Te bereiken via: ariedeleeuw@fotoacademie.nl

 

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Arie de Leeuw, fotograaf sinds november 1998, in september van dat jaar gestart met de opleiding tot vakfotograaf aan de Fotoacademie. Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding, naast mijn eigen opdrachten, ook veel geassisteerd bij verschillende (reclame) fotografen. Heel erg leerzaam en ik ben daardoor op hele leuke plaatsen geweest op deze aardbol.

 

Wanneer en hoe is bij jou de liefde voor fotografie ontstaan?

Rond mijn 14e, 15e denk ik, mijn broer kocht een camera en ik vond dat wel interessant. Ik heb zelf toen ook een spiegelreflex camera gekocht en fotografeerde van alles. Heel veel experimenteren met beweging en dubbel opnames. Later verschillende cursussen gevolgd en vaak met vrienden op stap om te fotograferen of samen in de doka printjes maken.

 

Hoe lang werk je al als mentor voor de Fotoacademie en wat doe je dan precies?

Ik werk sinds 2001 als mentor aan de Fotoacademie, ik zat toen ook nog in mijn eindexamenjaar, maar dat was goed te combineren. Mijn werkzaamheden zijn behoorlijk divers. Naast het begeleiden van de studenten in de studio’s, bij het maken van opdrachten of vrij werk, en het bespreken van het gemaakte werk of ideeën voor nieuw werk, ben ik ook altijd bezig om de werkomgeving voor de studenten te verbeteren, en dit ook te communiceren met de Fotoacademie.

 

Waar let je op bij het beoordelen van foto’s en is er een bepaalde serie van een student die je altijd is bijgebleven?

Of de beelden het verhaal vertellen wat de student probeert te vertellen, en of de foto’s “kloppen” in de serie. Het is vaak een gevoel, dan sta je te schuiven met verschillende foto’s in een serie en ineens ligt het er, of, wat misschien wel vaker gebeurt, kom je erachter dat er nog wat beelden missen.

Één serie is mij heel erg bijgebleven, en dat is een portretserie die een medestudent van mij maakte toen wij in ons 2e jaar zaten. Deze serie had het op een eindexamen niet slecht gedaan. 

 

Wat vind je het leukste aan het mentor zijn?

Verschillende dingen, de afwisseling is leuk, het werk bespreken, maar ook praktisch begeleiden in de studio. Maar wat het leukst, en heel mooi, is, is dat een student enthousiast wordt van iets wat je vertelt of uitlegt. Of daardoor met een andere blik naar haar/zijn werk te laten kijken.

 

Werk je op dit moment aan een persoonlijk project en/of veel in opdracht? Kun je er kort iets over vertellen?

Op dit moment ben ik druk met een aantal opdrachten, vooral in mijn eigen studio, en daarnaast ben ik ook bezig om in mijn studio een workshop op te zetten in grootformaatfotografie en palladium/platinum printen. Dit gebeurt met een 8x10” camera, op zwart/wit film en hier wordt d.m.v. belichting met UV-licht een contactafdruk van gemaakt. Een oud en edel procedé, wat een heel mooi resultaat oplevert.