© Elvira Smit

© Elvira Smit

Elvira Smit https://www.elvirasmit.com/

 

Je hebt deelgenomen aan de workshop Locatie - & Landschapsfotografie onder leiding van Jaap Bijsterbosch. Waarom heb je voor deze workshop gekozen?

Ik heb voor deze workshop gekozen omdat deze naadloos aansluit op mijn fotografische interesse. De verschillende opdrachten hielpen mij om weer even uit te zoomen en met een bredere blik naar dit onderwerp te kijken. Dat heeft me op nieuwe fotografische ideeën gebracht. 

 

Hoe zou jij jouw eigen werk/stijl omschrijven? 

Het liefst dwaal ik rond op plekken die bijna iedereen overslaat, desolate plekken waar de regeldrift aan voorbij is gegaan. Of plekken die volstrekt anders uitpakken dan vooraf door de stedenbouwkundige is bedoeld. Daar vind ik een prettig soort melancholie; de dingen zijn niet allemaal planbaar, soms gebeuren ze gewoon. Of, zoals Patrick Geddes het mooi verwoordt:“A city is more than a place in space, it’s a drama in time”.

 

Wat zou je willen vertellen over het project dat je hebt gemaakt tijdens de workshop? 

Voor mijn project koos ik Cape Helius uit, een vakantiepark in Hellevoetsluis. De ontwerpers van dat park werden geïnspireerd door het Amerikaanse Cape Cod, een begeerlijk vakantieoord met houten huisjes aan de kust.

Hun Nederlandse vertaling daarvan bestaat uit huisjes van een onverwoestbaar soort kunststof, 

opgesteld naast typisch Nederlands straatmeubilair (denk aan onze prullenbakken en lantaarnpalen). Mijn fotoserie laat zien dat je een Amerikaanse badplaats niet zomaar kunt kopiëren in Hellevoetsluis. Ik maakte er een fotopresentatie van waarin ik de beelden afwisselde met een aantal kritische reviews van voormalige vakantiegasten.

 

Wat is op dit moment jouw ambitie als beeldmaker?

Ik wil laten zien dat een idee heel ver weg kan staan van de realiteit. Een vakantiepark, een industrieterrein, een huizenblok: ze beginnen allemaal op de tekentafel. Maar zodra ze zijn gebouwd, krijgt de tijd er grip op en gaat de mens zich ertoe verhouden. De soms ongewenste resultaten daarvan breng ik het liefst in beeld. 

 

Wat vond je het meest uitdagend aan de workshop?

Het meest uitdagend vond ik de afwisselende opdrachten waarbij je tegelijkertijd werkte aan een project. Voor mij was dat heel prettig, want door me zo onder te dompelen komen er juist meer ideeën in en invalshoeken vrij dan als het tempo lager ligt. 

 

Waar heb je het meeste aan gehad/wat heb je geleerd?

De feedback van de docent en andere studenten was voor mij heel waardevol. Dat hielp mij om tijdens mijn project bij te sturen wanneer dat nodig was. Ook werd het me door hen duidelijk dat bepaalde elementen in al mijn foto's terug komen, dit had ik zelf nog niet goed door. Dat soort inzichten helpen mij om te zien in welke richting ik mij aan het ontwikkelen ben.

 

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit

© Elvira Smit