© Janita Sassen

© Janita Sassen

‘Een hartstilstand is een absurde gebeurtenis.’ Uit het voorwoord van Fokke Obbema in: Even dood door Janita Sassen

 

Het kan iedereen overkomen. Een hartstilstand. En in Nederland overkomt het 17.000 mensen per jaar. Daarvan overleeft slechts een op de vier het. Maar hoe vergaat het die overlevers daarna eigenlijk? Daar zie of lees je nooit iets over.

Even dood is een heel persoonlijk boek over een veelal vergeten groep mensen. Een reportage in foto’s en interviews. Intiem en emotioneel.

Janita Sassen, professioneel fotograaf voor diverse tijdschriften, kreeg ermee te maken toen haar levenslustige man getroffen werd. Alles werd anders. Voor hem én voor haar als partner. Voor de kinderen. Voor familie, vrienden en kennissen. Dan is er opeens rouw en verdriet, zoals lotgenoten weten. Op de soms langdurige revalidatie volgt vaak acceptatie. En zelfs hernieuwde vreugde en dankbaarheid

Ik moet hier echt iets mee, dacht Sassen. Ze maakte foto’s van haar kwetsbare man en plaatste die op de sociale media. Daarbij vroeg ze anderen naar hun ervaringen. Die oproep herhaalde ze bij de eerste foto’s van andere slachtoffers in het AD Magazine. Ze kreeg veel reacties. Zo ontstond een serie van ruim vijftig foto’s die samen met de korte interviews het boek vormen. De  verhalen zijn allemaal anders, maar steeds opzienbarend. In september 2020 besteedde het magazine Linda. maar liefst elf pagina’s aan deze reportage. 

Het is een ongewone maar heel ontroerende portrettengalerij. Het gaat om mannen en vrouwen, sporters en levensgenieters, oudere en soms verbazingwekkend jonge mensen, zoals de geportretteerde Sanne van Etten die slechts 19 jaar oud was toen ze getroffen werd.

Alle foto’s tonen de mens op zijn kwetsbaarst. In hun ondergoed. Zodat het litteken van de operatie of de aangekomen kilo’s goed zichtbaar zijn. Hun blik is een en al emotie.

Met een voorwoord van Fokke Obbema. De Volkskrant-journalist die zelf volkomen onverwacht getroffen werd door een hartstilstand. Daarom maakte hij na zijn herstel een veelgeprezen serie interviews over de zin van het leven.

Prijs: € 27,50         

Gebonden uitgave, hardcover, 112 pagina’s 

ISBN 9789462262386 NUR 653  

Uitgeverij Lecturis

Expositie t/m april 2021 in de Markiezenhof, Bergen op Zoom

Publicatie in het AD: 'Berts hart stond stil: ‘Toen ik bijkwam, was alles weg’