Van 26 augustus tot en met 7 oktober 2018 is bij Kunsthal 45 in Den Helder de Expositie '... Iets met Ruimte' ingericht met nieuw fotowerk van 15 fotografen die tussen 2010 en 2017 afgestudeerd zijn voor de Opleiding tot Fotograaf aan de Fotoacademie.

Curator van de tentoonstelling is Jan Theun van Rees, workshopdocent aan de Fotoacademie. De exposanten hebben allen deelgenomen aan zijn workshop met als titel 'Ruimte in de foto en de foto in de ruimte', doorgaans afgekort tot 'die workshop over iets met ruimte'.

De Fotoacademie heeft zich als partner aan deze expositie verbonden.

© Meme Bartels

© Anne den Drijver

© Anne Witkowska

© Lizette Schaap

© Marianne Ingleby

© Mariëlle Gebben

© Matthias Valewink

© Tobias Asser

© Mo Verlaan

Waarom deze tentoonstelling ?

Jan Theun: 'Bij elk eindexamen vind ik het spannend om de studenten terug te zien waar ik een jaar daarvoor in de workshop mee heb samengewerkt. Onderwerpen of werkwijzen die zij al onderzochten zijn verder ontwikkeld, of zij zijn een andere weg ingeslagen.

Van elke groep zijn er wel een paar mensen die ik blijf volgen.

Voor deze tentoonstelling, die speciaal voor de jaarlijkse Fotoroute in Den Helder werd samengesteld, leek het mij spannend om een aantal van deze mensen bij elkaar te brengen.

Bij de workshop is altijd een mate van wisselwerking. Ik leer de studenten dingen, maar de manier waarop zij hierop reageren zet mij ook vaak weer aan het denken over mijn eigen werk. In die zin is de tentoonstelling voor mij ook een beetje een terugblik op wat ik in al die jaren heb meegemaakt.'

Hoe ben je tot de keuze voor deze fotografen gekomen?

'Het was niet de bedoeling om een parade van de meest succesvolle studenten te maken. Wat voor mij telt is de manier waarop iemand, met meer of minder succes, voort gaat het eigen werk te ontwikkelen tot een zelfstandige stijl of manier van werken.

Vijftien fotografen leek mij het maximum aantal exposanten waarbij het werk nog tot zijn recht komt, maar ik had natuurlijk veel meer mensen kunnen uitnodigen.

Bij het selecteren heb ik naar de samenhang van de tentoonstelling gekeken. Enerzijds moet het werk van verschillende fotografen op elkaar aansluiten, maar tegelijk moeten er ook juist hele grote contrasten zijn, zodat de expositie 'reliëf' krijgt.

Gedurende de voorbereiding was ik in mijn hoofd al aan het 'inrichten'; wie kan naast wie hangen en wat voor een beeld levert dat op? Zo ontwikkelden zich verschillende 'verhaallijnen' die de werken verbinden. Uiteindelijk lijken er twee 'lijnen': een waarbij het begrip ruimte zelf centraal staat, dat kan in overdrachtelijke zin zijn, maar ook letterlijk. Daarnaast is er de meer 'klassieke' benadering waarbij ruimte gerelateerd wordt aan een locatie (elders).'

Wat voor werk wordt er getoond?

Jan Theun: 'Ik ben erg verrast door de bereidheid van alle deelnemende fotografen om het avontuur op te zoeken en niet voor zekerheid te gaan, er wordt veel risico genomen.

Bijna alle fotografen tonen nieuw werk dat nog niet eerder is gepresenteerd. Ook worden er nieuwe manieren van presenteren uitgeprobeerd. De expositieruimte leent zich daar ook goed voor: twee ruime zalen die ruw zijn afgewerkt tot expositieruimte, gevestigd in een voormalige biljarthal.

Sommigen nemen met hun foto’s ook bezit van de ruimte buiten het kader van de foto. Een enkeling toont zelfs geen foto meer. Het was vaak verrassend waar mensen mee kwamen en welke stappen zij na de Fotoacademie hebben gemaakt. Maar er zijn ook nog veel klassieke foto’s hoor. Veel werken worden op dit moment nog gemaakt en er is dus nog geen beeld beschikbaar. Ik ben inmiddels razend nieuwsgierig geworden of het bij elkaar zal passen en kan nauwelijks wachten tot het hangt!'

Waar slaat die titel op?

Jan Theun: 'De titel van mijn workshop is 'De ruimte in de foto en de foto in de ruimte'. Als studenten het over die workshop hebben wordt het vaak afgekort tot 'die workshop over iets met ruimte'.

De 'Ruimte' uit de titel is niet noodzakelijk een centraal thema in het werk van de exposanten, al is er zelfs iemand bij die zich ten doel gesteld heeft astronaut te worden. 

De ruimte in de titel kan ook verwijzen naar de presentatie, hoe de foto’s zich verhouden tot de expositieruimte. Dat is iets waar ik altijd erg mee bezig ben.

Ik vind het erg belangrijk dat niet alleen de muren, maar ook de ruimte tussen de muren gebruikt wordt bij een tentoonstelling.'

Doe jij zelf ook mee aan de tentoonstelling?

Jan Theun: 'Er is mij gevraagd of ik zelf ook werk ga ophangen, maar dat vind ik niet zo’n goed idee. Laat mij me maar concentreren op het geheel en niet mijn eigen werk daar ook nog tussen te moeten proppen.

Tegelijk met de tentoonstelling zal ik mijn werk in drie winkel etalages presenteren. De bedoeling is eigenlijk dat het om 'installaties' zal gaan. Gedeeltelijk zal ik reeds bestaand werk presenteren maar ik zal ook speciaal voor deze gelegenheid foto’s maken.

Ook dat is spannend, want een foto ophangen in een verlaten etalage van een schoenenwinkel is best een uitdaging. Het zijn niet de meest sympathieke foto’s die dan overeind blijven.

Ook ik ga iets nieuws uitproberen, dus ik kan er eigenlijk nog niets over zeggen.

Het wordt in ieder geval nog een drukke maand!'

Kijk voor meer informatie over de Expositie '…Iets met Ruimte'

Kunsthal 45

Koningsstraat 43-45

1781 KC Den Helder

 

Opening

De expositie wordt op zondag 26 augustus om 16:00 uur in Kunsthal 45 in Den Helder officieel geopend en is vrij toegankelijk. 

Tijdens de Opening zal Goran Turnšek een performance geven, gebaseerd op het fotoproject 'Telo' dat hij speciaal voor de tentoonstelling heeft ontwikkeld en Anna Den Drijver presenteert haar nieuwe fotoboek '____& Whip It'. 

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de opening of op een van de andere dagen tussen 26 augustus tot en met 7 oktober 2018, tussen 13.00 - 17.00 uur.