Te midden van mijn hectische drukke stadsleven ontwikkelde ik een behoefte aan vertraging en stilte. Zo ontstond het idee om oeroude heilige bergen te observeren. Bergen die door de eeuwen heen altijd al een toevluchtsoord voor de mens zijn geweest en symbool staan voor stabiliteit, kalmte en rust. Begrippen die tegenwoordig ver verwijderd lijken van onze alledaagse situaties.
De afgelopen vijf jaar woonde en werkte ik op en rond acht oeroude bergen in Europa en Azië, en onderzocht de stille protagonisten in relatie tot onze steeds drukker wordende, gecompliceerde levens. De bergen werden voor langere periodes mijn onderzoeksterrein. Ik observeerde ze, beklom ze, fotografeerde, tekende, schreef en groef in de aarde naar klei om sculpturen van te maken.
Op deze manier onderzocht ik menselijke patronen en de relatie tussen de mens en de natuur, het vergankelijke en het eeuwige. De vraag die ik mij hierbij continu stelde is waar hoor ík thuis bij dit alles?
De bergen waar ik naar toe reisde zijn Olympus (GR), Fuji (JP),Ararat (TR/AM/IR) en de Vijf grote Heilige bergen in China de WuYué.
Na jarenlang rond de bergen te hebben gewerkt leek mijn zoektocht naar stilte mislukt. Ik besefte ik me dat ons menselijk bestaan en onze sporen overal zichtbaar waren in alles om mij heen. Of ik nou mensen tegenkwam, een opgraving deed, een stukje plastic ontdekte, of dat er een vliegtuig over vloog. Onze menselijke aanwezigheid is onherroepelijk verweven met de natuur. De pure stilte van de natuur waar ik aanvankelijk naar verlangde was niet daar.
Het voelde in eerste instantie alsof mijn project mislukt was maar na verloop van tijd ontdekte ik toch een stilte en natuurlijke orde in die menselijke aanwezigheid in combinatie met de natuur. Deze versmelting en balans werd mijn focus en in het werk wat ik maakte wil ik laten zien dat wij als mens niet afgescheiden zijn van onze omgeving maar er juist onderdeel van zijn.
De boekpresentatie en de solo expositie van Breathing Mountains is eind oktober bij galerie Caroline O’Breen. Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg Anoinette via voordekunst.