Aan welk project heb je gewerkt tijdens het Expert Programma en zou je daar iets over willen vertellen?

Tijdens het expert programma heb ik gewerkt aan mijn project ‘Iedereen is er’. Het is een serie groepsportretten van mensen die in samenwerking en hechte verbondenheid initiatieven uitvoeren op het gebied van milieu, voedsel in integratie.

 

Wat was jouw motivatie om je aan te melden? En wat waren jouw doelstellingen, waar wilde je aan werken?

Met dit project, ‘Iedereen is er’, ben ik in december 2018, kort voor het begin van het Expert Programma, afgestudeerd,. Het onderwerp is actueel en waarop ik hoopte, leverde het bij de presentatie in Loods 6 veel gesprekken op. Ik kreeg reacties als: ‘Jeetje, dat wist ik niet’, of ‘Gôh, wat goed dat deze mensen dit doen’. Ook voelden mensen zich aangemoedigd hun eigen ideeën uit te gaan voeren. De serie wilde ik daarom niet in de kast laten liggen, maar ermee verdergaan. Nieuwe beelden toevoegen, maar vooral ook kijken op welke manier ik het op meerdere plekken kan laten zien om het bewustwordingsproces verder in gang zetten. De vraag ontstond: ‘Hoe pak ik dat aan en hoe financier ik het?’ Na een telefoongesprek met Evelien Kunst leek het mij precies het goede moment om met het programma te starten. 

 

Kun je aangeven waar je tot nu toe het meest aan hebt gehad en welke stappen je hebt gezet/wat je hebt bereikt tijdens en na het Expert Programma?

Waar ik het meest aan heb gehad is dat ik nu mijn verhaal kan koppelen aan de activiteiten en partners die ik ervoor kan en wil benaderen. Door deze koppeling kom ik vervolgens ook op meer ideeën over wie ik kan benaderen met een duidelijk en passend verhaal. Het is een logisch geheel geworden. En... het eerste succes is net -vers van de pers- binnen! De Gemeente Amsterdam heeft het voorstel en de offerte goedgekeurd voor een serie groepsportretten op het gebied van energietransitie in het kader van Amsterdam Klimaat Neutraal. Het is niet alleen superfijn dat het is gelukt, het is ook meteen een voorbeeld van een logische koppeling van mijn werk met dat waar de gemeente op zoek naar was.

 

Hoe belangrijk is een groepsproces voor jou en vind je dat terug bij dit programma?

:-) Als fotograaf van groepen zie ik ook per definitie het nut van een groepsproces in. In de groepen die ik fotografeer speelt het openstaan voor andere ideeën en gedachten een belangrijke rol. Een andere gedachte zie ik als een nieuw perspectief om oplossingen te vinden. Ik vind het daarom ook prettig om zo’n programma in een groep te doen, ik kom hierdoor ook weer op ideeën.

 

Zou je dit programma aanraden aan andere fotografen en waarom?

Als je verder wilt komen met je project en daarbij ook wilt uitvinden hoe je het bijvoorbeeld kan financieren zou ik dit echt van harte aanbevelen. Voor een aantal dingen was ik al op de goede weg en de bevestiging ervan geeft moed om ermee verder te gaan. Maar vooral heb ik veel nieuwe inzichten en handvatten gekregen over hoe ik mijn project verder levensvatbaar kan maken.