Logo Fotoacademie
ENGLogin studenten
Direct inschrijven

In dit programma neemt Machiel Botman je mee in zijn ziens & werkwijze op het gebied van analoog fotograferen, beeldkeuzes en doka werk.  Je gaat samen met Machiel en de andere deelnemers op een nieuwe manier naar je werk kijken en richting bepalen. 
 
Daarbij word je vanaf het begin gestimuleerd om gedurende het programma veel analoog werk te produceren en het werken in de doka je eigen te maken. Zo zal Machiel jou in zijn doka stapsgewijs laten zien hoe je tot een juiste afdruk komt en zal hij je op weg helpen om zelf, met beperkte middelen, een doka in te richten.  

Het spel van intuïtie en betekenis

Wat kan er ontstaan uit een verzameling van intuïtief geschoten beelden? Wat gebeurt er wanneer losse beelden zich gaan verhouden tot elkaar? 

Welke keuzes kun je maken om jouw beeldtaal helder en persoonlijk te maken? In een analoge opname, een selectie, de edit of in de doka?

Analoge fotografie is bij uitstek een medium waarbij je, naast het plannen en denken, juist meer op je gevoel kunt vertrouwen. De analoge afdruk is niet 100% voorspelbaar en bestaat uit een samenspel van je gedachten, je intuïtie en wat je met je handen voor elkaar kunt krijgen. Hoe kom je tot een afdruk die de essentie raakt van jouw werk?

Machiel helpt je te begrijpen hoe je negatieven kunt 'lezen' en welke keuzes je kunt maken bij het realiseren van een afdruk. Hij doet dit aan de hand van zijn eigen afdrukken en de negatieven en afdrukken die je zelf meeneemt. Door de stappen met de vergroters in zijn doka te laten zien en door teveel experiment te vermijden. Afdrukken is iets waar je goed in wordt door het kiezen van één werkwijze en jezelf daarin steeds opnieuw te verbeteren.

Bio Machiel Botman

In de internationale fotografiewereld neemt de Nederlandse fotograaf Machiel Botman (1955) al decennialang een unieke, ietwat ongrijpbare positie in. Langzaam en buitengewoon precies werkt hij aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke 'fotografische taal' bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de werkelijkheid. Het zijn zwart-witfoto’s van alledaagse dingen die op zijn pad komen (een mens, een dier, een huis, een boom, een bloem). Door zijn merkwaardig verwrongen lens zien we een andere wereld, vol gevoel en van een onwerkelijke schoonheid. Eens in de tien jaar publiceert Botman een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen worden tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling.

Ondanks zijn krachtige bariet afdrukken heeft de fotografie van Machiel Botman een bescheiden uitstraling. Wars van trends in de fotografie is hij bovenal een fotograaf die zijn eigen weg is blijven gaan. Botman is autodidact en hij werkt hoofdzakelijk analoog. Inspiratiebronnen zijn onder andere fotografen Dave Heath en Masahisa Fukase en beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Met name in het buitenland heeft hij een kring van verzamelaars en bewonderaars opgebouwd.

Machiel Botman is als docent door de jaren heen verbonden geweest aan verschillende internationale instituten zoals de John Curtin University (Perth), The New School en NYU (New York), TPW (Italië), Museum of Modern Art (Sao Paulo) en gaf incidenteel les op verschillende plekken in Europa zoals Milaan, Rome, Berlijn, Grenoble en Uzès. In zijn workshops heeft hij fotografen begeleid in het fotografisch proces waaronder het afdrukken en het maken van boek dummies.

Programma informatie

Studieduur: zes maanden

Lesdagen: vijf lessen van 19:00 tot 22:00 uur

Studiekosten: € 895,-

  • geen inschrijfkosten
  • betalen in twee termijnen mogelijk. Let op! Dit brengt extra kosten met zich mee welke verwerkt zijn in de termijnen. Voor deze termijnbetaling moet een incassomachtiging worden verstrekt. De termijntoeslag bij twee termijnen bedraagt € 50,-.

Toelatingseisen: een afgeronde studie fotografie (hbo-niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel fotograaf op technisch/conceptueel niveau

Selectie procedure: geschiedt op basis van digitaal portfolio of vooropleiding
 

Expert: Machiel Botman

Taal: Nederlands

 

Startdatum 2019: 24 september 2019

Opvolgende lesdata:15 oktober, 12 november, 10 december 2019 en 14 januari 2020