Tip 1: Laat je werk beoordelen door professionals

Je herkent het misschien wel: je krijgt van familie en vrienden complimenten over de foto’s en video’s die je maakt en online publiceert. Wellicht word je al regelmatig gevraagd om te fotograferen in opdracht? Misschien vraag je je af of het mogelijk is om met fotografie geld te verdienen? Wees gerust dit is heel herkenbaar voor beginnende maar ook startende professionele beeldmakers die momenteel studeren aan de Fotoacademie. Wij raden je dan ook aan om je beelden allereerst vrijblijvend te laten beoordelen door professionals uit het vak. Een kritische blik op je werk en naar aanleiding daarvan advies krijgen, helpt je altijd verder.

Tip 2: Er is altijd ruimte voor verbetering

De kwaliteit van een professioneel beeldmaker staat of valt met zijn of haar inhoudelijke ontwikkeling. Wij raden je dan ook aan om je te blijven ontwikkelen en eventueel een vakopleiding of workshop te volgen en daardoor werken en leren te combineren. Door het volgen van bijvoorbeeld een gedegen vakopleiding aan de Fotoacademie word je nog beter in dat wat je doet. Bovendien moet je ook nadenken wie je bent als beeldmaker en hoe je denkt je werk te gaan verkopen. Naar ons idee is er altijd ruimte voor verbetering. Wij geloven in 'Leven lang leren'. Want door leren kun je creëren en dus je geld ermee verdienen.

Tip 3: Commercieel denken en werken

Beheersing van de techniek is één maar commercieel denken en werken is twee.

Zolang fotografie je hobby is, kun je doen en laten wat je wilt. Je hoeft geen rekening te houden met wat een ander in jouw beelden ziet, of niet ziet. Werk je commercieel, met andere woorden: wil je geld verdienen met fotografie, dan moet je juist rekening houden met wat je (toekomstige) klanten willen zien. Commercieel denken en werken noemen we dat.

Daarnaast zal je de ontwikkelingen in de fotografiewereld moeten blijven volgen want je moet zien te voorkomen dat je achterloopt op trends in het vakgebied waardoor klanten naar de concurrent gaan.

Tip 4: Neem jezelf serieus

Tot slot. Wil je dat de opdrachtgever jou serieus neemt? Vraag dan ook een redelijk bedrag voor het beeld. Je maakt niet zomaar een plaatje, maar moet dit voorbereiden, organiseren, creëren, nabewerken en archiveren. Tel daar de kosten van je apparatuur bij op en je komt tot het bedrag dat je zou kunnen vragen. Neem jezelf serieus en laat zien wat je waard bent.

Wil jij ook je geld gaan verdienen als professioneel beeldmaker? Wil je graag advies over de mogelijkheden die wij jou als opleidingsinstituut kunnen bieden? Kom in contact met onze opleidingsadviseur Lotte Bronsgeest.