© Erika ter Broch

© Erika ter Broch

Je hebt deelgenomen aan de workshop Signatuur & Portfolio onder leiding van Nienke Wind.  Waarom heb je voor deze workshop gekozen?

Ik wil mijn fotografie naar een hoger, conceptueel niveau tillen en wilde werken aan het vinden van een passende signatuur.

 

Wat is het thema van de serie die je tijdens de workshop hebt ontwikkeld en wat zou je willen vertellen bij de beelden?

Het thema van mijn serie is 'breekbaarheid [in de puberteit]'. In de serie heb ik de fragiele puberteit periode vormgegeven en geprobeerd onzekerheden, zoektochten en vertedering in beelden te vatten. Zoals zelfontplooiing, inschattingsfouten, een veranderend lichaam, interne en externe conflicten en sociale dynamiek

 

De workshop is voor (semi) professionele fotografen. In welke richting wil jij je verder ontwikkelen als fotograaf?  Wat is jouw ambitie?

Ik wil me graag verder ontwikkelen in een meer artistieke richting. Maar er zijn zo enorm veel mogelijkheden! De komende tijd wil ik meer series gaan maken, omdat ik heb gemerkt dat dat mij echt helpt om beeld te creëren op een ander niveau. (Portret) foto's die tot de verbeelding spreken, de nieuwsgierigheid prikkelen, een verhaal vertellen. Mijn ambitie? Hoe leuk zou het zijn ergens geëxposeerd te worden!

 

Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?

Het aanboren van een diepere creatieve gelaagdheid is echt hard werken! Die denkfase heeft bij mij het langst geduurd en verliep niet altijd moeiteloos. Er is zelfs een moment geweest dat ik dacht 'dit is niet voor mij, het lukt me nooit om tot de kern te komen en deze boeiend of abstract vorm te geven'. Maar...... toen alles eenmaal op z'n plek viel was het maken van de serie een eitje. Ik had de serie al geschoten voordat ik de camera überhaupt in m'n handen had gehad. Met andere woorden, toen het creatieve treintje eenmaal op stoom was bleven de ideeën komen! Iets wat ik ook lastig vind is "kill your darlings". Er zijn nog heel veel andere beelden die ik ook goed vond passen in mijn serie. Om daar dan uiteindelijk maar een kleine selectie uit te kiezen is best moeilijk. Gelukkig werden wij dankzij de coaching van Nienke en de onderbouwing ook daarin ondersteund. 

 

Waar heb je het meeste aan gehad / wat heb je geleerd?

Aanvankelijk: de ‘steep learning curve’ en toch wel redelijk ‘out of my comfort zone’! Dat is heel goed! Het heeft me wakker geschud. Ik heb een andere kant van mezelf als fotograaf ontdekt en zie ook waar ontwikkelingskansen zijn. Ik heb een helder(der) beeld van de weg die ik wil bewandelen.  
Het proces van zelfreflectie via het woordweb, moodboard en de thema bepaling naar de concept uitwerking vond ik super leerzaam en ga ik ook zeker vaker gebruiken.  
De voorbereidende fase was voor mij persoonlijk het meest intensief, maar zeer inspirerend. Ik vond het een top workshop en Nienke een uitermate kundige en aangename docent. Ze bood een flinke portie uitdaging gecombineerd met de juiste dosis instructie. 
Wat ik ook heb geleerd is dat het type foto's op mijn website niet meer aansluit bij de richting waarin ik me wil ontwikkelen. Ik kan dus aan de slag met een ‘revamp’ van mijn website en van mijn stijl!

© Erika ter Broch

© Erika ter Borch

© Erika ter Borch

© Erika ter Borch

© Erika ter Broch