Elvira Smit https://www.elvirasmit.com/ 

 

"Ik ben gefascineerd door de inrichting van steden en dorpen. Het liefst dwaal ik rond op plekken die bijna iedereen overslaat, desolate plekken waar de regeldrift aan voorbij is gegaan. Daar vind ik een prettig soort melancholie; de dingen zijn niet allemaal planbaar, soms gebeuren ze gewoon." 

 

Je hebt deelgenomen aan de workshop Stedelijk landschap & architectuur onder leiding van Rubén Dario Kleimeer.  Waarom/ met welk leerdoel ben je deze workshop gaan volgen?

Ik wilde me verder verdiepen in stedelijk landschap & architectuur. De opzet van de workshop sprak me ook aan: je richten op één locatie waar je telkens naar terugkeert. Hoe pak je dat fotografisch aan? 


Wat wil je vertellen over de serie die je hebt gemaakt tijdens de workshop? 

De locatie voor deze workshop was de wijk Katendrecht in Rotterdam, een wijk vol met tegenstellingen. De hoerenbuurt van vroeger is ingewisseld voor consultants en moeders met bugaboos. Katendrecht is niet langer een probleemwijk, maar juist een hippe hotspot. Althans; dat is wat de gemeente ervan maakt. En wat we lezen op grote billboards in de wijk zelf. Maar ik zie een Katendrecht vol plekken die helemaal niet bij dat plaatje horen. Ze lijken te zijn vergeten in de grote make-over. Juist díe locaties trekken mij aan. Je vindt ze terug in mijn serie ansichtkaarten die ik van Katendrecht maakte, met de titel: Greetings from Katendrecht!


Welk element uit de workshop heeft jou het meest gebracht en op welke manier? 

Alleen een fotoserie maken is niet genoeg. Als beeldmaker moet je verhaal op orde zijn en overeen komen met de beelden die je maakt. Wat wil je vertellen? En hoe is dat terug te zien in jouw beelden? Rubén bleef vragen stellen, daardoor laat hij je zelf nadenken en antwoorden formuleren die hij vervolgens ook weer bevraagt. Als beeldmaker moet jíj de keuzes maken. Dat was soms best lastig, maar uiteindelijk levert het een veel sterker en coherenter project op. Die ervaring neem ik mee in mijn volgende projecten. 


Wat is jouw volgende stap in de fotografie, bijvoorbeeld een opdracht in de nabije toekomst of vrij werk idee? 

Na deze workshop ben ik ingestroomd in de opleiding Conceptueel Beeld aan de Fotoacademie. Daar verdiep ik mij verder in stedelijk landschap en ruimtelijke ordening. Wat ik heb geleerd in de workshop van Ruben komt goed van pas!

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit