Te bereiken via: nielshuneker@fotoacademie.nl  

 

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben opgeleid als ontwerper. In de meeste van mijn projecten is fotografie een middel om mijn ideeen te laten zien. Naast fotografie gebruik ik daar soms ook andere middelen voor (video, illlustraties, etc.). Ik maak ook wel werk dat uitsluitend fotografisch is. Het hangt af wat ik wil vertellen of wat een opdrachtgever mij als opdracht geeft.

 

Wanneer en hoe is bij jou de liefde voor fotografie ontstaan?

Ik fotografeer eigenlijk al zolang ik me herinner. Van kinds af aan gebruikte ik afgedankte camera’s van mijn familie om mee te expirimenteren. Gedurende en na mijn ontwerpersopleiding is dat gebleven. Ik maak gebruik van veel verschillende specialistische gebieden binnen de fotografie. Dat gaat van landschap tot productfotografie.

 

Hoe lang werk je al als mentor voor de Fotoacademie en wat doe je dan precies?

Ik werk al meer dan 10 jaar voor de Fotoacademie als mentor. Mentoren hebben binnen de academie verschillende rollen: het opvangen van iedereen die vragen heeft buiten de reguliere lesuren om, het begeleiden van studenten in de studio, het beoordelen van technische opdrachten en het beheren van uitleenapparatuur.

 

Waar let je op bij het beoordelen van foto’s en is er een bepaalde serie van een student die je altijd is bijgebleven?

Als het om technische opdrachten gaat zijn er natuurlijk vastgelegde regels. Daarnaast beoordelen wij geen foto’s. Studenten kunnen wel een afspraak met ons maken voor begeleiding bij het maken van keuzes binnen opdrachten en in vrij werk. Wat ik daarbij vooral belangrijk vind is dat je in een fotografisch werk als kijker even mee mag kijken door de ogen van de fotograaf. Het verhaal dat de fotograaf wil vertellen moet natuurlijk duidelijk worden uit de beelden. Het mooiste is als dat op een eigen manier en met een eigen kijk gebeurt. Het is interessant om te zien hoe anders dat kan zijn als mijn eigen kijk op de wereld.

 

Wat vind je het leukste aan het mentor zijn?

Voor mij is de afwisseling het leukste. Zowel vanuit de verschillende rollen die ik heb als mentor (zie boven) als de diverse manieren waarop studenten kijken naar de wereld. Dat werkt inspirerend en zorgt ervoor dat ik zelf een brede kijk blijf houden.

 

Werk je op dit moment aan een persoonlijk project en/of veel in opdracht? Kun je er kort iets over vertellen?

Er is op dit moment een groot persoonlijk project waaraan ik werk. Daarin speelt grafisch werk een belangrijke rol, maar fotografie niet. In deze onzekere tijden zijn er wel mogelijke opdrachten, maar de huidige situatie doet opdrachtgevers aarzelen. Daardoor kan ik me wel goed richten op het lopende project. Wanneer dat project ten einde is, staat er wel weer een persoonlijk fotografisch project in de planning.