'Mijn naam is Frederik Jacobovits de Szeged, ik ben fotograaf. Ik word gedreven door het visueel vertellen van de verhalen van zowel families als ondernemingen. Ik vind het boeiend om de ongeschreven regels, rituelen en bijzondere gebruiken vast te leggen die men zelf nauwelijks meer waarneemt, maar die wel een belangrijk onderdeel zijn van de verbinding die je voelt met iemand of iets.'
Je hebt deelgenomen aan de workshop Conceptuele portretfotografie onder leiding van René Bosch. Waarom heb je voor deze workshop gekozen, waar wilde je aan werken?
Ik fotografeer voornamelijk met natuurlijk licht en wilde mij verder ontwikkelen in studiofotografie. Daarbij vind ik het interessant om karaktereigenschappen vast te leggen in een foto. De workshop sprak mij aan omdat deze twee componenten hierin samen komen. Ik kon intensief gaan werken in een studio setting en het conceptuele aspect van portretfotografie verder ontwikkelen.
Wat zou je willen vertellen over het beeld dat je hier laat zien?
Het voelt alsof de hele workshop naar dit zelfportret heeft geleid. De workshop bleek uiteindelijk toch een soort ontdekkingsreis over mijzelf te zijn. Mijn (interne) strijd tussen het volgen van mijn intuïtie versus het prevaleren van het rationele denken. Dit portret is daar een visualisatie van. Een visualisatie van de tegenstrijdigheden die mij gevangen kunnen houden.
Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?
Misschien wel het loslaten van oude patronen: mezelf toestaan minder vanuit het hoofd en meer vanuit het hart te acteren. Creëren vanuit inspiratie en er dan pas over nadenken.
Op welke manier heeft deelname aan de workshop bijgedragen aan jouw ontwikkeling als beeldmaker?
Ik heb mijn kennis op het gebied van studiobelichting zeker kunnen verdiepen. Maar voor mij nog belangrijker, ik ben mij bewuster geworden van het belang van het samenspel tussen het hoofd en het hart en daar de balans in te vinden. Het tempo van de conceptuele opdrachten die René aan ons na elke les gaf en om deze ook ten uitvoer te brengen was een uitdaging. Daar heb ik ongelofelijk veel van genoten. Ik geef mijzelf weinig ruimte om vrij werk te gaan maken en deze workshop heeft dit vlammetje weer aangewakkerd.
In welke richting zou je je verder willen ontwikkelen als beeldmaker?
In het verder beeldend visualiseren van merken, bedrijven en gemeenschappen met de DNA van die entiteit als uitgangspunt.