Docent Workshop Stedelijk landschap- & architectuurfotografie
Wil je iets vertellen over jouw werk?
Met één been sta ik in de (landschaps)architectuur & stedenbouw, met het ánder in de fotografie & beeldende kunst. De fotobeelden die ik maak reflecteren op de gebouwde omgeving en de manier waarop wij die gebruiken.
Wat zijn terugkomende thema’s en heb je een eigen manier van werken?
Het merendeel van de werken die ik maak gaan over gebouwen, straten, pleinen en landschappen. Je zou de beelden kunnen typeren als trage observaties, van de manier waarop wij wonen werken en recreëren.
De werkwijze is geduldig en handmatig. Waar mogelijk ga ik op voorhand, zonder camera, op locatiebezoek.
Dat om een indruk van de ruimte op te doen. Te zien wat er mogelijk is, om aan te voelen hoe dichtbij of ver je van het onderwerp kunt gaan staan en op welke manier lichtval van invloed is. Op de Fotoacademie heb ik leren werken met een analoge 4x5 technische camera, wat concentratie en voorbereiding vereist. Werk in opdracht doe ik op een digitale midden formaat camera, waar ik een soortgelijke precisie in probeer te verwerken.
In de workshop wordt een duidelijke link gelegd naar het werkveld. Op welke manier beweeg je zelf in dat veld? Werk je vooral in opdracht of aan eigen projecten?
Sinds dag één, werk ik aan door mijzelf geïnitieerde projecten die een gebied of onderwerp langdurig bestuderen.
De afronding van een project is vaak een tentoonstelling in het galeriecircuit. Dat is een dankbare en volwaardige manier om het werk te kunnen vertonen. Het komt geregeld voor dat ‘werk aan de muur’ heeft geleid tot werk in opdracht in het verlengde daarvan. Een fijne bijkomstigheid is dat de beeldtaal en werkwijze nauwelijks aangepast hoeven te worden. Inmiddels zijn de projecten van invloed op hoe ik opdrachten benader en vice versa.
En met wie werk je samen (kunstenaars, architecten, andere experts)?
Voor de fotobeelden zelf ga ik vaak alleen op pad, een vrijheid die maakt dat je kunt doen en laten wat je wilt. Echter, het gebouw waarin ik werk is gevuld met ontwerpers en architecten. Kritische kijkers met uitmuntende kennis en aanknopingspunten over de onderwerpen waarin ik mij verdiep. Met een collega fotograaf en een filosoof uit Leiden, werken wij aan het project ‘Metropoolregio Rotterdam Den Haag — tussenruimte’. Langs de waterweg van de Schie en de Vliet, bestuderen wij in woord en beeld hoe de stadslandschappelijke ruimte erbij ligt en gebruikt wordt. Natuurlijkerwijs heb ik over tijd een goede relatie opgebouwd met fotolaboranten die vlakfilms ontwikkelen, scans maken, kleurcorrecties kunnen toepassen, afdrukken maken en deze naar wens kunnen inlijsten.
Welke fotoboeken zijn voor jou belangrijk?
Wat een moeilijke vraag, aangezien het aanbod zo overvloedig is. Eind oktober was mijn vader jarig, ik heb hem ‘Borealis’ van Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius cadeau gedaan, een prachtig en gelaagd project over bossen en het belang daarvan. In de laatste jaren heeft menig internationale groepstentoonstelling plaats gevonden, waarin fotografen/ kunstenaars laten zien hou zij zich verhouden tot de gebouwde omgeving. ‘Concrete’ in Winterthur Zwitserland, ‘Constructing Worlds’ in the Barbican in London en ‘Living the City’ in Tempelhof Berlijn zijn daar goede voorbeelden van. Allen puntgaaf verslagen in lijvige boekwerken. Dichter bij huis is er menig museumwinkel en zelfstandige boekenwinkel waar ik geregeld binnenstap en zelden met lege handen weer buiten sta.
Je bent een bevlogen docent, wat je ook overbrengt op jouw studenten.
Wat is jouw drijfveer en wat verwacht je van jouw studenten?
“De ruimtelijke onderwerpen die mij interesseren, komen inmiddels aan bod in de fotowerken. Fotografie is een fijne balans tussen bedenken met je hoofd en tot stand brengen met je handen.”
In de workshop kiezen we op voorhand voor een stedelijke locatie die divers van karakter is.
Omdat we deze herhaaldelijk bezoeken, is er ruimte om die omgeving op je in te laten werken, je ertoe te verhouden om uiteindelijk vanachter de camera daar op een doordachte wijze op te reageren.
Met elkaar van gedachten wisselen, op locatie bezoek gaan, een insteek vinden genereert energie. Het is heel boeiend om diverse fotografische documenten te zien ontstaan, van getalenteerde makers. En om deze makers te zien experimenteren en met hen op geconcentreerde wijze van beeldende gedachten te wisselen.