Deelnemer Workshop Stedelijk landschap- & architectuurfotografie
“Het is voor mij de uitdaging de balans te vinden tussen het meenemen van de kijker in mijn creatieve en ook realistische verbeelding van het landschap of de ruimte, het laten zien van de functie van een gebouw of kunstwerk en vooral het recht doen aan het ontwerp van de architect.”
Je hebt deelgenomen aan de Workshop Stedelijk landschap- & architectuurfotografie onder leiding van Rubén Dario Kleimeer. Waarom/met welk leerdoel ben je deze workshop gaan volgen
Meedoen aan de workshop was voor mij een nieuwe stap om mezelf te kunnen ontwikkelen op het gebied van een conceptuele benadering. Dit in combinatie met architectuur en stedenbouw als werkterrein sprak mij aan. Daarnaast is het ook een leuke manier om kennis te maken met andere fotografen en van hun werken/visie te leren.
Jullie hebben tijdens de workshop één gebied in Amsterdam onder de loupe genomen. Wat kan je vertellen over jouw serie en de invalshoek die je hebt gekozen?
In het plan 14 Bruggen voor de Houthaven – verbinding tussen verleden en toekomst, geschreven door Verburg Hoogendijk Architecten/Parklaan Landschapsarchitecten/Paul de Kort Beeldend Kunstenaar, wordt het ‘Hollands Licht’ betrokken bij het stedenbouwkundig plan: ”Door haar ligging aan het IJ heeft De Houthaven de potentie uit te groeien tot hét podium voor het internationaal vermaarde Hollandse Licht”.
De open bouwplaats, te midden van alle nieuwbouw, is een continu veranderend stedelijk landschap. Deze veranderingen hebben effect op hoe het zonlicht ervaren wordt. Maar is dit alles zo specifiek dat juist in de Houthaven dit vermaarde Hollandsche Licht ervaren kan worden? Met mijn serie over de Houthaven probeer ik hierop een antwoord te vinden.
Wat is jouw volgende stap in de fotografie, bijvoorbeeld een opdracht in de nabije toekomst of vrij werk idee?
Enige tijd geleden ben ik begonnen met het fotograferen van de civiele (kunst)werken waar ik als constructeur aan gewerkt heb. Het idee is om deze series uiteindelijk te presenteren in boekvorm.
Welk element uit de workshop heeft jou het meest gebracht en op welke manier?
Het (veld)onderzoek is erg belangrijk gebleken. Allereerst om meer te weten te kunnen komen over de visie van de architecten/stedenbouwkundigen en de uitwerking ervan in hun plannen. Daarnaast heb ik voor de notie van het Hollands Licht mij verdiept in de 17e- en 19e-eeuwse schilderkunst en mijn inspiratie gehaald uit de werken van Cuyp, Van Ruysdael en Maris. Zij konden zonovergoten landschappen en stadsgezichten, indrukwekkende wolkenpartijen en grijze luchten op voortreffelijke wijze neerzetten.