© Diederick Bulstra

© Diederick Bulstra

Over het Expert Programma Eenheid in beeld & tekst

In dit Expert Programma Eenheid in beeld & tekst werkt Merel Bem met een kleine groep fotografen middels schrijfopdrachten aan concrete teksten over het werk (bijvoorbeeld een tekst voor op de website of een artist's statement).

Bij de start van het programma wordt in kaart gebracht waar jij aan wilt werken en daar worden persoonlijke opdrachten aan verbonden die je buiten de lessen om zal uitvoeren. Tijdens de lessen is er tijd om de voortgang van de opdrachten te bespreken.

Voor de ontwikkeling van een fotografieproject is reflectie op het werk net zo belangrijk als het schrijven erover. Door groepsgewijs en met de fotografen afzonderlijk te discussiëren over de projecten en de teksten, ontstaat niet alleen een beter begrip van het eigen werk, maar ook inzicht in de manier waarop het werk door middel van taal en tekst optimaal kan communiceren.

Hoe verbind je dat wat je maakt aan dat wat je wil overbrengen? Hoe zorg je ervoor dat een tekst zo goed mogelijk aansluit bij de inhoud van het werk? Welke woorden gebruik je daarvoor? Tekst kan net zo sturend zijn als beeld.

Na het afronden van dit Expert Programma:

 • Heb je beter inzicht in jouw persoonlijke schrijfstijl en de manier waarop je over jouw werk communiceert.
 • Heb je door vele voorbeelden geleerd hoe een goede tekst is opgebouwd.
 • Heb je concrete en bruikbare teksten geproduceerd over jouw werk en voor de juiste doeleinden
 • Heb je inzicht in de manier waarop je jouw werk verbindt aan wat je wil overbrengen: concept, beeld en tekst. Altijd vanuit de inhoud — of die nu hoogstpersoonlijk, conceptueel of documentair is.

Over expert Merel Bem

Merel Bem (1977) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en New York University. Sinds 2000 schrijft ze over fotografie, beeldende kunst en kleding voor de Volkskrant en diverse tijdschriften, publicaties en organisaties. Van 2018 tot 2021 is ze werkzaam als juryvoorzitter van het Steenbergen Stipendium, een prijs voor net afgestudeerde fotografen. In 2017 en 2019 zat ze in de jury van De Nederlandse Fotoboekenprijs. Ze schreef het boek Doorkijken. Kunst voor het dagelijks leven (2016) en stelde met Cécile Narinx en Marije van Regenmortel Dit boek gaat niet over mode (2016) samen.

Deelnemers van het Expert Programma Eenheid in beeld & tekst

Maak kennis met deelnemers van voorgaande edities

Expert programma informatie

 • Niveau: voor de professionele beeldmaker
 • Expert: Merel Bem
 • Studieduur: 3 maanden
 • Lesmethode: op locatie
 • Lesdagen: 5 lessen van 19:00 tot 22:00
 • Toelatingseisen:een afgeronde studie fotografie (hbo-niveau) of aantoonbaar meerdere jaren ervaring als professioneel beeldmaker op vergelijkbaar niveau.
 • Selectie procedure: geschiedt op basis van digitaal portfolio, vooropleiding
 en adviesgesprek.
 • Deelnemersprijs: €695,-
 • Max aantal deelnemers: 4
 • Betaling: eenmalig of in 2 of 3 achtereenvolgende maandelijkse termijnen

In hoeveel termijnen je wilt betalen, kun je aangeven bij je online inschrijving. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand voorafgaand aan de maand dat je start met het programma. Als je je hebt ingeschreven in de maand dat je start, dan zal het eerste termijnbedrag voor de start van het programma worden geïncasseerd.

 

Startmomenten

Er zijn op dit moment nog geen nieuwe startdata beschikbaar. Wel kun je alvast een reservering plaatsen. Een reservering plaatsen is vrijblijvend.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals bijvoorbeeld educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er. Lees verder