Expo event: het idee van conceptuele kunst

David de Haan en Bibi-Joan nodigen je uit

 

Een concept is een idee, maar hoe ver kan je gaan in dat idee? In de conceptuele kunst staat het idee boven het eindresultaat. Soms is er niet eens een fysieke verschijningsvorm, alleen een foto als bewijs van de actie. Neem bijvoorbeeld Ulay die een schilderij stal uit het museum en zestien uur lang met z’n haar vastgebonden zat aan het haar van zijn partner. Of Tehching Hsieh die een jaar lang, ieder uur, op een prikklok sloeg. Conceptuele kunst prikkelt je om kritisch te reflecteren. Waarom is dit kunst? Gaat kunst om het resultaat, het idee of de ervaring? Wat is de rol van esthetiek? Wat als je leven de kunst zelf wordt?

Op zaterdag 26 maart 2022 organiseren Fotoacademie alumni David de Haan en Bibi-Joan een bijeenkomst waarin conceptuele kunst centraal staat. Dit is onderdeel van hun expo ‘Let’s meet’ die van 24 maart t/m 2 april te zien is in Den Haag. Zij geven een introductie van deze kunstvorm met voorbeelden van kunstenaars die hierin de grenzen hebben opgezocht. Vervolgens laten ze zien hoe de conceptuele kunst hen geïnspireerd heeft in hun werk en ga je samen met hen de expositie bekijken waarin ze hun nieuwste project tonen. Het is een interactieve bijeenkomst waarin ruimte is voor dialoog en waarin je geprikkeld wordt om kritisch te reflecteren.

 

Kosten: gratis
Locatie: Kleine Vijverberg 2, Den Haag
Datum: Zaterdag 26 maart 10.00-12.00
Aanmelden via: mail@bibi-joan.com
Meer informatie: https://bibi-joan.com/news/

 

Over de kunstenaars

 

David de Haan is een kunstenaar die werkt met de dagelijkse realiteit. Hij gelooft dat elke ruimte en elk landschap een verhaal kan vertellen over menselijk gedrag. In hun streven naar geluk stellen mensen vaak ambitieuze doelen. Hoewel dit energie en passie opwekt kan het ook leiden tot frustratie en mislukking. De fotografie- en videoprojecten van David gaan over deze paradox.

In zijn nieuwste werk ‘Morning Routine’ zie je zijn dagelijkse woon-werkverkeer waarin hij de kijker confronteert met interessante keuzes en vragen over het leven.


Bibi-Joan is een kunstenares die het lichaam gebruikt als uitgangspunt om te reflecteren op ons gedrag en ideeën in de moderne samenleving. Ze is begaan met de huidige sociale en ecologische uitdagingen in onze samenleving en gelooft dat het bevorderen van een non-duaal en empathisch perspectief mensen helpt om deze uitdagingen samen aan te gaan. In de afgelopen jaren maakte ze verschillende fotografie- en video-installaties rond de thema's gender, seksualiteit en intimiteit. In haar nieuwste project ‘Intimalecy’ onderzoekt Bibi-Joan aanrakingen tussen mannen.