© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

Je hebt deelgenomen aan de online workshop Signatuur & Portfolio onder leiding van Nienke Wind.  Waarom heb je voor deze workshop gekozen?

Om inzicht te krijgen in wat mijn signatuur is en mijn identiteit als fotograaf.  Om van daaruit uit tools te ontwikkelen om mijn signatuur meer vorm en inhoud te geven.

 

Wat is het thema van de serie die je tijdens de workshop hebt ontwikkeld en wat zou je willen vertellen bij de beelden?

Het thema van mijn serie is melancholie. Hiervan heb ik de begrippen vergankelijkheid, weemoed en hartzeer vertaald naar beeld. Daarbij was het boek van Joke J.Hermsen “Melancholie van de onrust” een inspiratie bron.

 

De workshop is voor (semi) professionele fotografenIn welke richting wil jij je verder ontwikkelen als fotograaf?  Wat is jouw ambitie?

Ik wil me verder ontwikkelen in de richting van portret en modelfotografie en daarmee een verhaal vertellen. Ik zou graag voor goede doelen willen werken maar beweeg ook graag meer richting commerciële fotografie.

 

Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?

Om vanuit het thema en mijn concept een verhaallijn in de serie te krijgen zonder te vervallen in clichés’ s en stereotypische beelden. Daarvoor moest ik wel uit mijn comfort zone stappen.

 

Waar heb je het meeste aan gehad / wat heb je geleerd?

Het heeft me bewust gemaakt van het feit dat conceptuele beelden maken een terrein is waar in me nog verder in kan ontwikkelen. Er zijn mij tools aangereikt waarmee ik verder kan. Naar mijn gevoel is ook naar voren gekomen dat ik aan mijn stijl nog kan werken door betere kadering en inhoud aan mijn beelden gegeven. Daarmee word ik nog eens bevestigd hoe belangrijk (zelf)reflectie is. Je ziet maar weer reflectie laat licht schijnen waar het anders niet valt. De foto’s uit de serie heb ik ook gebruikt voor de Open Ateliers route op 19 en 20 september in Almelo.

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman