© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

Te bereiken via: liselotteschupper@fotoacademie.nl

 

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Liselotte Schuppers, freelance mode fotograaf. Ik heb voor verschillende fashion magazines gewerkt, zoals Vogue en ELLE. Waar ik graag een uitdagend concept uitwerk van mijzelf, waar een verhaal en thema in zit. En sinds kort ben ik begonnen met een heel groot project waar ik barokke paarden fotografeer op geheel eigen wijze. De paarden portretten maak ik in opdracht, maar werk ook aan een kunstproject met de paarden welke 'Beyond Horses' heet.

 

Wanneer en hoe is bij jou de liefde voor fotografie ontstaan? 

Als meisje was ik altijd al heel creatief en wist al vroeg dat ik kunstenaar wilde worden, of iets met paarden wilde gaan doen. Met mijn 19de levensjaar ben ik naar de kunst academie gegaan waar ik gaandeweg een liefde voor fotografie ontwikkelde. Je ideeën creëren op film(negatief). Dat is wat mij het meest prikkelde. Ik ben analoog afgestudeerd in 2001. In de tussentijd is er veel veranderd, met alle digitale middelen die we inmiddels in kunnen zetten. Vooral in de paarden foto’s voel ik mij een beeldmaker waar ik digitaal in schilder.

 

Hoe lang werk je al als mentor voor de Fotoacademie en wat doe je dan precies?

In 2006 ben ik komen werken als mentor aan de Fotoacademie. Na enkele jaren zelf werkzaam te zijn geweest als mode fotograaf. Ik begeleid studenten een-op-een. Merendeel spreek ik studenten die inhoudelijke projecten willen bespreken en hoe ze dit visueel willen gaan uiten. Stimuleren en inspireren. En als ik geen gesprekken heb, dan ondersteun ik ook studenten in de studio, met technische opdrachten van de Fotoacademie of met projecten die de studenten zelf uit willen werken als vrij werk. Denk aan mode, stills en reclame uitingen.

 

Waar let je op bij het beoordelen van foto’s en is er een bepaalde serie van een student die je altijd is bijgebleven?

Bij het beoordelen kijk ik naar de serie en hoe deze wordt uitgewerkt. Maar ook hoe het concept wordt omschreven en of je ook beeldend terug kunt zien wat de student wil laten zien. Ik heb zoveel ongelofelijk bijzonder werk voorbij zien komen. Vooral in de eindexamens, waar de studenten zich geheel ontplooit hebben. En ja, er is een serie die ik heel bijzonder vind. Het is de serie van Tachatrin Choeychom die een mode serie gecombineerd heeft in een documentaire uiting. Een berg dorp in Birma, waar hij de lokale mensen designers kleding laat dragen en dan meer een documentaire aanpak van fotograferen inzet. Hoe de mensen daar leven gecombineerd met portretten en zijn mode visie. De locatie, de mensen/modellen en de kleding zijn magnifiek.

 

Wat vind je het leukste aan het mentor zijn?

Dat ik het liefste heel veel mag praten. En het allerbelangrijkste, dat ik graag studenten help om de volgende stap te kunnen maken. Oplossingen zoeken en ze laten groeien. Ik deel al mijn kennis die ik bezit over fotografie.

  

Werk je op dit moment aan een persoonlijk project en/of veel in opdracht? Kun je er kort iets over vertellen?

Ik werk vooral aan mijn eigen projecten op dit moment. Er zijn meerdere projecten, maar ik ga er een uitlichten: 'Beyond horses'.

Schilderkunst uit de barokke periode en Griekse mythologie intrigeren mij. Kunstenaars uit deze periode deelden hun eigen wereld met ideeën over de dood, de onderwereld en hemelse voorstellingen.Tegenstellingen tussen goed en kwaad, leven en dood. Een overvloed aan drama en emotie.

Beyond Horses is een ongoing project waar verschillende series en losse beelden in komen. 'Mass' is de serie die ik in beeld deel, om een idee te krijgen waar ik op het moment mee bezig ben.

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers