Logo Fotoacademie

Onderdeel van

ENG> OPEN CALL <

Onderdeel van

Direct inschrijven
© Olga Wagemans

© Olga Wagemans

Olga Wagemans, vierdejaars student Opleiding tot Fotograaf

“Dit beeld laat voor mij de tegenstrijdigheid zien van onderdrukking en overgave.

Hoe ik mij in deze tijd gevangen kan voelen terwijl ik weet dat iedereen in essentie volledig vrij is.

Dat de angst voor het onbekende mij uitnodigt om mij nog meer over te geven.

Overgave aan alles wat is.”

© Lonneke

© Lonneke

Lonneke

Meestal maak ik portretten van andere mensen. In deze Corona tijden moet ik het maar met de spiegel doen. Dit is mijn zelfportret waarover heen ik een “vrij” rennend meisje in vervaagd heb. Ondanks dat het gevoel van vrijheid voor mezelf en vele anderen vervaagd in deze periode, haal ik veel geluk en een gevoel van vrijheid uit muziek (vandaar de oortjes).

© Sabrina Vermeulen

© Sabrina Vermeulen

Sabrina Vermeulen

HOLD YOUR BREATH

In november 2019 vloog ik terug naar Australië. Voor twee weken was ik in Nederland om al mijn inboedel naar de kringloop te brengen. De overige zes dozen stalde ik bij een vriendin op zolder en ik vertrok. De intentie was om in Australië te blijven. Als ik een deur sluit gaat er wel weer een nieuwe open was mijn motto. Niks was minder waar. Zodra ik terug kwam in Australië begonnen de bosbranden. Precies in het gebied wat ik zojuist tot mijn nieuwe thuis had benoemd. Weggaan was voor mij geen optie. In de vijf maanden daarvoor was ik verwelkomt in zo'n mooie community. Ik bleef in het gebied waar de branden genadeloos toesloegen. De lucht was bedekt met rook wat het "nieuwe normaal werd". In en onderwater was de enige plek waar je je even in een andere wereld kon begeven. Deze foto maakte ik toen ik met mijn camera onder een golf door dook. Zodra ik de foto in lightroom had geladen zag ik er direct een gezicht in. Een vrouw dat onder de golven door duikt en dekking zoekt. Ik gaf de foto de titel "Hold your breath" en deze foto is uitgewerkt tot een fotoserie waarin ik zowel de donkere als de veerkrachtige kant van de branden probeer te laten zien. Als er een plek is waar ik ook nu weer zekerheid vind in onzekerheid, dan is dat het water, en met name in de zee. In de komende tijd wil ik ook beide fotoseries gaan linken. Want hoewel het virus niet in de lucht zichtbaar is, is het voelbaar dat een ieder zijn adem inhoudt.

© Saskia Koot

© Saskia Koot

Saskia Koot, student Basisopleiding

De generatie C, geen feesten, geen reizen, geen colleges. Staat Hugo hier op iemand te wachten, of wil hij gewoon even buiten staan, of zit hij in zijn eigen denk wereld? 

© Yvonne Zijtregtop

© Yvonne Zijtregtop

Yvonne Zijtregtop

Controle. Ik heb het geprobeerd. Nu is het tijd voor accepteren en loslaten. Ik bewandel mijn pad in het hier en nu. Zowel de donkere perioden als de verlichte kant ervaren. En juist daar vind ik mijn zekerheid in onzekere tijden.

© Diana Blaauw

© Diana Blaauw

Diana Blaauw

@home office 

© Saul Frelink

© Saul Frelink

Saul Frelink

Ik maakte deze foto in het oude KPN gebouw tijdens Breda Photo.

Er was een looproute maar je wist in het oude lege gebouw niet echt waar je terecht zou komen en wat voor een expositie je zou zien...

Een beetje zoals nu...

© Caroline Girardot-Bijnen

© Caroline Girardot-Bijnen

Caroline Girardot-Bijnen, vierdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Mijn zekerheid is dat wat er ook gebeurt mijn verbeeldingskracht me nooit in de steek zal laten. Daar heb ik geen reis of misschien zelfs wel buitenwereld voor nodig.  Dat idee geeft me een veilig gevoel, ik zal me nooit hoeven vervelen.

© Iris Wielders

© Iris Wielders

Iris Wielders, eerstejaars student Conceptueel Beeld

Loveintimesofcorona

© Mauriel Schoenmaekers

© Mauriel Schoenmaekers

Mauriel Schoenmaekers

Mijn wereld staat stil

Onze wereld staat op zijn kop

Open staan voor anderen wordt moeilijk gemaakt

Blijf kijken en verwonderen

Wees jezelf

Niet bang

Maar open

Geef mij hou vast

© Beitske Kempenaar

© Beitske Kempenaar

Beitske Kempenaar, tweedejaars student Opleiding tot Fotograaf

Verbinding Verbroken

Maart 2020, ineens staat het leven stil.

Ik moet mij opnieuw leren verhouding tot mijn omgeving,

de vanzelfsprekende verbinding is verbroken.

Zelfs de natuur lijkt op afstand te staan.

Mijn gevoel leg ik vast met een pinhole lens.

© Joop Plukkel

© Joop Plukkel

Joop Plukkel

De weinig consequente aanpak van Covid-19 maakt dat er nogal verschillend gedacht wordt over wat er nu nog wel en wat er nu niet meer mag. 't Is wat. Kabouters zijn daar minder moeilijk in; die spreken maatregelen af en houden zich daar aan. Zoals een mondkapjesplicht, ook buiten de paddenstoel, zoals je ziet. 

© Marina Marinkovic

© Marina Marinkovic

Marina Marinkovic, eerstejaars student Fotoschool

Met mijn foto's wil ik het leven van gewone mensen in bijzondere omstandigheden laten zien en opeens leven we allemáál in bijzondere omstandigheden. 

© Henriette Driessens

© Henriette Driessens

Henriette Driessens

During lockdown, our fragile body and mind is confronted with its shadow aspects

Parts that you do not want admit to having, the unconscious side

And it is through effort to become self-aware and recognise our shadow

In these challenging times we are asked to turn into ourselves

To find and reconnect to our Inner Source of Energy...

© Donna Stam

© Donna Stam

Donna Stam

Deze foto komt uit een kleine fotoreportage die ik tijdens de vorige lockdown heb gemaakt van mijn ouders: zo komen zij de tijd door. Deze foto laat, vind ik, heel mooi zien hoe zij misschien wel afgesloten zijn van de buitenwereld, maar juist samen heel erg sterk staan. 

© Douwe Baert

© Douwe Baert

Douwe Baert, eerstejaars student Conceptueel Beeld

Naar buiten wil iedereen stoer zijn, maar uiteindelijk zoek je toch iemand om mee te knuffelen. In (zelf)isolatie kan dat niet altijd een mens zijn, dus soms moet dat met een knuffeldier zoals Benny hier. 

© Margriet van de Velde

© Margriet van de Velde

Margriet van de Velde, alumna

Deze zusjes waren samen in de buik van hun moeder. Vandaag na 10 jaar zie ik dat ze die geborgenheid nog bij elkaar vinden.

© Nausikaä de Blaauw

© Nausikaä de Blaauw

Nausikaä de Blaauw, derdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Covid affects all of us. In these times I find comfort and security in nature. It helps me clear my mind and regain focus. Wandering through the green with my dog, often alone and sometimes with people I hold dear, enables me to experience a reality that doesn’t seem to be any different now than it was before covid decided to wreak havoc in our lives. 

© Eline Boonstra

© Eline Boonstra

Eline Boonstra, oud-student

Met dit beeld heb ik twee beelden samengesmolten. Druppels in een spinnenweb en reflecties van boomstammen in het water. Voor mij staat dit symbool van de stamcellen, de witte bloedcellen en mijn verbondenheid met het leven, met de mensheid (en mijn donor).

In juni 2019, negen maanden voor de Coronacrisis kreeg ik de stamcellen van een anonieme donor voor de behandeling van ALL, die vooraf werd gegaan door een besmetting met een (voor een groot aantal antibiotica resistente) bacterie in mijn keel die mij verstikte en op de IC deed belanden. Een heel spannende en onzekere tijd. Maar voor mij overheerst het gevoel van verbondenheid, dankbaarheid en het teamwerk en het geweldige potentieel dat we samen hebben. Dat zien we nu ook weer. In onze individuele maatschappij komen we er achter dat we veel meer verbonden zijn dan we denken. We kunnen niet zonder medewerking van die ander. Het bloed dat nu door mijn aderen stroomt is niet mijn bloed maar komt van een jong meisje van 19. Ik had er anders niet meer geweest.

© Eva Meylink

© Eva Meylink

Eva Meylink, eerstejaars student Conceptueel Beeld

Nu het leven meer stilvalt, merk ik dat ik op zoek ga naar inspiratie in mijn huis. Een doodnormale badjas aan een hanger, de kleren van mijn vriend over een stoel: er lijkt ineens schoonheid in te zitten. Het licht dat naar binnen valt en voor een schaduwspel zorgt op de muren. Ik verwonder mij erover.

© Nancy Poeran

© Nancy Poeran

Nancy Poeran, eerstejaars student Conceptueel Beeld

Eén ding is zeker in deze tijden, dat niets zeker is. Hoe lang gaat het duren en zal alles nog terugkomen naar normaal? Het enige wat we kunnen doen is afwachten. De toekomst met open ogen tegemoet treden en positief blijven.

© Saskia van den Boom

© Saskia van den Boom

Saskia van den Boom, eerstejaars student Fotoschool

Op de foto 'In quarantaine' zie je een vrouw in een wereld die niet helemaal klopt. Ze kijkt uit het raam, maar kan en mag er niet bij. Doordat de vrouw een masker draagt, geeft het een surrealistisch beeld. Desolaat en geïsoleerd. Zoals velen van ons zich nu zullen voelen.

© Dominique de Haan

© Dominique de Haan

Dominique de Haan, student Basisopleiding Uitbouw

Puber op zoek naar veiligheid in onzekere tijden.

© Toine van Laack

© Toine van Laack

Toine van Laack, vierdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Every step is a crossroad. Should I go in, or should I stay out? Continue or turn-around? Come closer or move on?

© Klasina van der Hoek

© Klasina van der Hoek

Klasina van der Hoek, eerstejaars student Opleiding tot Fotograaf

2020 geef houvast, bied perspectief

© Berber Rip

© Berber Rip

Berber Maria Rip, workshopdeelnemer Fotografie & styling

De afgelopen maanden ben ik meer thuis dan ooit. De hortensia’s die in mijn tuin groeien, bieden schoonheid in onzekere tijden.

© Doris Post

© Doris Post

Doris Post

Zie altijd het positieve in een lastige situatie.

Thuis werken tijdens gedeelde lockdown.

© Berry van Galen

© Berry van Galen

Berry van Galen, eindexamenstudent

Dit is Jelle van Twillert. Vorig jaar om deze tijd afgestudeerd aan de Design Academie in Eindhoven. Dit zegt hij over zichzelf:

'My name is Jelle, besides a designer, I’m a creator, cook, bartender, sailor, traveler, sneaker lover, loyal friend, and life enjoyer. I recently graduated from Design Academy Eindhoven and I'm starting to figure out what I would like to do with everything that I’ve learned in the past years.'

Jelle studeerde af met vrolijke gekleurde banken voor kantoren en horeca. Hoe zal het hem vergaan deze komende periode waarin thuiswerken de norm is en de horeca gesloten is? Wat staat er voor hem beschreven in deze glazen bol van onzekerheden?

© To Huidekoper

© To Huidekoper

To Huidekoper, eindexamenstudent Opleiding tot Fotograaf

Hier mijn beeld voor de open call, waar ik het gevecht en het onvermogen van onzekerheid en onwetendheid laat zien. Je moet terug naar jezelf, de kern. Daar moeten we het mee doen. Ongeacht externe gebeurtenissen.

Ik heb er nog een klein gedichtje bij geschreven:

‘een kop met een romp

daar moeten we het mee doen’

© Louisa Verhulst

© Louisa Verhulst

Louisa Verhulst, derdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Mijn vriendin Nikki is zwanger, zwanger van een tweeling. Wat brengt deze onzekere tijd voor haar, voor haar nieuwe vriend en zeker voor haar baby's? In wat voor tijd worden deze zo gewenste kindjes geboren? Hoe zullen ze opgroeien? Net zo onbevangen en zonder angsten als hun kersverse ouders? Zij vinden in ieder geval houvast bij elkaar. Ze gaan gewoon trouwen. Ze kiezen voor elkaar. Ze kiezen voor dit nieuwe leven. 

© Mariko de Groot

© Mariko de Groot

Mariko de Groot

Soms hoef je geen woorden toe te voegen aan een beeld of foto. Soms zeggen deze meer dan alleen maar woorden. Zeker in deze tijd.

© Mark Timo

© Mark Timo

Mark Timo, eerstejaars student Conceptueel Beeld

Ik heb een portret serie gemaakt “schijnveiligheid”. De serie roept de vraag op “hoe zinvol zijn mondkapjes”? De overheid heeft maandenlang geroepen dat mondkapjes schijnheiligheid bieden. Nu geven ze toch advies om ze te dragen en wellicht zelfs komende week verplicht te stellen. Bieden ze nu dan opeens wel zekerheid in deze onzekere tijden?

© Kevin Kwee

© Kevin Kwee

Kevin Kwee, alumnus

Deze foto heb ik geschoten met m'n iPhone op 25 maart 2020. Een paar dagen na de lockdown. Volgens mij ging ik na dagen weer voor het eerst naar buiten. Een stukje fietsen en ondertussen foto's maken.

© Monique Belier

© Monique Belier

Monique Belier, derdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Reconnected

Terwijl de dagen zich aaneenrijgen en de gedwongen stilstand aanhoudt. 

Zoek ik naar verbinding. Kinderlijk, verwonderend, herontdek ik de natuur om mij heen. 

Zij was daar al die tijd, geduldig, wachtend tot ik kwam.

© Herman Wouters

© Herman Wouters

Herman Wouters, docent

Wellicht wat letterlijk, maar ik ben ook wel verbaasd over de snelheid waarmee we aan dat “nieuwe normaal” wennen.

Geen handen meer geven, afstand houden, geen omhelzingen, handen ontsmetten.

Maar blijkbaar blijven sommigen dingen hetzelfde en moet zo’n rol nog wel aan de ketting..

(gefotografeerd in een zeer eenvoudig hotel in Duitsland)

© Jaap Kloppenburg

© Jaap Kloppenburg

Jaap Kloppenburg, tweedejaars student Opleiding tot Fotograaf

Teken van Trouw

Eens gegeven toen de 1e wereld ten onderging aan haar eigen kwaad en geweld.

God heeft de regenboog gegeven als teken dat Hij de wereld bewaart en in stand houdt.

Dat geeft mij zekerheid als ik opgesloten zit in mijn situatie.

Ik geloof dat God deze wereld tot voltooiing brengt. De mensheid zal de wereld weer vullen met onrecht, overheersing en machtsmisbruik. Maar al dat onrecht heeft niet het laatste woord. Dat geeft zelfs zekerheid in tijden waarin een monopolie op de macht wordt gevestigd.

© Jaap Modder

© Jaap Modder

Jaap Modder

© Gülcan Turhan

© Gülcan Turhan

Gülcan Turhan, student Basisopleiding

We have always spent our summer vacations sailing at Mediterranean Sea hiring a sailboat there. After getting too overwhelmed with the struggle of past 4 months what Covid has introduced into our lives, we have decided to sail to Zeeland with our own sailboat… which is hardly used fully due to busy schedules. This summer we spent 2 months in the boat. Actual plan was only for 10 days… Our sailboat became our escape place at Marina Bruinisse in Zeeland…. Such a lovely place with full of sea life and nature! Where the skies and earth becomes one.  We re-invented the meaning of security, relaxation and appreciation in these uncertain times… in 25 square meter.. 

Working from the boat and the rest of the time enjoying the simplicity of life… watching seagulls hunting the fishes, observing the patience of the kids trying to catch crabs for hours, making jam from blackberries that I picked every morning while hike along the sea and much many more beautiful things. 

It felt so secure indulging myself in the tranquility of the sunsets at the end of everyday…. As this photo also tells… We found the security in sailboat at beautiful Zeeland….

© Elisabeth Lanz

© Elisabeth Lanz

Elisabeth Lanz, tweedejaars student Opleiding tot Fotograaf

Loose your mind. Loose your thoughts. Loose your beliefs. Surrender.

© Kaj Venhuizen

© Kaj Venhuizen

Kaj Venhuizen, alumnus

Mijn fotografisch werk schiet ik veelal tijdens lange wandelingen in de natuur over de hele wereld.

