© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

Op 1 maart 2021 start fotograaf Liselotte Schuppers met alweer de derde editie van de Online Workshop Fotografie & styling: inspiratie, concept en creatie. In deze workshop geeft Liselotte fotografen een creatieve boost en begeleidt zij hen online bij de ontwikkeling van hun eigen concepten en creaties tot stijlvolle beelden; stillevens, portretten of landschap impressies. 

 

Wij spraken haar over de focus van de workshop, haar visie op creatie en haar bevlogenheid om jonge fotografen te begeleiden.

 

Liselotte Schuppers werkt ruim vijftien jaar als modefotograaf voor verschillende binnen- en buitenlandse magazines zoals Vogue, ELLE, Wonderland Magazine en SCHON magazine. Zij studeerde in 2001 af aan ArteZ Enschede, voorheen AKI. In 2016 werd ze toegelaten tot de fameuze Masterclass van Nick Knight van Mastered en werkte zij daar gedurende een half jaar onder begeleiding van Nick Knight en verschillende andere fotografen en artdirectors aan uiteenlopende opdrachten. Het werk van Liselotte kenmerkt zich door haar sterke concepten, verhalende series en haar uitgesproken keuze voor de modellen.

Naast haar werk als modefotograaf, richt ze zich steeds meer op het maken van autonoom werk, artistieke foto’s met een eigen verhaal en emotie waarin ze haar kunstenaarschap en creativiteit volledig kwijt kan.

Ook is Liselotte sinds 2006 verbonden aan de Fotoacademie waar zij als toegewijde mentor haar studenten begeleidt bij de ontwikkeling van hun opdrachten en series.

 

Hoe is het idee voor deze workshop ontstaan?

1,5 jaar geleden heb ik de workshop Fotografie styling opgezet voor studenten van de Opleiding tot Fotograaf.  Deze workshop is gebaseerd op mijn visie en manier van werken. Tijdens de corona-periode wilde ik door middel van kleine middelen (geen modellen of een team van mensen) toch graag werken aan een fotografisch project. In mijn eigen huis, binnen mijn eigen veilige muren. Hierdoor ontstond het idee om ook de opdrachten van de workshop te vertalen naar de thuissituatie.

 

Je bent een bevlogen mentor en docent, wat je ook overbrengt op jouw studenten. Waar krijg jij het meeste energie van, wat vind je belangrijk of leuk in dit proces?

Ik krijg goede energie, als een beeldmaker eigen grenzen kan verleggen. Het is belangrijk dat er geen grenzen worden aangegeven door anderen of door de beeldmaker zelf. Geen belemmeringen, maar op zoek naar de juiste oplossingen. Ik wil graag inspireren zodat de student kan groeien en hen beeldend ruimte geeft: plezier in het proces en het maken van het beeld! Ook ontdekken welke vertelling kan je in je eigen werk leggen? Verras je zelf!

 

Hoe zou je jouw eigen werk omschrijven?

In mijn mode fotografie zoek ik een uitdaging in het concept. Een thema en concept waarbinnen het hele team kan werken. Een concept waarin er vooral niet letterlijk wordt gewerkt, maar wordt gezocht naar een modische vertaling. Mijn autonome werk heeft een diepere emotionele laag. De onderwerpen zijn vaak niet vrolijk of luchtig. Ik verwonder mij over de schoonheid van deze onderwerpen en tegelijk zijn emoties zoals verdriet en angst en een unheimisch gevoel veelal aanwezig. Deze tegenstelling zie je terug in mijn werk: eerst voel je de herkenning van iets moois en als je beter kijkt, voel je dat het lang zo mooi niet is.

Zo ook in mijn meest recente project dat ik tijdens de Corona periode thuis aan het ontwikkelen ben. Het eerste resultaat zie je hier!

 

Wil je iets vertellen over jouw creatief proces? Zoals het ontwikkelen van nieuwe ideeën of het maken van nieuw werk? Hoe ga je te werk? Door wie of wat word jij geïnspireerd?

Ik vind de schilderkunst een heel fijne bron van inspiratie. Bij inspiratie uit de fotografie kan het soms niet anders dat je onbewust gaat kopiëren. Mijn creatieve prosessen zijn het meest aanwezig in mijn autonome werk. Daar kan ik veel meer loslaten, daar hoef ik niet te niet sturen en kan ik intuïtief werken en binnen thema’s op zoek te gaan naar het juiste beeld. Bij mode fotografie is alles uitgewerkt: locatie, juiste team, en bovenal….het juiste model waar ik mijn verhaal mee kan vertellen.

 

Ten slotte: wat kunnen deelnemers van jouw workshop verwachten?

Binnen mijn workshop wil ik jullie graag inspireren. Prikkelen en leren kijken. Het creatief oplossen van de beeldmaterialen die belangrijk zijn in de still. Het bedenken wat je graag zou willen delen. Wat wil je vertellen? Hoe zou je dat kunnen verbeelden?

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers

© Liselotte Schuppers