Deelnemer Workshop Stedelijk landschap- & architectuurfotografie
Karin van de Wiel werkt als fotograaf en journalist. In het werk staan mensen en hun relatie tot plaats centraal. Het werk verkent grenzen, identiteit en geschiedenis. Centraal thema in het landschappelijke werk is de menselijke aanwezigheid die zichtbaar wordt in de afwezigheid van lichamen: presence in the absence of the body. In de portretten ligt de focus op de persoon in diens omgeving.
Je hebt deelgenomen aan de Workshop Stedelijk landschap- & architectuurfotografie onder leiding van Rubén Dario Kleimeer. Waarom/met welk leerdoel ben je deze workshop gaan volgen
“De afgelopen jaren heb ik mij in het langlopende project ‘Daar waar de stad de rand raakt’ gericht op de plekken in Amsterdam Nieuw-West waar de stad steeds verder oprukt richting het westen. Hier, in mijn wijk, onderzoek ik het veranderende stedelijke landschap. Sinds deze zomer ben ik mij ook weer gaan richten op het maken van portretten. In deze workshop wilde ik onderzoeken hoe ik mensen hun plek kan geven in het landschap. Daarnaast was een ander doel om ook te kijken hoe landschappen en portretten, gepresenteerd als een tweeluik, elkaar kunnen versterken.
De afgelopen vier jaar heb ik met mijn camera Nieuw-West verkend. Hierdoor heb ik mijn wijk en haar bewoners beter leren kennen. Tegelijkertijd is Nieuw-West zo groot en verandert het continu, dat ik iedere dag nieuwe plekken ontdek.
Welk element uit de workshop heeft jou het meest gebracht en op welke manier?
Om samen met Rubén en mijn medecursisten dit – voor mij nog onbekende - gebied te verkennen was precies wat ik nodig had om mijn huidige project een stap verder te brengen. Ik zocht een manier om een nieuwe verse impuls te geven aan hoe ik te werk ga. Om mogelijk een nieuw soort beelden toe te kunnen voegen aan mijn project over de veranderende stad. De combinatie van deze volledig andere soort stedelijke omgeving, het enthousiasme van de groep en de vakkennis van Rubén, zorgden ervoor dat ik in de stedelijke omgeving van de Houthavens anders te werk ging.
Jullie hebben tijdens de workshop één gebied in Amsterdam onder de loupe genomen. Wat kan je vertellen over jouw serie
Het veranderende grootstedelijke landschap en hoe mensen zich hierbinnen bewegen, heb ik als uitgangspunt genomen voor mijn serie. De Houthavens is een gebied dat pas sinds kort uit het niets is opgetrokken, waar de hele dag bouwverkeer af en aan rijdt en hijskranen al jaren onderdeel uitmaken van de skyline. Het is een gebied dat – zoals ik het nu kan inschatten - nog lang niet af is. Met de ongemakken die daarbij komen kijken. Ik vind het interessant om te kijken hoe mensen zich verhouden tot deze nieuwe, kunstmatige omgeving.
Je werkt daarnaast al (enige jaren?) aan een ander project in Amsterdam. Welk gebied en wat laat je zien en waar kunnen we dat werk gaan bekijken?
Mijn expositie over het gebied de Sloterplas (wat dus ook in Nieuw-West ligt) en haar bezoekers is tijdens de Amsterdamse Museumnacht geopend, nét voor de laatste les. Werk wat ik gemaakt heb vanuit het concept van deze workshop, is hier ook te zien. Maar het overgrote deel is portretten, wat ik heb gecombineerd met enkele ‘portetten’ van de Sloterplas zelf. Tussen beide gebieden ligt een duidelijke parallel; deze wijk is ook vanaf de tekentafel bedacht. Zo is de Sloterplas een kunstmatig meer, met een rijke geschiedenis en een minstens zo controversiële toekomst. Mijn expositie ‘Rondje Sloterplas’ was tot en met 10 januari te zien in New Metropolis Nieuw-West in Amsterdam.