Lezing Jaap van den Beukel op woensdag 25 januari 19:00-20.30 uur

Jaap studeerde aan de MTS voor Fotografie en Fotonica in Den Haag, sindsdien werkt hij voor diverse reclame- en ontwerpbureaus in binnen- en buitenland. Daarnaast maakt hij eigen projecten, zoals het project ‘Mijn Noord’. Dit is een project waarin fotografie en film verweven zijn en waarin hij de verschillende generaties bewoners van Tuindorp Nieuwendam onder de aandacht brengt.

Eerder werkte hij aan projecten zoals ‘Our Grid / Growing between the Lines’ voor Stadsarchief Amsterdam, aan de documentaire ‘Om die liefde gaat het’ (KRO/NCRV), en maakte hij ‘Het late leven’ een korte film (première op het NFF).

Tuindorp Nieuwendam is een oude Amsterdamse volkswijk die in rap tempo verandert. Als nieuwe bewoner voelde Jaap van den Beukel zich al snel verbonden met deze plek. In zijn eigen woorden: soms word ik zelf als ‘die yup’ gezien, onderdeel van ‘het probleem’ van de gedaanteverwisseling die ook in deze buurt onmiskenbaar gaande is. 

Hij laat zien hoe de tijd stil lijkt te staan in deze volkswijk zonder hoogbouw in Amsterdam-Noord in de vaart van de vooruitgang. Hoe ervaren oude én nieuwe bewoners deze maatschappelijke aardverschuiving? Met name de verkoop van sociale woningbouw heeft de samenstelling van de buurt drastisch veranderd.

In een reeks van portretten (tentoonstelling/boek) en beeldverhalen (interview en film) geeft hij het woord aan de bewoners van Tuindorp Nieuwendam. Dit levert een persoonlijke inkijk op in hun dagelijks leven en neemt je mee in hun ontroerende verhalen. Daarbij komen sociaal maatschappelijke thema’s aan de orde zoals: woongeluk, saamhorigheid, humor, verandering, eenzaamheid, ouderdom, optimisme, verongelijktheid en verbinding met de buurt.

Dit project resulteerde in een boek, een film en tentoonstelling volgen later dit jaar. De laatste zijn mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Noordmakers, Stadsdeel Amsterdam Noord, Steunfonds Pictoright en meerdere giften.

In deze avond zal hij aan de hand van voorbeelden (foto’s en filmfragmenten) ingaan op het maakproces van dit project waarin hij inmiddels circa 70 mensen heeft geportretteerd. Hoe schrijf je een plan en waar kun je terecht voor budget om zo je eigen opdracht te beginnen? Hoe pak je het aan in een wijk waar je nog niemand kent? Wat komt erbij kijken als je naast de fotografie ook het filmgedeelte, de interviews en de montage allemaal zelf wilt doen? 

Meer info over dit project staat op zijn site; www.jaapvandenbeukel.com