Door het wegvallen van de vliegindustrie de eerste maanden, en nog steeds de vele beperkingen die er zijn om te reizen over onze mooie planeet, wordt het fotograferen zoals ik dat gewend was moeilijk.

Het vult me soms met weemoed, soms met reflectieve momenten over hoe alles met elkaar samenhangt.

© Carel van der Lippe

© Carel van der Lippe

Carel van der Lippe

In coronatijd ben ik veel uren van de dag te vinden bij m’n buro. Daar blijf ik doen wat ik leuk vind en zo heb ik houvast. 

© Quitama Everaardt

© Quitama Everaardt

Quitama Everaardt, derdejaars student Opleiding tot Fotograaf

Uit de serie Corona hyperfocus.

Door te focussen op het licht ontstaat een nieuwe dimensie. Daar waar beperkingen niet langer meer belemmerend zijn.

© Corien de Witte

© Corien de Witte

Corien de Witte

Een schuilplaats in een vreemde wereld.

© Jan Hooftman

© Jan Hooftman

Jan Hooftman, workshopdeelnemer Documentaire fotografie, Portretfotografie en Signatuur & Portfolio

De foto vertaalt het gevoel van het onzichtbare, ongrijpbare van het virus en het gedwongen isolement waar in je terecht kunt komen. De bestemming van de reiziger is vaag, onbekend en bovenal alleen op weg. 

© Rinke van Zanden

© Rinke van Zanden

Rinke van Zanden

Op een trip naar Portugal vorige maand heb ik wat mooie, wat meer poëtische beelden geschoten die met een beetje vrije blik binnen het thema kunnen passen. 

© Renco Hatenboer

© Renco Hatenboer

Renco Hatenboer, workshopdeelnemer Mode fotografie

Veiligheid van het masker. Niet alleen als bescherming voor jezelf en anderen tegen Covid-19, maar ook om je af te schermen tegen de hectiek van het dagelijkse leven.

© Helen de Vries

© Helen de Vries

Helen de Vries, alumna

Door de sociale maatregelen ben ik in een creatieve lockdown gekomen. Het creatieve in mij functioneert niet zonder vrijheid van denken, bewegen en vrij zijn. Het onderdrukt mijn inspiratie om beelden te maken. Maatregelen die opgelegd worden, zonder een vrije discussie te mogen/kunnen voeren, zie ik als onderdrukking.

© Harry Wijsbroek

© Harry Wijsbroek

Harry Wijsbroek, workshopdeelnemer Signatuur & Portfolio

Hoewel jongeren lichamelijk het minste lijken te lijden onder het Coronavirus, ontwikkelen juist zij de meeste psychologische klachten. Veel jongeren lopen tegen praktische problemen aan die hen mentaal parten spelen. Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen. Maar ook relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat zij mentaal in de knoop komen.

Hoe vind je dan houvast en zekerheid? Ironisch genoeg door elkaar op te zoeken en - ondanks alle verboden - elkaar ook fysiek te benaderen.

© Henk Egbertzen

© Henk Egbertzen

Henk Egbertzen

Corona, eenzaam…

Erger is het als je alleen woont. Als je voor al je sociale contacten de deur uit moet. Het betekent gewoon dat je echt op jezelf terug gegooid wordt. Ook als je geen spoor van ziekte hebt, is dat ellendig. Hoe je het ook wendt of keert, isolement is voor niemand gezond. Natuurlijk kun je Facetimen of Skypen, je kunt Zoomen en op alle mogelijke manieren met anderen verbonden blijven. En dat moet je ook absoluut doen. Maar je mist uiteindelijk toch de contacten die je gewend was te hebben en waar je mee vertrouwd was en die het dagelijks leven bepalen.

© Marleen Dalhuijsen

© Marleen Dalhuijsen

Marleen Dalhuijsen, vierdejaars student Opleiding tot Fotograaf

In de lockdown is het gevoel van eenzaamheid dat bij mij overheerst. Het enige dat ik kan doen is mij hierin berusten.

© Sander Martens

© Sander Martens

Sander Martens

“Quarantaine”, Surhuisterveen (2020)

We zitten midden in de 2e golf van het corona-virus en nog steeds neemt het aantal besmettingen toe. Wat te doen? Het enige antwoord is zo veel mogelijk thuisblijven, thuis werken, en vanuit huis zo goed en zo kwaad als dat gaat met elkaar verbonden blijven.