Techniek en visie staan centraal

Techniek en visie staan centraal in deze korte (voor)opleiding op hbo-niveau. In het lesprogramma van de Basisopleiding krijg je te maken met vier belangrijke thema’s: compositie & vormgeving, opnametechniek, digitale beeldbewerking en videomontage.

Uitgangspunt van de Basisopleiding is de digitale spiegelreflex of systeemcamera. Deze camera’s zijn geschikt voor het maken van foto’s (stilstaand beeld) en film (bewegend beeld). De moderne fotograaf bedient zich van beide disciplines. Daarom leer je in onze Basisopleiding te werken met zowel stilstaand als bewegend beeld.

Tijdens elke les komt er een nieuw aspect aan bod in het lesprogramma van de Basisopleiding. Behandeld worden o.a. de volgende onderwerpen:

  • sluitertijd en diafragma;
  • lichtmeting;
  • belichting en correcties;
  • scherpstelling en scherptediepte;
  • objectief en beeldhoek.

Natuurlijk wordt de inhoudelijke kant niet vergeten: conceptontwikkeling en beeldcommunicatie zijn, naast compositie, belangrijke onderdelen van het lespakket.

Je maakt diverse opdrachten welke (mede naar eigen voorkeur) deels als foto’s en deels als film mogen worden uitgevoerd.

Digitale workflow

Je leert je beelden digitaal te bewerken. Voor foto’s werk je met het programma Adobe Photoshop, waarbij je je vooral concentreert op het traject van opname tot print (=de digitale workflow). Voor films leer je de basisprincipes van montage en afwerking met het programma Adobe Première Pro.