programma waardoor ik opnieuw in de schoolbanken zit.”

 

Ja, jullie zijn beiden geselecteerd voor het &C talent programma, gefeliciteerd! Kunnen jullie daar meer over vertellen?

Nathalie: “&C Magazine had een oproep geplaatst om je aan te melden als &C Talent, hiervoor ben ik geselecteerd nadat ik mijn werk had ingestuurd. &C Talent Academy is onderdeel van het merk &C, bekend van AndC Media en het &C Magazine van Chantal Janzen. De foundation helpt talent in de kunst- en cultuursector. Met dit Talent programma van een jaar krijg je de kans om je verder te ontwikkelen in je vakgebied. Ik zag de oproep en ik stuurde mijn werk in. Dat ik ben geselecteerd uit 1000 aanmeldingen biedt mij een fantastische kans!”

Nynke: “&C talent Academy biedt 40 talentvolle kunstenaars verspreid over 8 disciplines een podium om zich te laten zien en zich verder te ontwikkelen. Concreet houdt dat in dat er workshops zijn over finance & ondernemen, branding & communicatie en social media & netwerken. Daarnaast hebben we een dag met fotograaf Roger Neve, Canon en &C een shoot in studio34x gedaan voor de BankGiroLoterij. &C is een fijn netwerk van creatieve mensen wat mogelijkheden geeft tot samenwerken en verbreding. Er lopen diverse multidisciplinaire projectjes nu. Dat is super leerzaam en leuk!”

Nathalie: “Als je net bent afgestudeerd wil je met de juiste mensen in contact komen binnen je werkveld. Een podium waar je werk gepresenteerd en gezien wordt is een heel mooi begin. &C heeft dit podium, een netwerk waarbij ze talenten koppelen aan de juiste mensen in het vak. Als talent wil je niets liever. Tijdens de opleiding aan de Fotoacademie leer je ontzettend veel, maar je leert nog meer door het te doen in het werkveld, te ervaren hoe het is om jezelf kwetsbaar op te stellen en je werk te pitchen aan de grote opdrachtgevers. Het is ook heel inspirerend om samen te werken met de andere talenten binnen &C, hun dromen en ideeën, doorzettingsvermogen en creativiteit maakt dat je zelf ook wordt uitgedaagd en scherp blijft.

 

Wat zijn je dromen op het vlak van fotografie?

Nathalie: “Dat ik die beelden kan maken die ik wil maken en dat ik hier uiteindelijk ook van kan leven, dat zou het allermooiste zijn.”

Nynke: “Ik zou heel graag grote campagneposters voor creatieve evenementen willen maken. Het allerliefst zou ik de Oerolposter willen maken! Daarnaast lijkt het me leuk om andere kunstdisciplines te gaan mengen in mijn werk.”

 

Welke tip zou je een startende student geven?

Nynke: “Maak veel werk! Experimenteer, probeer en doe. Zo kom je erachter waar je blij van wordt en welke kant je op wil.”

Nathalie: “Plan je opdrachten goed in vanaf het begin! Het tempo op de Fotoacademie ligt hoog en als je eenmaal achterloopt is het lastig om bij te blijven. Ga met je werk naar de mentoren, zij kunnen je tussen de lessen door goed op weg helpen en kritisch naar je werk kijken waardoor je tijdens de les er meer uithaalt voor jezelf. En bedenk dat iedere opdracht in welk jaar dan ook ergens goed voor is, uiteindelijk komt alles in het eindexamenjaar bij elkaar, mooi hoe dat werkt! Tot slot, blijf bij jezelf!”

 

Op welke prestatie op het gebied van fotografie ben je het meest trots?

Nynke: “Ik denk de kansen en prijzen die ik al heb ontvangen. FFN Naarden, GUP new dutch talent, Fresh Eyes en &C Academy. Die hebben me allemaal met nieuwe mensen in contact gebracht die me inspireren nieuw en beter werk te maken.”

Nathalie: “Oh, dat ik cum laude ben afgestudeerd! Deze beloning was echt de kers op de taart! En, de waanzinnige publicatie, een dubbele pagina, van Het Parool in de zaterdageditie na mijn afstuderen. De ijshoorn als hak, de krant heb ik onlangs laten inlijsten.”

 

De beelden zijn gemaakt in opdracht van de BankGiro Loterij als partner van &C.