© Christiane Wirth

© Christiane Wirth

Workshop ‘ruimte in de foto - de foto in de ruimte'

Ruimte in de foto

De workshop begint met de illusie van ruimte die verschijnt zodra we een foto maken. Er zijn veel meer vormen van ruimtelijke illusie die met fotografische middelen kunnen worden bereikt, zoals schaal, anamorfose en trompe-l’oeil. Bij de oefeningen staat de vraag centraal: hoe kan ik dit gebruiken binnen mijn eigen werk?

De foto in de ruimte

Een minstens zo belangrijke vraag is: hoe moeten toeschouwers jouw foto’s ervaren als zij die in een tentoonstelling zien. Dit wordt besproken aan de hand van de opvattingen van cultuurfilosoof Walter Benjamin. Aan de hand van een apart project kun je anders over exposeren en presenteren nadenken en daarmee ook over jouw eigen werk.

In de begeleiding van de opdrachten richt ik mij op jouw keuzes en opvattingen; het maakt dus niet uit of je documentair of illustratief werkt, autonoom of toegepast. De vragen zijn voor iedereen gelijk, alleen de keuzes verschillen, waardoor iedereen een eigen richting uitgaat.

 

Praktische informatie

Als beeldend kunstenaar is Jan Theun van Rees altijd gefascineerd geweest door de verschijning van ruimte op het platte vlak.

Door de jaren heen kreeg de fotografie een steeds grotere rol binnen zijn werk, tot hij alleen nog maar fotografeerde en van zijn werk kon bestaan. Zoals hij zelf zegt: ”ongemerkt was ik fotograaf geworden. Misschien was ik het altijd al, maar wist het nog niet.”

In al zijn beeldende werk neemt van Rees altijd het initiatief. Zijn fascinatie en nieuwsgierigheid leidt tot steeds nieuwe projecten, die vervolgens een toepassing vinden in de wereld. Dat kan zijn als kunstwerk, tot beelden die in een archief worden opgenomen, of voor toepassingen in de openbare ruimte. In zijn aard is hij dus autonoom, maar de toepassing is divers.

Door zijn ervaring heeft hij een persoonlijke visie ontwikkelt over het gebruik van de in een foto en over de toepassing van fotografie in een ruimtelijke omgeving. Zijn ervaring zet hij graag in om aankomende collega’s te helpen een eigen weg te vinden.

 • De kosten bedragen €400,- (Let op! Bij directe afname van 3 of meer keuzeworkshops per half jaar ontvang je 50% korting op de goedkoopste workshop.)
 • Groepsgrootte: 3 - 8 studenten (De Fotoacademie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen een workshop te annuleren.)

Startdata:

 • Groep 1: vrijdag 4 en 18 maart, 15 en 29 april en 27 mei 2022 van 13:30 tot 16:00 uur > Inschrijven (nog 4 plekken beschikbaar)
© Axel Sypkens Smit

© Axel Sypkens Smit

Workshop ‘One Minute Film Story’

Steeds meer fotografen hebben behoefte om iets met bewegend beeld te doen. En dat kan ook zo makkelijk omdat elk fototoestel of smartphone ook een filmfunctie heeft. Daarnaast is storytelling voor fotoseries ook steeds belangrijker. Deze workshop is gericht op de ultrakorte verhalende film. Of je nu fotografie (stop motion) gebruikt, animatie of bewegend beeld het doel is om een filmpje te maken van exact 1 minuut met 1 hoofdpersoon. In je eigen stijl.

In deze workshop van 6 lessen komen alle facetten van het film maken voorbij die je nodig hebt om een verhalend portret te maken. Aan de hand van voorbeelden van films leer je over cameravoering, montagekeuze en geluidsontwerp hoe je in precies 60 seconden een verhalende film kan maken. Juist de beperking van 60 seconden helpt je om goed over het verhaal dat je wilt vertellen na te denken.

De lessen zijn deels klassikaal en deels praktijk. In je eigen tijd verzamel je je filmfragmenten, interviews en geluiden die je nodig hebt voor de montage. In de laatste 2 lessen kan je werken aan de montage onder begeleiding.

Vereisten: Basiskennis van een montage programma (voorkeur Premiere Pro), eigen camera met filmoptie. Extern audio opname apparatuur een pre.

 

Praktische informatie

 • De module bestaat uit 6 lessen van elk 2,5 uur
 • Docent: Tara Fallaux

Tara Fallaux is documentair, autonoom en commercieel fotograaf en filmmaker. Ze combineert opdrachtwerk met eigen projecten in film of fotografie. In haar meest recente werk, The Perfect Pearl, combineert ze fotografie en film voor een multimedia vertelling. Haar laatste film ‘Liefdesbrieven’ (25min) was te zien op IDFA 2017. Persoonlijke autonome verhalen met een sterke cinematografische stijl is haar uitgangspunt.

 • De kosten bedragen €495,- (Let op! Bij directe afname van 3 of meer keuzeworkshops per half jaar ontvang je 50% korting op de goedkoopste workshop.)
 • Groepsgrootte: 4 - 7 studenten (De Fotoacademie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen een workshop te annuleren.)

Startdata:

 • Groep 1: vrijdag 1 en 29 april, 13 mei, 17 juni, 23 september en 21 oktober 2022 van 13:30 tot 16:00 > Inschrijven (nog 4 plekken beschikbaar)
© Susanne Stange

© Susanne Stange

Workshop Beeldcommunicatie

Als beeldmaker wil je dat je beelden communiceren met de toeschouwer. Een stap daarvóór is het bepalen wat het doel van die communicatie is. Is dit bepaald door een externe opdrachtgever of komt het vanuit de beeldmaker zelf? Moet de toeschouwer aangezet worden tot kopen van een product, een tijdschrift of het werk zelf, of tot nadenken en (zelf)reflectie? Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wiens formulering leidraad is, als het doel maar gehaald wordt.

De workshop van 5 bijeenkomsten bestaat uit een aantal oefeningen in regisseren, kijken, componeren en associëren, waarbij de persoonlijke interpretatie van de beeldmaker niet achterwege gelaten hoeft te worden. Een van de bijeenkomsten wordt besteed aan expositiebezoek en is mogelijk op een ander moment dan in het rooster staat aangegeven.

Verbale communicatie met de opdrachtgever (de docent) is het uitgangspunt, de invulling door de deelnemers is leidraad voor de onderlinge discussie over de resultaten.

Verder wordt aandacht besteed aan wat het toekomstige werkveld in zou kunnen houden en wat er van jouw rol als beeldmaker wordt verwacht.

 

Praktische informatie

 • De module bestaat uit 5 lessen van elk 2,5 uur
 • Docent: Ruud de Jong

Ruud de Jong heeft als illustratief- en portretfotograaf in opdracht gewerkt voor grafisch ontwerpers, tijdschriften, reclamebureaus en theatergezelschappen. Daarnaast werkt(e) hij aan eigen projecten.

Voorop staat de communicatie van zowel het enkele beeld als de serie, ondersteund door een bewust gekozen techniek.

 • De kosten bedragen €400,- (Let op! Bij directe afname van 3 of meer keuzeworkshops per half jaar ontvang je 50% korting op de goedkoopste workshop.)
 • Groepsgrootte: 4 - 7 studenten (De Fotoacademie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen een workshop te annuleren.)

Startdata: