Logo Fotoacademie

Onderdeel van

Onderdeel van

Over het programma

In dit Expert Programma neemt expert Machiel Botman je mee in zijn ziens en werkwijze op het gebied van analoog fotograferen, beeldkeuzes, het maken van boekdummies en dokawerk. Je gaat samen met Machiel en de andere deelnemers op een nieuwe manier naar je werk kijken en richting bepalen. 

Machiel zal daarbij zijn onuitputtelijke kennis op het gebied van het maken van boek dummies en het werken in de doka gebruiken om een kleine groep fotografen te begeleiden in deze maakprocessen.

Machiel: 'Er is niks zo saai als de perfecte boekdummie. Je moet risico nemen en gaan bouwen aan een boekdummie voordat alles vastligt, voordat je klaar bent met nadenken en plannen. Een boekdummie mag rammelen en mag iets tijdelijks hebben. Dan gaat ie je de weg wijzen.'

Het doel van het programma

Wat kan er ontstaan uit een verzameling van intuïtief geschoten beelden? Analoog of digitaal? Wat gebeurt er wanneer losse beelden zich gaan verhouden tot elkaar? Welke keuzes kun je maken om jouw beeldtaal helder en persoonlijk te maken? In een analoge opname, in edits en sequencing. In de doka.

Machiel: 'Het beginnen met iets te bouwen, zonder dat je weet wat het gaat worden.' In dit proces gebruikt Machiel vaak de boekdummy als middel om tot dat 'iets' te komen. 

In het programma zijn een aantal bijeenkomsten in de doka van Machiel gepland. Hij helpt je te begrijpen hoe je negatieven kunt 'lezen' en welke keuzes je kunt maken bij het realiseren van een afdruk. Hij doet dit aan de hand van zijn eigen afdrukken en de negatieven en afdrukken die je zelf meeneemt. Door de stappen met de vergroters in zijn doka te laten zien en door teveel experiment te vermijden. Afdrukken is iets waar je goed in wordt door het kiezen van één werkwijze en jezelf daarin steeds opnieuw te verbeteren.

Daarbij word je vanaf het begin gestimuleerd om gedurende het programma veel analoog werk te produceren en het werken in de doka je eigen te maken en zal hij je op weg helpen om zelf, met beperkte middelen, een doka in te richten. 

Expert Machiel Botman

In de internationale fotografiewereld neemt de Nederlandse fotograaf Machiel Botman (1955) al decennialang een unieke, ietwat ongrijpbare positie in. Langzaam en buitengewoon precies werkt hij aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke 'fotografische taal' bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de werkelijkheid. Het zijn zwart-witfoto’s van alledaagse dingen die op zijn pad komen (een mens, een dier, een huis, een boom, een bloem). Door zijn merkwaardig verwrongen lens zien we een andere wereld, vol gevoel en van een onwerkelijke schoonheid. Eens in de tien jaar publiceert Machiel een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen worden tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling.

Ondanks zijn krachtige bariet afdrukken heeft de fotografie van Machiel Botman een bescheiden uitstraling. Wars van trends in de fotografie is hij bovenal een fotograaf die zijn eigen weg is blijven gaan. Botman is autodidact en hij werkt hoofdzakelijk analoog. Inspiratiebronnen zijn onder andere fotografen Dave Heath en Masahisa Fukase en beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Met name in het buitenland heeft hij een kring van verzamelaars en bewonderaars opgebouwd.

Machiel Botman is als docent door de jaren heen verbonden geweest aan verschillende internationale instituten zoals de John Curtin University (Perth), The New School en NYU (New York), TPW (Italië), Museum of Modern Art (Sao Paulo) en gaf incidenteel les op verschillende plekken in Europa zoals Milaan, Rome, Berlijn, Grenoble en Uzès. In zijn workshops heeft hij fotografen begeleid in het fotografisch proces waaronder het afdrukken en het maken van boek dummies.

Deelnemers

Bekijk hier het werk van deelnemers van voorgaande edities.

 

Programma informatie

  • Niveau: voor de professionele beeldmaker
  • Expert: Machiel Botman
  • Studieduur: 6 maanden
  • Lesmethode: op locatie
  • Lesdagen: 5 lessen van 19:00 tot 22:00 uur en extra tussentijds individueel advies
  • Toelatingseisen: een afgeronde studie fotografie (hbo-niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel beeldmaker op technisch/conceptueel niveau
  • Selectie procedure: geschiedt op basis van digitaal portfolio of vooropleiding. Maximaal 4 deelnemers
  • Voertaal: Nederlands
  • Studiekosten 2021: €895,-
  • Betaling: eenmalig of in 2 of 3 achtereenvolgende maandelijkse termijnen*

* In hoeveel termijnen je wilt betalen, kun je aangeven bij je online inschrijving. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand voorafgaand aan de maand dat je start met het programma. Als je je hebt ingeschreven in de maand dat je start, dan zal het eerste termijnbedrag voor de start van het programma worden geïncasseerd.

 

Startmomenten

Startdatum: 7 december 2021

Opvolgende lesdata: n.n.b.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals bijvoorbeeld educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er. Lees verder