Specialisatie: autonoom

Te bereiken via: evavanooijen@fotoacademie.nl

 

Wanneer is bij jou de liefde voor fotografie ontstaan?

Het was geen liefde op het eerste gezicht. Zo  liep ik niet al op jonge leeftijd met een camera in mijn hand rond.

Het bewijs dat er in mijn jeugd een camera aanwezig was is er alleen in de vorm van klungelig gemaakte vakantie foto’s. Hoe en met wat voor camera die gemaakt zijn herinner ik me niet. Maar ik was altijd al creatief in mijn denken en kon ik dit in geen enkel medium kwijt. Tot ik leerde dat ik fotografie op zo’n manier kan gebruiken dat dit een bron van mogelijkheden voor mij werd. En dit is het nog steeds.

 

Hoe lang werk je al als mentor voor de Fotoacademie?

Ik werk sinds 2016 als mentor op de fotoacademie en dus al bijna vijf jaar.

Dit betekent dat ik inmiddels een aantal studenten van het eerste tot het eindexamen jaar heb begeleid.

Dat is heel leuk om mee te maken.

 

Welke student of project is je altijd bijgebleven?

Te veel om op te noemen. Foto’s die ik heb gezien lijken nooit meer uit mijn hoofd te gaan.

Als ik ze weer zie herinner ik me vaak ook meteen waar we het tijdens het bespreken van die foto’s over hebben gehad. En er zijn zo veel studenten die ik nooit zal vergeten. Hoe ze allemaal hun eigen manier van leren hebben waar ik soms op moet leren inspelen. Al hun onzekerheden en overwinningen die ze met je delen. Het is heel mooi om de drie foto’s of het idee waar een student mee bij je kwam uit te zien groeien tot een boek of installatie.

 

Waar let je op bij het beoordelen van foto’s?

Dat hangt voor een deel af van de fase waarin een student zich bevind en wat de opdracht is. Los daarvan denk ik dat je kunt zien of iemand plezier heeft gehad tijdens het maken. Al is plezier misschien niet altijd het goede woord. Soms is iets niet leuk om te fotograferen maar is daar een noodzaak toe, een innerlijke drang. 

De mooiste projecten vind ik de projecten waaraan je ziet dat het vanuit de persoon zelf komt, of dat ze een opdracht op hun eigen unieke manier hebben ingevuld.

 

Welk advies zou je studenten willen meegeven?

Zoek uit waar je interesse ligt. Je gaat naar de Fotoacademie omdat je van fotografie houd, maar wat is voor jou naast de fotografie belangrijk? Er is maar een select groepje fotografen dat werk kan maken over de fotografie zelf. Voor de rest van ons kan fotografie een reden zijn om je in andere werelden te begeven, of een manier om iets te onderzoeken en aan de wereld te laten zien. Wat wil jij vertellen, waar wil jij je in verdiepen, dat is de vraag.

 

Wat vind je het leukste aan mentor zijn?

Dat zijn natuurlijk de studenten. Je werk bespreken betekent ook je kwetsbaar opstellen. En het is een voorrecht als iemand dat met jou aandurft. Ik heb vaak gemerkt hoe belangrijk het is om een student op zichzelf te leren vertrouwen. Het is heel mooi om te zien hoe met dat vertrouwen het werk kan groeien. Dan zijn er ook nog mijn collega’s, die maken, samen met de studenten, dat ik altijd met plezier naar mijn werk ga. We hebben altijd iets om over te praten want we houden allemaal van fotografie.

 

Werk je op dit moment aan een persoonlijk project en zo ja kan je daar iets over vertellen?

Ik ben dit jaar zelf ook weer begonnen met studeren en doe een Master in Artistic Research aan de KABK in Den Haag. Hier ben ik veel voor aan het lezen en schrijven en onderzoeken, en zeker ook aan het maken. Ik werk aan een project over een wetenschapper, Dr. A, en mijn relatie tot hem. Ik kan daar nog niet te veel over vertellen omdat ik er midden in zit en zelf ook nog een hoop te ontdekken heb. Recentelijk ben ik meer met video gaan werken waarvan ik hier een aantal screenshots laat zien.