Te bereiken via: gerwald@gerwald.nl

 

Wanneer is bij jou de liefde voor fotografie ontstaan?

De liefde is opnieuw opgebloeid toen ik hier kwam werken, nadat ze verloren gegaan was in de HKU. (zie volgende punt) Zelf kwam ik erachter dat ik meer invloed wilde hebben op het beeld, welke kleur een boom heeft, en of deze überhaupt wel recht op staat of in de lucht hangt. Dan kun je bijvoorbeeld fijnschilderen beoefenen, maar ik ben lekker gaan nerden achter de pc. Later ben ik weer doorgegaan met interactieve installaties, art-games noem ik ze ook wel. Deze zijn gemaakt in de Unity game engine en After Effects. Dus fotograferen doe ik tegenwoordig eigenlijk niet of nauwelijks meer.

 

Welke opleiding heb je zelf gedaan?

HKU, een plek die me erg geïnspireerd heeft, om, met wat uitzonderingen, niet zo te worden als de docenten die ik daar gehad heb. Een pure ervaring waarvan je denkt: dat kan toch beter. Verhelderend! En een jaartje Rietveld(VAV), waar weer hele goede studenten zaten, maar ook wonderbaarlijk veel ego`s tussen de studenten.

 

Welke nieuwe tool in Photoshop moet je uitproberen?

Niet per se een andere tool, maar het is hoe je hem gebruikt. Gebruik digitale gereedschap om verhalen mee te vertellen, of iets te zeggen over deze wereld. Bijvoorbeeld: Je kunt iets maken wat niet of moeilijk kan, reflecteren op deze wereld door in te grijpen in de realiteit, of zelfs een nieuwe eigen wereld te maken. Photoshop wordt vaak nog iets te veel gezien als onethisch of als oplapmiddel voor middelmatigheid, en hoewel dit uiteraard gebeurt, hoef je je daar niet door te laten afleiden.

Maar ook: de object selection tool en de kleurmixer (standje “kleur” kiezen uit het uitvouwmenu) en de colorgrading tool in de raw converter. Oh ja… ik ben zwaar voorstander voor de “hooglichten, schaduwen, witte en zwarten” instelling (+ zwart wit mixer voor z/w) in de rawconverter, en tenzij je jarenlange ervaring hebt in de (kleuren)doka, die kanaalmixer opbergen in de kast. (reacties graag naar gerwald@gerwald.nl:) ).

 

Hoe lang werk je al als mentor op de fotoacademie?

Sinds 2009 dus 12 jaar alweer. Ik ben dus niet echt een mentor. Want voor een mentor moet je een heel traject aflopen en van elke opdracht de hoed EN de rand weten. En dan mag je ook opdrachten aftekenen. Ik geef de gevorderde Photoshop lessen en ik begeleid mensen als technisch specialist. Eerst puur als Photoshopper, maar omdat ik mezelf verdiept heb in de psychologie van het creatieve proces en esthetiek en ik het ontzettend gaaf vind om iemand die vastzit in beweging te krijgen, hebben we het hier dan ook vaak over tijdens de begeleiding. Wat er dikwijls gebeurt, is dat men komt voor een printprobleem, en blijft voor inspiratie en inzicht. Zo maak je je werk nu eenmaal leuker:)

 

Welke student of project is je altijd bijgebleven?

Die ene keer dat iemand afgestudeerd is met o.a. een print van de copyshop. Dat vond ik wel een goede schelmenstreek.

 

Welk advies zou je studenten willen meegeven?

Ik zie creativiteit als volgt: Iedereen kan buigen, maar niet iedereen is lenig, en als het dan ook nog zonder spierpijn gaat, dan pas kun je  echt topfit worden. Maak werk op intuïtie, vertrouw deze ook. Kijk ondertussen, als je een stap achteruit doet, naar het geheel en voorspel waar het naartoe wilt. Houd je interne druk in de gaten, dompel jezelf onder in het werk van anderen en in onderwerpen die je ontzettend boeien. Ga eerst zoeken, laat je leiden door je intuïtie, bekijk de wereld alsof je voor het eerst ernaar kijkt, en doe je ontdekking, probeer zaken die niets met elkaar lijken te hebben, aan elkaar te verbinden door te spelen (synthese). Als laatste stap in deze opwaartse spiraal, evalueer door analyse (ratio) van je werk: “Dit vind ik goed, daar wil ik meer van” en ga dan weer zoeken etc., maar doe dit wel als laatste, nadat je gefascineerd bent geweest en nooit op voorhand: “Waarom zou ik dit doen”. Probeer je oordeel uit te stellen, je weet wellicht nog niet genoeg van je eigen werk. Ga eerst data verzamelen door meer werk te maken en ga er dan pas iets over proberen te zeggen, maar zo min mogelijk op voorhand. Ons vermogen tot voorspellen is niet zo groot, om te reageren juist weer wel. Later heb je al een paar keer in hetzelfde cirkeltje rond gelopen en kun je kruispeilingen doen en extrapoleren, dan ben je al gearriveerd waar je wilt zijn. Een mooi spel dat je kunt blijven spelen.

 

Wat vind je het leukste aan mentor zijn/lesgeven?

Ik ben verslaafd aan creativiteit, het is alles voor me. Door iemand te helpen zich creatief te ontwikkelen, een student die vastzit weer verliefd te laten worden op zijn of haar eigen werk, dat geeft energie en voldoening zoals ik die niet vaak meegemaakt heb. Meeliften op de creativiteit en honger van de ander is beter dan een goed boek.

 

Werk je op dit moment aan een persoonlijk project en zo ja kan je daar iets over vertellen?

Ik ga binnenkort een workshop geven over de psychologie van het creatieve proces, Mindhacking Creativity is de titel op dit moment. Dat mindhacking is de vrolijke wetenschap dat je met de nieuwste inzichten je leven kan verbeteren. Je kunt dat debuggen noemen zoals programmeurs dit ook doen met code. En dat kan ook voor het creatieve proces.

Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een workshop (Neuro) Esthetiek. Wat is de psychologie achter waarom iets “mooi” is? Daar wordt onderzoek naar gedaan! Erg boeiend allemaal. Mijn nieuwe workshop op de Fotoacademie “Ingrijpen” gaat erover hoe je Photoshop kunt inzetten om verhalen te vertellen, deze workshop start komend najaar. Ik kijk er naar uit! Ben je dapper genoeg om kunst te dragen in de vorm van kleurrijke shirts? Kijk dan ook eens op mijn winkeltje: www.lostin.art

Link naar het project: An Ambivalent Center - 360°, interactief.