© Koos Hageraats

© Koos Hageraats

Je hebt deelgenomen aan de workshop Studiofotografie onder leiding van Pieter Lemmens.  Waarom heb je voor deze workshop gekozen?

Door mijn werk als redacteur bij een literaire uitgeverij ben ik in de loop van de jaren steeds vaker de portretfoto's van diverse auteurs gaan nemen. Daarnaast is voor de cover van een aantal boeken een foto van mij als illustratie gebruikt. Nadat ik in 2017 afstudeerde aan de Fotovakschool in Amsterdam, leek mij een workshop portretten en stills bij de Fotoacademie een prachtige gelegenheid om mijn basiskennis van de technische kant van de fotografie te verdiepen.

 

Deze workshop is voor professionele beeldmakers. Op welke manier wil jij studiofotografie toepassen in jouw werk?  Wat is jouw ambitie?

Aangezien ik  sinds een halfjaar gepensioneerd ben, heb ik letterlijk alle tijd van de wereld om mij verder te verdiepen in de mogelijkheden van de fotografie. Voor de uitgeverij maak ik nog steeds de auteursfoto's en voor mezelf ben ik bijna dagelijks bezig met stillevens, maar ik ben ook een omnivoor: ik onderzoek alles wat ik interessant vind aan de fotografie: straat-, landschaps-, light paintingfotografie en photoshoptechnieken - ik vind het ongelooflijk boeiend allemaal. Voor mij hoeft het geen beroep te worden, maar uiteindelijk wil ik mijn werk wel aan de wereld tonen: op Facebook net zo goed als in de galerie van Anita Neve aan de Marktstraat in Almere, waar eerder al werk van mij hing en waar in de tweede helft van januari dit jaar nieuwe werken komen te hangen die rechtstreeks zijn voortgekomen uit mijn werkzaamheden voor de workshop.

 

Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?

Dankzij de oefeningen met alle mogelijke verlichtingsapparatuur in de studio ontdekte ik hoeveel er nog te leren is.  

 

Waar heb je het meeste aan gehad/ wat heb je geleerd?

De tips & tricks die Pieter terloops of juist heel expliciet gaf, zijn heel waardevol - ze bespaarden me bij het maken van sommige foto's heel veel tijd. En zijn enthousiasme voor het fotograferen was aanstekelijk, ik kreeg er nog meer zin in om meteen aan de slag te gaan. Wat ik geleerd heb wist ik eigenlijk al maar ben me door de workshop nog beter gaan realiseren: dat de drijfveer van het fotograferen de voortdurende zoektocht is naar iets wat je misschien maar een heel enkele keer weet te vinden.

 

Wil je iets vertellen bij het beeld van de eindopdracht?

Deze foto is een light painting, een techniek die ik eerder al eens had gebruikt, maar minder selectief dan in deze foto. Het gaat er bij light painting om dat je met een selectieve belichting juist ook veel níét belicht. Op die manier zet je de verbeelding van de kijker aan het werk - daarmee moet immers het niet-belichte gedeelte van de foto als het ware worden ingevuld. Dat het tegelijkertijd een beeld is dat doet denken aan zestiende-eeuwse schilderijen van bloemstukken, is wat mij betreft alleen maar meegenomen, want zoals de wijsheid luidt: onderzoek alles en behoud het goede.

 

Iets anders dat je graag wilt delen?

Mij viel vooral de kwaliteit van de opleiding op: de gedrevenheid van de docent (Fotoacademie: koester die mensen!) en de vriendelijke houding van de administratieve medewerkers, de verzorging van de begeleidende lesmap, de uitstekende staat van de technische middelen en de beschikbaarheid van de diverse ruimtes, en de uitstraling van het gehele pand. Daardoor loop je er altijd welgemoed naar binnen - ik wel tenminste.